Βάψιμο σπιτιού

Βάψιμο σπιτιού οι σωστές επιλογές για καλύτερο αποτέλεσμα

Μια εργασία πολύ γνωστή σε όλους μας είναι το βάψιμο του σπιτιού . Όλοι λίγο πολύ έχουμε πιάσει ένα πινέλο , ένα ρολό και βάψαμε έναν τοίχο ή περισσότερα πράγματα .

Το βάψιμο γενικότερα είναι κάτι δημιουργικό , σου αλλάζει την διάθεση και τα χρώματα όπως όλοι ξέρουμε παίζουν βασικό ρόλο στην ζωή μας.

Παράλληλα όμως είναι και μια εργασία που ξεχωρίζει το καλό αποτέλεσμα από μικρές λεπτομέρειες.

Γενικά ο καθένας μπορεί να πει ότι μπορώ να βάψω έναν τοίχο ή ακόμα και ολόκληρο το σπίτι . Οι περισσότεροι το βρίσκουν ως μια ευχάριστη ενασχόληση. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που το κάνουν για λόγους οικονομίας.

Πρόσφατα μια φίλη μου αποφάσισε να το βάψει μόνη της όλο το σπίτι , το έβαψε τελικά αλλά ορκίστηκε ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Όπως και να το δούμε το βάψιμο του σπιτιού είναι μια εργασία κουραστική και χρονοβόρα για κάποιον που δεν ασχολείται επαγγελματικά.

Γενικότερα αυτοί που για δικούς τους λόγους θέλουν να το βάψουν μόνοι τους καλά κάνουν και το αποφασίζουν.

Εδώ θα ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το βάψιμο σπιτιού και τον σωστό τρόπο που πρέπει να ακολουθούμε για να έχει ο τελικός χρήστης ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά ο τρόπος που βάφεται ένα σπίτι . Δεν εννοώ στα βασικά ρολό πινέλο παραμένουν βασικά εργαλεία βαψίματος.

Αναφέρομαι σε δυο βασικούς παράγοντες για να έχει το βάψιμο σπιτιού τα σωστά αποτελέσματα.

Τα υλικά βαψίματος τα χρώματα δηλαδή και τα βοηθητικά υλικά – εργαλεία που είναι απαραίτητα.

χρώματα για βάψιμο σπιτιού

Υλικά για βάψιμο σπιτιού

Πλέον είναι τόσα πολλά τα χρώματα με διαφορετικές ιδιότητες που θα πρέπει να έχεις ασχοληθεί επαγγελματικά για να τα γνωρίζεις καλά . Οι ποιότητες από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρουν δεν είναι όλα τα χρώματα ίδια.

Βασικό για την επιλογή στα χρώματα είναι σε τι χώρο θα χρησιμοποιηθούν δεν μιλάω μόνο για την απόχρωση αλλά και για την ποιότητα .

Δείτε εδώ τι αποχρώσεις πρέπει να επιλέξετε για όλους τους χώρους του σπιτιού.

Κατηγορίες χρωμάτων – Βάψιμο σπιτιού

Οι κατηγορίες των χρωμάτων είναι πολλές και πρέπει να κάνουμε σωστές επιλογές για να έχει αντοχή στον χρόνο.

Το πλαστικό χρώμα είναι το βασικότερο όλων αλλά και αυτό έχει ποιότητες δεν μπαίνει  το ίδιο σε όλους τους χώρους.

Εφόσον μιλάμε για εσωτερικό βάψιμο τα καταλληλότερα είναι τα οικολογικά χρώματα που δεν είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου. Προσέχουμε να φέρουν το σήμα πιστοποίησης οικολογικών χρωμάτων την γνωστή μαργαρίτα.

Επίσης άλλο το βάψιμο ενός νέου τοίχου και άλλο ενός παλαιού τοίχου. Αλλιώς θα βαφτεί ένας τοίχος ή ένας χώρος που έχει υγρασία από κάποιον άλλο που έχει μεγάλες καταπονήσεις.

Το παιδικό δωμάτιο έχει άλλη ποιότητα στο χρώμα ανθεκτικό στις μουτζούρες και τις μολυβιές των παιδιών.

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι χώροι που έχουν πολλούς υδρατμούς και μπορούν να αναπτυχθούν μούχλα και μύκητες. Σε αυτούς τους χώρους βάφουμε με αντιμουχλικά , αντιμυκητιακά χρώματα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι τοίχοι πλέον ζωγραφίζονται με σχέδια , γεωμετρικά σχήματα , εφαρμόζονται τεχνοτροπίες τοίχου.

τεχνοτροπία με σφουγγάρι
τεχνοτροπία με σφουγγάρι
Ανακαίνιση μπάνιου τεχνοτροπία
τεχνοτροπία stucco veneziano σε τοίχο μπάνιου

Εργασίες βαψίματος τοίχων

Τα βοηθητικά υλικά – εργαλεία είναι πλέον απαραίτητα στο βάψιμο του σπιτιού . Δεν είναι δυνατόν να βάφεις σπίτι και να μην χρησιμοποιήσεις ταινίες , ναύλον , χαρτί για στρώσιμο στο πάτωμα και διάφορα άλλα.

Το βάψιμο των τοίχων δεν ξεκινάει απευθείας βάφοντας τις επιφάνειες που έχουμε επιλέξει να κάνουμε. Χρειάζεται πρώτα να γίνουν οι εργασίες προετοιμασίας και μετά να προχωρήσουμε στο βάψιμο των τοίχων.

Τα στάδια βαψίματος του σπιτιού

👷‍♂️ Προετοιμάζουμε τον χώρο αδειάζοντας τα περισσότερα ή αν είναι δυνατόν όλα τα πράγματα

🧹 Ξεσκονίζουμε τις επιφάνειες που θέλουμε να βάψουμε

🖌️ Βγάζουμε καρφιά από τους τοίχους και ελέγχουμε την επιφάνεια για φουσκώματα χρωμάτων , ξεφλουδίσματα ή μικρές τρύπες.

🪜 Στοκάρουμε τις μικρές τρύπες και σπατουλάρουμε μεγάλες επιφάνειες όπου απαιτείται.

⚙️ Τρίβουμε τις επιφάνειες όπου χρειάζεται και εφαρμόζουμε αστάρι στις επισκευασμένες επιφάνειες

👷‍♂️ Τέλος βάφουμε τα ταβάνια πρώτα και μετά τους τοίχους με τις αποχρώσεις που έχουμε επιλέξει.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για βάψιμο σπιτιού

Πολλές φορές μου κάνουν αυτή την ερώτηση ποια είναι η ιδανική εποχή για να βάψουμε το σπίτι.

Αν μιλάμε για εσωτερικό βάψιμο θα εξαιρέσουμε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που έχουμε αρκετό κρύο. Δεν θέλουμε να έχουμε το σπίτι ανοιχτό με κρύο και να κάνουμε εργασίες. Διότι το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται κατά την διάρκεια των εργασιών.

Για εξωτερικό βάψιμο θα αποκλείσουμε σίγουρα τους τρεις μήνες του χειμώνα κυρίως λόγω θερμοκρασιών. Διότι άλλο να βρέξει και να έχει 20 βαθμούς στεγνώνει εύκολα ο τοίχος και άλλο να έχει 5-10 βαθμούς θερμοκρασία που θα αργήσει να στεγνώσει ο τοίχος τουλάχιστον 5-6 ημέρες.

Έτσι λοιπόν αποφεύγουμε αυτούς τους μήνες , αποφεύγουμε και τον Αύγουστο και γενικά τις θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς.

Όταν έχει πολλή ζέστη το χρώμα τραβάει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό με αποτέλεσμα να μην έχει εισχωρήσει στους πόρους του τοίχου. Δημιουργεί μια πέτσα – φιλμ που δεν φαίνεται ιδιαίτερα στο μάτι αλλά στο μέλλον μπορεί να σας παρουσιάσει προβλήματα ο τοίχος.

Πόσο συχνά βάφουμε το σπίτι

Όταν μιλάμε για εσωτερικές επιφάνειες για βάψιμο αν δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο ο χρόνος είναι 8-10 έτη. Τα χρώματα δεν έχουν κάποια καταπόνηση εσωτερικά λόγω καιρικών συνθηκών οπότε δεν έχουμε ιδιαίτερες αλλοιώσεις. Τα χρώματα εσωτερικού χώρου παρουσιάζουν προβλήματα από υγρασίες στους τοίχους , ρύπους όπως το τσιγάρο και από πολύ εκτεθειμένες επιφάνειες στον ήλιο.

Σε εξωτερικές επιφάνειες ο χρόνος διαφέρει και εξαρτάται από το σημείο και τον προσανατολισμό που βρίσκεται το κτίριο. Ο χρόνος επαναβαφής του σπιτιού εξωτερικά είναι 5-10 έτη και εξαρτάται και από την ποιότητα του χρώματος. Υπάρχουν χρώματα που είναι πολύ καλά τα αυτοκαθαριζόμενα που είναι ακριβότερα αλλά έχουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να βάλουμε το καλύτερο χρώμα , να μην έχει γίνει σωστή προεργασία και τελικά να μην έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα.

Το σπίτι όταν θα τελειώσει από την εργασία του βαψίματος θα πρέπει να είναι καθαρό . Ακούω και βλέπω ακόμη περιπτώσεις που μετά το βάψιμο υπάρχουν προβλήματα. Η νοικοκυρά κάθεται και καθαρίζει χρώματα στα σοβατεπί , στο πάτωμα και διάφορα άλλα.

αναβάθμιση σπιτιού
Προετοιμασία για βάψιμο σπιτιού
βάψιμο σπιτιού εσωτερικά

Βάψιμο σπιτιού

Πλέον το τρίψιμο στις επιφάνειες (τοίχοι , πόρτες ) γίνεται από μηχανήματα με απορρόφηση σκόνης . Σχεδόν σε όλες τις εργασίες υπάρχουν ευκολίες που δίνουν πολύ καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και χωρίς μεγάλη αναστάτωση στους ένοικους του σπιτιού.

Οι εποχές που ο μάστορας ερχόταν με ένα κοντάρι και τα πινέλα του είναι ξεπερασμένες. Πλέον το βάψιμο σπιτιού είναι μια εργασία που ο μόνος προβληματισμός για τον πελάτη θα είναι οι αποχρώσεις που θα εφαρμόσουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας να λύσουμε μαζί το θέμα των αποχρώσεων και φυσικά να δώσουμε ένα πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα στο βάψιμο του σπιτιού σας

Περιγράψτε μας το έργο που θέλετε να εκτελέσετε

Βάψιμο σπιτιού
Βάψιμο κουζίνας
Διακόσμηση τοίχου
Γεωμετρικά σχήματα βάψιμο δωματίου
Βάψιμο τοίχου

Οι υπηρεσίες μας

3 σκέψεις για το “Βάψιμο σπιτιού οι σωστές επιλογές για καλύτερο αποτέλεσμα”

  1. Παράθεση: Μπορώ να βάψω το σπίτι μόνος μου - eletech.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *