Ανακαίνιση πλακιδίων

Ανακαίνιση πλακιδίων οι εργασίες που απαιτούνται

Σε μια ανακαίνιση πλακιδίων οι εργασίες που πρέπει να γίνουν μπορεί να είναι απλές αλλά και αρκετά σύνθετες. Ανάλογα με τον χώρο που έχουν τοποθετηθεί , την επιφάνεια τοίχοι ή δάπεδο κλπ. γίνονται και οι ανάλογες εργασίες.

Συνήθως αν θέλουμε να κάνουμε ανακαίνιση στα πλακάκια μας οι λόγοι είναι διάφοροι αλλά ο βασικότερος είναι γιατί έχουν υποστεί ζημιές τα πλακάκια.

Αιτίες για ανακαίνιση πλακιδίων

Ας δούμε αναλυτικά τις αιτίες που προκαλούν την αντικατάσταση των πλακιδίων.

Φουσκωμένα πλακάκια

Είναι τα τελευταία χρόνια από τις συχνότερες περιπτώσεις ανακαίνισης των πλακιδίων. Στην περίπτωση αυτή τα πλακάκια του δαπέδου φουσκώνουν ξαφνικά σε χώρους του σπιτιού μας. Ξεκινάει το πρόβλημα σχεδόν στο κέντρο πχ. του σαλονιού ή ενός δωματίου με τα πλακάκια να αποκολλούνται από το δάπεδο. Στην αρχή με 5-10 πλακάκια αλλά αν τα αφήσετε κάποιο διάστημα το πρόβλημα εμφανίζεται και στα διπλανά πλακάκια.

Γιατί δημιουργείται το πρόβλημα με τα φουσκωμένα πλακάκια;

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως λόγω κακής ποιότητας του υποστρώματος (τσιμεντοκονία) με αποτέλεσμα η κόλα των πλακιδίων να μην έχει καλή πρόσφυση.

Η τσιμεντοκονία όταν κατασκευάστηκε αρχικά μπορεί να μην είχε τις κατάλληλες αναλογίες υλικών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα.

Η τσιμεντοκονία μπορεί να μην είχε στεγνώσει καλά όταν κατασκευάστηκε αρχικά να τοποθετήθηκαν τα πλακάκια και κατόπιν με το στέγνωμα της τσιμεντοκονίας να δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Επίσης μπορεί για κάποιο λόγο να δημιουργηθεί υγρασία στο δάπεδο και να παρουσιαστεί το πρόβλημα με τα φουσκωμένα πλακάκια.

Όταν έχουμε μεγάλες ενιαίες επιφάνειες με πλακάκια θα πρέπει να κατασκευάζουμε αρμούς διαστολής διαφορετικά κάποια στιγμή θα εμφανιστεί το πρόβλημα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση πλακιδίων.

Οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η ζημία είναι το ξήλωμα των πλακιδίων , ο καθαρισμός του υποστρώματος , η επισκευή της τσιμεντοκονίας και η τοποθέτηση εκ νέου των πλακιδίων.

Τώρα τι κάνουμε όταν δεν έχουμε κρατήσει επιπλέον πλακάκια. Σε αυτή την περίπτωση καθαρίζουμε τα πλακάκια από τις παλιές κόλες και τα επανατοποθετούμε. Αυτή την εργασία την κάνουμε μόνο για μικρό αριθμό πλακιδίων μέχρι 40-50 τεμάχια. Μπορεί να γίνει και για περισσότερα αλλά είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση όλων των πλακιδίων για λόγους κόστους και διαδικασίας.

Αντικατάσταση πλακιδίων σε μπαλκόνι ή ταράτσα

Οι λόγοι που αντικαθιστούμε τα πλακάκια στο μπαλκόνι ή την ταράτσα είναι λόγω φθοράς κυρίως όμως λόγω εμφάνισης υγρασίας.

Όταν θέλουμε να κάνουμε ανακαίνιση πλακιδίων σε ταράτσα ή μπαλκόνι πρέπει να φτιάξουμε υπόστρωμα δηλαδή τσιμεντοκονία. Η τσιμεντοκονία θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες ρύσεις ώστε μετά την τοποθέτηση των πλακιδίων να μην λιμνάζουν νερά. Παράλληλα τα όμβρια νερά θα πρέπει να διοχετεύονται εύκολα και γρήγορα στα σιφώνια – λούκια της κατασκευής.

Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι τοποθετώντας πλακάκια σε ένα μπαλκόνι ή μια ταράτσα θα αποφύγαμε τις υγρασίες στο σπίτι μας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι διότι για παράδειγμα αν βουλώσουν τα σιφώνια στα μπαλκόνια από φύλλα , σκουπίδια ή οτιδήποτε άλλο το νερό θα περάσει κάτω από τα πλακάκια και θα δημιουργήσει προβλήματα εμφάνισης υγρασιών.

Για αυτόν τον λόγο προχωρούμε στην αποξήλωση των πλακιδίων στο μπαλκόνι και στην κατασκευή υγρομόνωσης κάτω από τα πλακάκια.

Η υγρομόνωση κάτω από τα πλακάκια μπορεί να γίνει με διάφορους ανάλογα τα αποτελέσματα που θέλουμε να έχουμε. Γίνεται με συγκεκριμένα υλικά κατάλληλα για υγρομόνωση κάτω από πλακάκια το τονίζω διότι κάποιοι χρησιμοποιούν υλικά που είναι για υγρομόνωση γενικά.

Όταν έχουμε προβληματικά υποστρώματα δηλαδή τσιμεντοκονία με ρηγματώσεις , επιφάνειες που δεν έχουν την κατάλληλη αντοχή μια άλλη λύση είναι και η μεμβράνη αποσύμπλεξης.

Εφαρμόζεται σε υποστρώματα όπως είπα προβληματικά δλδ. τσιμεντοκονία , μωσαικό , παλαιά πλακάκια κλπ. Με την μεμβράνη αποσύμπλεξης πετυχαίνετε την στεγάνωση της επιφάνειας πάνω στην οποία εφαρμόζεται αποφεύγοντας αστοχίες που μπορεί να προκληθούν στο μέλλον από συστολοδιαστολές υλικών.

Αντικατάσταση πλακιδίων μπάνιου

Σε ένα μπάνιο τα πλακάκια παίζουν μεγάλο ρόλο στην αισθητική του χώρου. Όταν λοιπόν το μπάνιο δυο πράγματα θελουμε να αλλάξουμε τα πλακάκια και την μπανιέρα να την κάνουμε ντουζιέρα.

Εκτός από το αισθητικό κομμάτι στο μπάνιο σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση των πλακιδίων σε ένα μπάνιο παίζει και η κατάσταση των υδραυλικών. Δηλαδή το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης αν είναι λειτουργικό ή έχει υποστεί φθορές.

Από την στιγμή που υπάρχουν αυτές οι φθορές στο δίκτυο προχωρούμε αναγκαστικά και στην αντικατάσταση των πλακιδίων σε τοίχους και δάπεδο. Ουσιαστικά προχωρούμε στην γενική ανακαίνιση του μπάνιου.

Πως κάνουμε στεγάνωση κάτω από τα πλακάκια διαβάστε το άρθρο

Καλέστε μας για να δούμε μαζί τις εργασίες ανακαίνισης των πλακιδίων σας.

Εναλλακτικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα.

ανακαίνιση μπαλκονιού
Ταράτσα με φουσκωμένα πλακάκια όπου απαιτείται η ανακαίνιση πλακιδίων
Στεγάνωση κάτω από πλακάκια
Τοποθέτηση νέων πλακιδίων και στεγάνωση κάτω από τα πλακάκια
επισκευή πλακάκια
Ανακαίνιση πλακιδίων – επισκευή τσιμεντοκονίας

Processing…
Επιτυχία είσαι στην λίστα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *