Ενίσχυση κτιρίου στα Εξάρχεια

Ενίσχυση κτιρίου στα Εξάρχεια

Ενίσχυση κτιρίου στα Εξάρχεια

Το έργο αυτό η Ενίσχυση κτιρίου στα Εξάρχεια όταν μας προτάθηκε αποτέλεσε μια πρόκληση για μας. Ήταν ένα κτίριο ερείπιο όπου έμπαινε ο καθένας και έκανε ότι ήθελε.  Η στατικότητα του κτιρίου προβληματική . Εσωτερικά υπήρχαν δύο όροφοι όπου τα πατώματα ήταν ξύλινα . Όταν ανεβήκαμε για να ελέγξουμε το κτίριο στους ορόφους διαπίστωσα  ότι το δάπεδο ήταν σάπιο και γεμάτο κινδύνους. Η κατάρρευσή του σε πολλά σημεία ήταν πολύ πιθανή.

Αποξήλωση σαθρών υλικών

Η διαδικασία αυτή ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη διότι έπρεπε να φύγουν όλα τα σαθρά υλικά τα οποία δεν ήξερες τι κρατάνε αν μπορούν να βγούνε και έτσι πήγαμε βήμα βήμα.  Τα τμήματα πού τελικά θα έμεναν ήταν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι για να διατηρηθεί η  αρχιτεκτονική του κτιρίου .

Εξυγίανση τοίχων  

Σε αυτό το στάδιο έγινε έλεγχος στις τοιχοποιίες για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους και να δούμε με ποια σειρά και ποιόν τρόπο θα γίνει η ενίσχυση του κτιρίου. Οι τοίχοι όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες ήταν πέτρινοι και έγινε έλεγχος στην αρμολόγηση. Γενικά ήταν κακής ποιότητας το χτίσιμο σε σχέση με άλλες παλιές κατασκευές

Ενίσχυση κτιρίου

Στο κτίριο έγινε ενίσχυση με μικτό τρόπο δηλαδή και μεταλλικός σκελετός και σκυρόδεμα

Σκυρόδεμα ενίσχυσης

Για την ενίσχυση κτιρίου στα Εξάρχεια στις τοιχοποιίες και γενικά όπου απαιτούνταν ρίξαμε  ειδικού τύπου αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα που εφαρμόζεται σε μικρά πάχη 5-8 εκατοστών ή και παραπάνω σε κατασκευές νέων τοιχίων στο υπόγειο και ισόγειο του κτιρίου που προμήθευσε η εταιρεία Lafarge . Το σκυρόδεμα είναι χυτό και από μόνο του σφραγίζει και την παραμικρή φωλιά στους τοίχους κάνοντας τέλεια πλήρωση όπου εφαρμόζεται . Δεν χρησιμοποιήσαμε μηχανικά μέσα για την δόνηση του σκυροδέματος .

Εδώ θα πρέπει να πω ότι δύο είναι τα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή με την μέθοδο αυτή .

Το πρώτο είναι ότι τα καλούπια που χρησιμοποιήσαμε δεν έπρεπε να έχουν ούτε μία τρύπα ή αρμό πάνω από δύο χιλιοστά. Το σκυρόδεμα μπορούσε να διαφύγει πολύ εύκολα από εκεί και να χύνεται έξω από το καλούπι μας.

Το δεύτερο είναι οι τρομερές πιέσεις που ασκούνται στα καλούπια. Το αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα είναι σαν το νερό και δεν έχει σχέση με το τυπικό σκυρόδεμα. Το αποτέλεσμα είναι να θέλει μεγάλη προσοχή στην αντιστήριξη . Σε κάποια σημεία το μπετό έφτασε και τους 80 πόντους πάχος γιατί υπήρχαν κατεστραμμένα τμήματα της αρχικής τοιχοποιίας .

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση του έργου ήταν αντλία δικτύου. Πάντα η σκυροδέτηση γινόταν βράδυ λόγω του ότι το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κλείναμε δρόμους για να γίνουν οι εργασίες .

Η μέθοδος αυτή αντικατέστησε στο έργο το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα πού συνήθως εκτελούνταν σε παρόμοια έργα . Με αυτό τον τρόπο οι τοίχοι έγιναν ποιο ισχυροί στατικά και σε συνδυασμό με την μεταλλική κατασκευή ως σκελετός του κτιρίου έδωσε τα αποτελέσματα που ήθελε ο μηχανικός του έργου .

Η σχεδίαση και ο τρόπος για να στηθούν τα καλούπια στο έργο έγινε σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας Peri Hellas

Δείτε εδώ και άλλες ενισχύσεις κτιρίων που έχουμε πραγματοποιήσει

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα μας ή αφήστε τα στοιχεία σας παρακάτω και θα σας καλέσουμε άμεσα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *