Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια

Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια 5 λόγοι

Το ερώτημα που κάνετε συνήθως όταν έχετε κατασκευάσει στέγη στο σπίτι σας Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια. Υπάρχει μετά και η δεύτερη ερώτηση από που μπαίνει το νερό στα κεραμίδια και εμφανίζεται σε διάφορα σημεία.

Είδη κεραμιδιών

Υπάρχουν διάφορα είδη κεραμιδιών που τοποθετούμε στις κεραμοσκεπές. Αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι τα ρωμαϊκά κεραμίδια. Υπάρχουν επίσης τα γαλλικά , τα τσιμεντοκεράμιδα , τα βυζαντινά που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα στα κτίρια που εφαρμόζονταν με λάσπη.

Σε όλα τα κεραμίδια και είδη στέγης θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μεμβράνη υγρομόνωσης κάτω από τα κεραμίδια και την θερμομόνωση. Χωρίς αυτή την μεμβράνη το νερό θα μπεί από κάποιο σπασμένο κεραμίδι ή μια υδρορροή που θα υπερχειλίσει. Αυτός είναι βασικός λόγος που το νερό θα περάσει από τα κεραμίδια και θα βγει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Άλλος λόγος που μπαίνει το νερό από τα κεραμίδια είναι η μικρή κλίση που έχει η στέγη. ΟΙ κατασκευαστές των ρωμαϊκών κεραμιδιών προτείνουν η κλίση της στέγης να είναι πάνω από 30% και όχι λιγότερο. Όταν βρέχει δυνατά με πολύ αέρα το νερό περνάει από τα κεραμίδια που έχουν μικρή κλίση και ας είναι η σκεπή χωρίς σπασμένα κεραμίδια.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σε στέγες με μικρή κλίση μπορεί να γίνει στεγάνωση πάνω από τα κεραμίδια με διάφορα υλικά. Θεωρώ ότι δεν είναι εφικτό να επιτύχουν 100% στεγάνωση της κατασκευής. Θα ξοδέψουν πολύ χρόνο , χρήματα και κόπο και σε 2-3 χρόνια ή και λιγότερο θα πρέπει να ασχοληθούν πάλι με το ίδιο πρόβλημα στεγάνωσης της σκεπής.

Σε κατασκευές με μικρές κλίσεις όταν δεν μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη κλίση θεωρώ ότι τα τσιμεντοκεράμιδα έχουν καλύτερη συμπεριφορά. Σε ισχυρές βροχοπτώσεις με δυνατό αέρα ή και στα χιόνια είναι καλύτερη επιλογή. Οποσδήποτε όμως θα πρέπει να έχουμε τοποθετήσει μεμβράνη στεγάνωσης.

Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια
Στέγη με τσιμεντοκεράμιδα

Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια

Όταν κατασκευάζουμε τα λούκια στην στέγη θα πρέπει να τα φτιάχνουμε σωστά με κατάλληλα υλικά και με σωστή ρύση. Είναι ο τρίτος λόγος που περνάει το νερό από τα κεραμίδια. Αν περάσει το νερό από τα λούκια είναι βέβαιο ότι θα μπεί μέσα στο σπίτι. Παλαιότερα στα λούκια χρησιμοποιούσαν “μολύβι” πλέον κατασκευάζουμε τα λούκια με φύλλα αλουμινίου ή με τσιμεντοκονία εφόσον είναι εφικτό.

Ο τέταρτος λόγος γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια είναι τα τελειώματα των κεραμιδιών στους τοίχους. Όταν ακουμπάει η στέγη μας σε τοίχο στο σημείο εκείνο θα πρέπει να γίνει πολύ καλή στεγάνωση. Δεν αρκεί μια απλή τσιμεντοκονία αλλά στεγάνωση με ταινίες αυτοκόλλητες ή ταινία (trevira) σκέτη και ελαστομερές υλικό.

Ο λόγος που βάζουμε ταινίες στην ένωση των δυο κτιρίων είναι διότι με μια απλή τσιμεντοκονία στην άκρη δεν πετυχαίνουμε στεγανοποίηση σε βάθος χρόνου. Ούτε με ένα μονωτικό επαλληφόμενο υλικό διότι με τις καιρικές συνθήκες και συστολοδιαστολές ο αρμός θα ανοίξει ξανά.

Ο πέμπτος λόγος που μπαίνει το νερό από τα κεραμίδια είναι οι ξεκολλημένοι κορφιάδες που πρέπει να συντηρούνται συχνά και με σωστό τρόπο. Όταν υπάρχει χιόνι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες η λάσπη που έχουμε τοποθετήσει τους κορφιάδες παγώνει και συχνά ξεκολλά τους κορφιάδες. Θα πρέπει να προστατεύουμε τις λάσπες με κάποιο ενισχυτικό στην λάσπη όταν τους τοποθετούμε. Αλλιώς όταν πάμε για συντήρηση της στέγης περνάμε στην τσιμεντοκονία ένα επαλληφόμενο μονωτικό.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να περάσει το νερό αλλά αυτοί που περιγράφω παραπάνω είναι οι βασικότεροι.

Διαβάστε εδώ πως κάνουμε σωστή συντήρηση της κεραμοσκεπής

Θέλετε να λύσετε τα πρόβλημα που παρουσιάζονται στην στέγη σας καλέστε μας

ξεκολλημένοι κορφιάδες σε σκεπή
Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια
επισκευή σκελετού σε στέγη
στεγάνωση τσιμεντοκονίες σε σκεπή
Γιατί μπαίνει νερό από τα κεραμίδια
κατεστραμμένα τελειώματα κεραμιδιών

Processing…
Επιτυχία είσαι στην λίστα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *