εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού μάθετε τα πάντα

Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού είναι το σύνολο των εργασιών που πρέπει να γίνουν όταν αποφασίσουμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας.

Το σπίτι μας , το διαμέρισμα μας , ο χώρος δηλαδή που περνάμε αρκετές ώρες της ζωής μας κάποια χρονική στιγμή θα χρειαστεί ανακαίνιση.

Αυτό μπορεί να γίνει μετά από μερικά ή αρκετά χρόνια μπορεί όμως να γίνει και στην αρχή με την αγορά του σπιτιού μας. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης το δεύτερο σενάριο είναι και συχνότερο.

Τα καινούργια σπίτια που αγοράζαμε στο παρελθόν δεν είναι πλέον η πρώτη επιλογή μας. Έτσι λοιπόν η εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού είναι αυτό που συναντάμε πολύ συχνά.

Πριν προχωρήσετε στην ανακαίνιση του χώρου σας θα πρέπει να είστε πολύ καλά ενημερωμένοι για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το βασικότερο στοιχείο για την ιδανική ανακαίνιση σπιτιού είναι η πολύ καλή προετοιμασία από πλευράς σας.

Ας το αναλύσουμε όμως λίγο για να καταλάβετε. Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση στο σπίτι σας θα πρέπει να έχετε καταλήξει στο είδος της ανακαίνισης που θέλετε.

Είδος ανακαίνισης σπιτιού

Το είδος της ανακαίνισης εξαρτάται από τους χώρους που εσείς κρίνετε ότι θα πρέπει να ανακαινιστούν. Αυτό το αποφασίζετε επειδή κάποιοι χώροι δεν είναι λειτουργικοί πλέον και δεν σας εξυπηρετούν.

Άλλος λόγος είναι η παλαιότητα του χώρου πχ. της κουζίνας , του μπάνιου , ή η ανανέωση που θέλετε να κάνετε σε ένα χώρο διότι τον έχετε βαρεθεί και θέλετε να αλλάξει η γενικότερη αισθητική του.

Σε μια ανακαίνιση μπορεί να γίνουν και μικρότερες αλλαγές , όπως η ανακαίνιση του δαπέδου σε ένα χώρο , η κατασκευή μιας ψευδοροφής στο μπάνιο ή το καθιστικό.

Παρακάτω θα αναλύσουμε σε βάθος τα είδη και τις εργασίες που μπορούν να γίνουν σε μια ανακαίνιση σπιτιού

Bugdet ανακαίνισης

Το δεύτερο επίσης πολύ βασικό στοιχείο είναι τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε στην εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή ανακαίνιση σπιτιού να αποφασίσετε εκ των προτέρων το όριο του οικονομικού budget.

ανακαίνιση σπιτιού κόστος

Τα χρήματα που θα διαθέσετε και ο τρόπος που θα τα διαθέσετε είναι κριτήριο για να έχετε καλά αποτελέσματα στο τέλος. Διαθέστε περισσότερα χρήματα και κάντε λιγότερα πράγματα αλλά με σωστό τρόπο.

Το λάθος είναι με λίγα χρήματα να προσπαθήσετε να κάνετε πολλές εργασίες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον θα το μετανιώσετε αλλά τότε η ζημιά θα έχει γίνει.

Όταν λοιπόν έχετε καταλήξει με τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε στην ανακαίνιση και τις εργασίες που θέλετε να κάνετε είστε έτοιμοι.

Ας μιλήσουμε αναλυτικότερα για το τι μπορεί να περιλαμβάνει μια εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού.

Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να είναι μια γενική ανακαίνιση σπιτιού ή να είναι μια μικρή ανακαίνιση σπιτιού.

Αυτό εξαρτάται από το τι θέλουμε να κάνουμε εμείς και ποιες είναι οι ανάγκες μας.

Γενική ανακαίνιση σπιτιού

Η γενική ανακαίνιση περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις οικοδομικές εργασίες που μπορούν να γίνουν σε ένα σπίτι.

Σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια που ανακαινίζουμε μένουν μόνο με τον σκελετό (κολώνες-δοκάρια) και τους εξωτερικούς τοίχους. Εδώ θέλω να τονίσω το εξής σχετικά με τον σκελετό του κτιρίου.

Δεν πειράζουμε σε καμία περίπτωση τον σκελετό του κτιρίου , κολώνες , δοκάρια , πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος.

Όταν λέω δεν πειράζουμε εννοώ ότι ούτε σκάβουμε τις επιφάνειες , ούτε τις ξετρυπάμε επειδή θέλει ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος να περάσει παροχές. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να το κάνει , πάντα υπάρχουν λύσεις σε τεχνικά ζητήματα.

Εργασίες εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Οι εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια ανακαίνιση είναι οι εξής

  • Καθαιρέσεις – Αποξηλώσεις
  • Κατασκευές χωρισμάτων τοιχοποιίες χτισίματα
  • Ανακαίνιση δαπέδου
  • Ανακαίνιση μπάνιου
  • Σοβατίσματα
  • Ηλεκτρολογικές εργασίες Ηλεκτρολογική εγκατάσταση
  • Υδραυλικές εργασίες Υδραυλική εγκατάσταση
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Ανακαίνιση κουζίνας
  • Ψευδοροφές
  • Ελαιοχρωματισμοί Βαψίματα
  • Αποκομιδή μπάζων

Ας δούμε τις εργασίες αναλυτικότερα τι περιλαμβάνει η κάθε μια από αυτές.

Καθαιρέσεις τοίχων

Είναι η πρώτη εργασία που συνήθως γίνεται στην γενική ανακαίνιση σπιτιού. Ανάλογα με τον νέο σχεδιασμό του χώρου προχωράμε στις απαραίτητες εργασίες καθαίρεσης τοίχων , αποξήλωσης δαπέδων κλπ.

Κατά την καθαίρεση και την αποξήλωση διαφόρων τμημάτων θα πρέπει να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Δηλαδή να προστατεύονται τα δάπεδα όταν δεν πρόκειται να πειραχτούν στην ανακαίνιση.

προετοιμασία χώρου σε ανακαίνιση σπιτιού
Προετοιμασία χώρου πριν τις εργασίες σε εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Δεν είμαστε στην δεκαετία του ’60 που με μια βαριά κατεδαφίζονταν τα πάντα. Τα εργαλεία πρέπει να είναι τα κατάλληλα ώστε η όχληση των ενοίκων να είναι η μικρότερη δυνατή. Κυρίως σε περιπτώσεις όπου η ανακαίνιση γίνεται σε διαμέρισμα είναι απαραίτητο να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες.

Η αποξήλωση των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής θα πρέπει να γίνονται με προσοχή ιδιαίτερα όταν παραμένουν οι παλιές σωληνώσεις.

Βασικό σε μια εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού είναι το αν οι ένοικοι του παραμένουν κατά την διάρκεια των εργασιών στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την προστασία των ενοίκων και των χώρων στους οποίους γίνεται η ανακαίνιση.

Μετά το πέρας των εργασιών θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα τα μπάζα και τα υλικά αποξήλωσης από τον χώρο των εργασιών. Θεωρώ ότι τα μπάζα είναι υποχρέωση του συνεργείου να τα απομακρύνει με την χρήση φορτηγού ή κάδου.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού και να γεμίζουν τα πεζοδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι με μπάζα.

Πάντα λοιπόν θα πρέπει να φροντίζουμε τα μπάζα να μην μένουν στον δρόμο.

Κατασκευές χωρισμάτων τοιχοποιίες χτισίματα

Η επόμενη εργασία είναι να διαμορφώσουμε τους χώρους σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει.

Η κατασκευή των νέων χωρισμάτων – τοίχων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και υλικά. Ανάλογα πάλι με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε με αυτό τον τοίχο , αποφασίζουμε και το κατάλληλο υλικό.

Τοίχος από γυψοσανίδες σε εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Τα τελευταία χρόνια είναι το υλικό που εφαρμόζεται αρκετά στην ανακαίνιση του σπιτιού , στην ανακαίνιση διαμερίσματος κλπ. Η εύκολη κατασκευή του , οι πολλές σχεδιαστικές λύσεις του , η ταχύτητα του είναι οι λόγοι που το επιλέγουμε.

Με τον τοίχο από γυψοσανίδα μπορούμε να καλύψουμε σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας στην κατασκευή ενός εσωτερικού τοίχου. Μας καλύπτει επίσης στο κομμάτι της θερμομόνωσης και της ηχομόνωσης αν κατασκευαστεί σωστά. ‘Έχει πολύ καλή συμπεριφορά στον σεισμό και δεν προσθέτει περιττό βάρος στην κατασκευή μας.

Αν τώρα έχουμε φορτία που θέλουμε να αναρτήσουμε στον τοίχο ή υπάρχει ιδιαίτερη καταπόνηση μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άλλο υλικό για να κατασκευάσουμε τον τοίχο μας.

εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού
Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού με γυψοσανίδες

Ο τοίχος από γυψοσανίδα δεν βγάζει πολλά μπάζα διότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και η υδραυλική εγκατάσταση τοποθετούνται στον εσωτερικό σκελετό του τοίχου. Δεν απαιτείται σοβάτισμα με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε μπάζα , φασαρία και χρόνο.

Τοίχος από πορομπετόν (ytong , alfablock) σε εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Ο τοίχος από πορομπετόν είναι μια δεύτερη λύση για να χτίσουμε τοιχοποιίες όταν δεν μας καλύπτει η λύση της γυψοσανίδας. Υπάρχει σε διάφορα πάχη και έχει καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

Είναι υλικό που τοποθετείται με ευκολία και δεν βγάζει πολλά μπάζα. Έχει χαμηλό βάρος σε σχέση με την συμβατική κατασκευή με τούβλα που βοηθάει ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια. Επίσης βασικό είναι ότι έχει πολύ καλές μηχανικές αντοχές και είναι πυράντοχο υλικό.

Στην αγορά κυρίως κυριαρχούν δυο εταιρείες παραγωγής του υλικού η alfablock και η ytong block που τις θεωρώ και τις πιο αξιόπιστες.

Χτίσιμο με τούβλα (συμβατική κατασκευή)

Είναι το πιο γνωστό υλικό στις κατασκευές μας εδώ και χρόνια. Τα τούβλα είναι η τελευταία λύση που προτείνω στην εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού.

Το θετικό στο υλικό αυτό είναι η αντοχή του. Θεωρώ ότι δεν είναι ιδανική λύση στο χτίσιμο τοίχου σε μια ανακαίνιση σπιτιού διότι υστερεί σε σχέση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά των άλλων υλικών.

Ανακαίνιση δαπέδου σε εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Βασική εργασία που μπορεί να επιλέξουμε σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι η ανακαίνιση του δαπέδου σε κάποιους χώρους.

Αυτό γίνεται συνήθως για διάφορους λόγους

  • Λόγω φθοράς του υλικού. Στα παλιά σπίτια το μάρμαρο ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν σε πολλές κατασκευές δαπέδων. Με τα χρόνια πολλά από αυτά ξεφλουδίζουν και δημιουργούν ένα άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα. Η λύση είναι η αντικατάστασή τους με άλλο υλικό. Να πούμε εδώ ότι αν τα μάρμαρα είναι καλής ποιότητας το μόνο που θέλουν μια καλή συντήρηση και γίνονται πάλι καινούργια. Το μωσαϊκό είναι επίσης ένα υλικό που χρήζει ανακαίνισης αν και τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Πολλοί πελάτες μας λοιπόν το κρατάνε και τους κάνουμε μια καλή συντήρηση.
συντήρηση μωσαϊκού τρίψιμο γυάλισμα
Συντήρηση μωσαϊκού τρίψιμο γυάλισμα σε εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού
  • Λόγω τροποποίησης των χωρισμάτων – τοίχων. Πολλές φορές αποφασίζουμε να μετατρέψουμε τους εσωτερικούς χώρους σε ένα σπίτι. Δηλαδή θέλουμε να μεταφέρουμε την κουζίνα ή το μπάνιο σε διαφορετικό χώρο από ότι είναι τώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να περάσουν οι παροχές νερού θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να σπάσουν τα δάπεδα. Επίσης η μετακίνηση ενός τοίχου σε άλλο σημείο αφήνει μετά το ξήλωμα του ένα κενό στο δάπεδο , που αν δεν βρούμε το ίδιο υλικό να το επισκευάσουμε θα φαίνεται άσχημο το δάπεδο.
  • Λόγω αισθητικής αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε. ‘Έχουμε το ίδιο πάτωμα εδώ και χρόνια και το υλικό του δαπέδου δεν μας εκφράζει πλέον. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάστασή του με κάτι που μας αρέσει.

Υλικά ανακαίνισης Δαπέδου

Παραπάνω αναφέραμε τα υλικά που κρατάμε σε κάποιες ανακαινίσεις δαπέδου και τα συντηρούμε όπως το μάρμαρο , το μωσαϊκό και φυσικά το μασίφ ξύλο.

Ας δούμε τι επιλογές υλικών έχουμε στην ανακαίνιση δαπέδου

  • Πλακάκια. Είναι το υλικό με τις περισσότερες χρωματικές επιλογές , σχέδια και μεγέθη. Το πλακάκι μεσαίας ποιότητας θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στην ανακαίνιση δαπέδου στο σπίτι.
  • Ξύλα προγυαλισμένα. Αυτή η λύση είναι πολύ δημοφιλής τελευταία διότι έχεις να κάνεις με μασίφ ξύλο. Υπάρχουν πολλές εταιρείες πλέον στην αγορά που έχουν πολύ καλή ποιότητα και σε πολλές αποχρώσεις. Θεωρώ ότι είναι από τα πιο εντυπωσιακά υλικά που μπορείς να τοποθετήσεις σε ένα δάπεδο. Το κόστος τους όπως σε όλα τα μασίφ ξύλα είναι λίγο υψηλό.
  • Laminate. Το υλικό που τα κάνει όλα και συμφέρει στην κυριολεξία. Μεταμορφώνει έναν χώρο μέσα σε λίγες ώρες με αρκετά χαμηλό κόστος. Η ποικιλία στα σχέδια και στα χρώματα είναι μεγάλη και αξίζει εάν κάποιος δεν διαθέτει πολλά χρήματα να το επιλέξει. Μην πάρετε το φθηνότερο της αγοράς διότι δεν θα σας κρατήσει πολλά χρόνια.
  • Πατητή τσιμεντοκονία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υλικό που έχει πολύ μεγάλες ποιοτικές αποκλίσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας και το επιλέγουν συχνά στην ανακαίνιση δαπέδου του σπιτιού και για να διακοσμήσουμε διάφορα υλικά. Να πούμε ότι η πατητή τσιμεντοκονία είναι το υλικό που βγάζουν πλέον πολλές εταιρείες παραγωγής αλλά στην ποιότητα έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Επίσης η εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ κακή στην εφαρμογή με ημερομηνία λήξης μερικών μηνών. Βέβαια το τελικό φινίρισμα αν είναι καλό , ξεχωρίζει και δίνει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Εποξειδικό δάπεδο. Είναι μια επιλογή υλικού που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αντοχή του αλλά και η διαφορετική αισθητική προσέγγιση στο χώρο που εφαρμόζεται.

Υπάρχουν και άλλα υλικά στην αγορά που όμως χρησιμοποιούνται λιγότερο σε μια ανακαίνιση σπιτιού.

Ανακαίνιση ισόγειας κατοικίας εσωτερικά και περιβάλλον χώρος
Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Ανακαίνιση μπάνιου

Η ανακαίνιση μπάνιου είναι από μόνη της ένα σημαντικό κομμάτι στην ανακαίνιση σπιτιού. Τα περισσότερα μπάνια σε παλιές κατοικίες χρήζουν επισκευής , ανανέωσης , ριζικής ανακαίνισης.

Ο παλαιός τρόπος κατασκευής του μπάνιου δημιούργησε αρκετά προβλήματα και οπωσδήποτε μετά από 30 και 40 χρόνια που έχουν περάσει από την αρχική κατασκευή του πρέπει να γίνουν εργασίες ανακαίνισης. Ποιες είναι όμως οι εργασίες αυτές

Αλλαγή δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης.

Συνήθως από εκεί ξεκινάνε όλα τα προβλήματα. Αρχίζουν και εμφανίζονται σημάδια υγρασίας στους τοίχους εξωτερικά του μπάνιο. Ο ένοικος του από κάτω διαμερίσματος παραπονιέται για υγρασίες στο ταβάνι. Τα πλακάκια του τοίχου σε κάποια σημεία αρχίζουν και ξεκολλούν. Όλα αυτά είναι δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά με τις σωληνώσεις του νερού ή με το δίκτυο αποχέτευσης.

Αφού σιγουρευτούμε μετά από έλεγχο ότι είναι πράγματι έτσι προχωρούμε στην αντικατάσταση τους.

Αλλαγή μπανιέρας σε ντουζιέρα.

Η εργασία αυτή συνηθίζεται όταν θέλουμε να κάνουμε μια μικρή παρέμβαση στο μπάνιο μας. Η χρήση της μπανιέρας δεν ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις και αποφασίζουμε την αντικατάστασή της.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε αυτή την εργασία δυο πράγματα είναι πολύ βασικά στην υλοποίηση της. Να λύσουμε το πρόβλημα με τα πλακάκια που θα χρειαστούμε μετά την αποξήλωση της μπανιέρας αν δεν προχωρήσουμε στην αλλαγή όλων των πλακιδίων. Δύσκολο να βρεθούν τα ίδια πλακάκια ακόμη και αν το σπίτι είναι δεκαετίας. Το άλλο σημείο είναι ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε χτιστή ντουζιέρα με πλακάκια και όχι έτοιμη θα πρέπει να στεγανοποιήσουμε την ντουζιέρα.

χτιστή ντουζιέρα με βοτσαλωτό δάπεδο
Χτιστή ντουζιέρα με βοτσαλωτό δάπεδο

Μεταφορά λεκάνης αλλαγή χωροταξίας του μπάνιου.

Σε αυτή την περίπτωση αποφασίζουμε να αλλάξουμε την θέση της λεκάνης διότι είναι σε λάθος σημείο. Με αυτή την αλλαγή στην ουσία πάμε σε μια γενική τροποποίηση του χώρου του μπάνιου που σημαίνει και αλλαγή των πλακιδίων σε τοίχους και δάπεδο. Η λεκάνη φυσικά δεν μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στο μπάνιο.

Τοίχοι στο μπάνιο χωρίς πλακάκια.

‘Όλο και περισσότεροι πελάτες μας αποφασίζουν να βάψουν απλά έναν ή περισσότερους τοίχους , ή να εφαρμόσουν μια τεχνοτροπία βαφής. Συνίσταται βέβαια να είναι τοίχοι που δεν δέχονται πολλά νερά. Το αισθητικό αποτέλεσμα στο μπάνιο είναι αρκετά καλό σε αυτή την περίπτωση.

τεχνοτροπία τοίχων σε μπάνιο
πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο

Πατητή τσιμεντοκονία σε μπάνιο

Σε μια εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν νέα υλικά στο σπίτι τους. Να το κάνουν πιο μοντέρνο , σύγχρονο με διαφορετικό ύφος. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα υλικό που το εφαρμόζουμε συχνά στις ανακαινίσεις μπάνιου. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του υλικού και στην εφαρμογή του. Υπάρχουν πολλά είδη τσιμεντοκονίας και εφαρμόζουμε τα αντίστοιχα ανάλογα με τον χώρο και τις απαιτήσεις του.

Διαβάστε εδώ Ανακαίνιση μπάνιου 10+1 συμβουλές πριν ξεκινήσετε

Σοβατίσματα

Για τα σοβατίσματα δεν έχω να πω και πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην ανακαίνιση σπιτιού. Χρησιμοποιούμε σοβά έτοιμο επισκευαστικό μιας στρώσης που έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από ένα κοινό σοβά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συρρικνωθεί και να ρηγματώσει. Τοποθετούμε σχεδόν πάντα υαλόπλεγμα στις ενώσεις , στα σκαψίματα ηλεκτρολόγων και υδραυλικών. Το μπάνιο το σοβατίζουμε συνήθως με χονδρό σοβά ώστε να έχει καλύτερη πρόσφυση η κόλλα πλακιδίων.

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Βασικότατη εργασία σε μια ανακαίνιση είναι και ο έλεγχος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού. Όταν το σπίτι είναι αρκετά παλαιό δεκαετίας ΄70 και πίσω δεν είναι σίγουρο ότι έχει γείωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά επικίνδυνο σε μια υπερφόρτωση ή ένα βραχυκύκλωμα του δικτύου.

Οπωσδήποτε λοιπόν το πρώτο πράγμα είναι η τοποθέτηση γείωσης για το σπίτι. Στις πολυκατοικίες είναι λίγο περίπλοκη η περίπτωση στην τοποθέτηση γείωσης. Όταν κάνουμε μια γενική ανακαίνιση σπιτιού δεν μπορούμε να αφήσουμε την παλαιά καλωδίωση (άνω των 40 ετών σπίτι) πρέπει να αντικαταστήσουμε τα καλώδια με νέα διαφορετικής διατομής.

Αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα
Αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα

Αλλαγή του ηλεκτρολογικού πίνακα κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρολογικού δικτύου. Με την αλλαγή του ηλεκτρολογικού πίνακα πρέπει να βγει και ένα πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.

Υδραυλικές εργασίες στην εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού

Ίσως η βασικότερη εργασία στην ανακαίνιση σπιτιού είναι η υδραυλική εγκατάσταση. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε σε μια ανακαίνιση και να το κάνουμε σωστά , είναι οι υδραυλικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στο μπάνιο ή την κουζίνα.

Τις διαχωρίζουμε σε δυο φάσεις , το δίκτυο ύδρευσης και το δίκτυο αποχέτευσης.

Οι επιλογές υλικών στο δίκτυο ύδρευσης είναι συγκεκριμένες και συνήθως η πρώτη μας επιλογή είναι η πολυστρωματική σωλήνα. Η συγκεκριμένη επιλογή ως υλικό είναι μια πολύ καλή λύση στο πόσιμο νερό γιατί κατασκευάζεται από πολυαιθυλένιο φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επιπλέον είναι και οικονομικότερη λύση σε σχέση με τον χαλκοσωλήνα.

Η δεύτερη επιλογή μας είναι ο χαλκοσωλήνας ύδρευσης. Είναι το υλικό που χρησιμοποιούσαμε τα τελευταία χρόνια όχι σε αυτή του την μορφή μονοκόμματη αλλά με κολλήσεις σε γωνίες , ενώσεις κλπ. Γενικά είναι πολύ ανθεκτικό υλικό , με αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο.

Σε ένα καινούργιο μπάνιο όταν κάνουμε ανακαίνιση χρήσιμο είναι να κατασκευάζουμε και πίνακες ελέγχου υδροληψίας. Βοηθούν να έχουμε τον πλήρη έλεγχο σε μια βλάβη που θα παρουσιαστεί απομονώνοντας την συγκεκριμένη γραμμή που έχει πρόβλημα.

δίκτυο ύδρευσης με πολυστρωματική σωλήνα
Δίκτυο ύδρευσης με πολυστρωματική σωλήνα και πίνακα υδροληψίας

Το δίκτυο αποχέτευσης στα παλιά σπίτια είναι συνήθως από μολύβι. Με τα χρόνια τα σιφώνια διαβρώνονται και πρέπει να αντικατασταθούν για να μην έχουν προβλήματα στο μέλλον.

Το υλικό που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης είναι το ενισχυμένο πλαστικό (pvc). Να σημειώσω εδώ ότι όταν προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης π.χ σε ένα μπάνιο πρέπει να το αλλάξουμε πλήρως.

Δεν ενώνονται σωστά οι παλιές σωληνώσεις αποχέτευσης από μολύβι με τις καινούργιες από πλαστικό.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Έχουμε δυο ειδών αντικαταστάσεις , τα εξωτερικά κουφώματα και τα εσωτερικά κουφώματα.

Εξωτερικά κουφώματα

Προχωρούμε στην αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων στην περίπτωση που τα υπάρχοντα είναι παλαιού τύπου με μονά τζάμια.

Η αντικατάσταση των εξωτερικών παραθύρων και πορτών είναι βασικότατη στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αν θέλουμε μετά την ανακαίνιση να αισθανόμαστε το σπίτι μας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Η επιλογή υλικού στα εξωτερικά κουφώματα είναι φυσικά το κούφωμα αλουμινίου με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο που μπορεί να είναι ξύλινο κούφωμα ή pvc κούφωμα.

αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων
τοποθέτηση κάσας νέου κουφώματος

Ο λόγος είναι ότι τα αλουμίνια κουφώματα έχουν αξιοπιστία , αντοχή στον χρόνο και πολλές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε οικονομικές σειρές αλουμινίων αν δεν έχετε την δυνατότητα να διαθέσετε αρκετά χρήματα και πολύ καλές σειρές αλουμινίου με χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν σημαντικά τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

Σημαντικό στην αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων είναι να μην αφήνετε τα παλαιά ξύλινα κασώματα. Τα καινούργια κουφώματα δεν πρέπει να πατήσουν πάνω στις παλιές ξύλινες κάσες. Πολλοί τεχνίτες ισχυρίζονται ότι αν τα αφαιρέσετε θα γίνουν πολλά μερεμέτια. Αυτό είναι μύθος και δεν ισχύει , ένα καλό συνεργείο μπορεί να κάνει την αλλαγή κουφωμάτων χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα μερεμέτια.

Εσωτερικά κουφώματα

Οι πόρτες των χώρων , είναι στην ουσία είναι αυτές που αντικαθιστούμε σε μια εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού.

Οι επιλογές που έχουμε και εδώ είναι πολλές και με βάσει τα οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια μπορούμε να πάρουμε την τελική απόφαση.

Οι πόρτες laminate τοποθετούνται πολύ τελευταία λόγω των χρωματικών επιλογών και των σχεδίων. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι με αυτές τις πόρτες δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια επισκευή στο μέλλον αν χαλάσει ή φθαρεί γενικότερα.

Αν σας αρέσουν οι κλασσικές ξύλινες βαφτές πόρτες μπορείτε στο μέλλον να τις φρεσκάρετε , να τις επισκευάσετε ή να αλλάξετε την απόχρωση τους. Είναι μια οικονομική λύση αλλά παράλληλα και ιδανική αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας.

Τέλος οι εσωτερικές πόρτες μασίφ με σχέδια ταμπλάδες σε διάφορες ποιότητες ξύλου είναι οι καλύτερες αλλά και οι ακριβότερες.

Ανακαίνιση κουζίνας

Ο χώρος της κουζίνας πιστεύω ότι είναι ο αγαπημένος χώρος για πολλούς από εμάς στο σπίτι.

Παλαιότερα στην κουζίνα έμπαινε μόνο η νοικοκυρά του σπιτιού για να μαγειρέψει κλεισμένη στον χώρο της. Πλέον οι σύγχρονες κουζίνες δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

Σε μια ανακαίνιση κουζίνας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ένοικοι του σπιτιού αλλάζουν τα πάντα. Ξηλώνονται τα πάντα δηλαδή ντουλάπια , νεροχύτης , απορροφητήρας , μπαταρίες νερού.

Οι επιλογές στην ανακαίνιση κουζίνας είναι πάρα πολλές σε χρώματα , σε σχέδια σε βοηθητικά συστήματα που θα έχουν τα ντουλάπια.

Ξεκινώντας , το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι το πόσα χρήματα θα διαθέσουμε. Από κει ξεκινάνε όλα για τις επιλογές μας και θα είναι ο οδηγός μας για την συνέχεια.

ανακαίνιση κουζίνας
Ανακαίνιση κουζίνας

Γενικά όταν ο κόσμος δεν θέλει να δώσει πολλά χρήματα για μια κουζίνα στρέφεται στην λύση των πολυκαταστημάτων leroy merlin , Ikea κλπ.

Είναι μια συνετή επιλογή όταν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις στην κατασκευή μιας κουζίνας. Συνήθως τα συνεργεία που τοποθετούν δεν είναι μάστορες κουζίνας απλά τοποθετούν και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Γενικά όμως είναι μια οικονομική λύση οπότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε σε μια κουζίνας κυρίως καταλήγουμε στην μελαμίνη. Έχει χρωματικές επιλογές για κάθε γούστο αυτό είναι σίγουρο. Η μελαμίνη χρησιμοποιείται στα ντουλάπια , τις πόρτες , τον πάγκο.

Ο βακελίτης είναι ένα υλικό καλύτερο φυσικά από την μελαμίνη και χρησιμοποιείται όταν θέλουμε η κουζίνα μας να είναι ποιοτικά καλύτερη.

Το μασίφ ξύλο στα ντουλάπια της κουζίνας είναι επιλογή που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα αλλά τώρα που έχουν βγει νέα υλικά με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων τοποθετείται λιγότερο. Παραμένει όμως μια πολύ ποιοτική επιλογή.

Το corian στους πάγκους σε κουζίνες είναι το υλικό που κάνει την διαφορά σε μια κουζίνα αλλά θέλει και ιδιαίτερη φροντίδα.

Ψευδοροφές – κρυφός φωτισμός

Οι εργασίες αυτές γίνονται κυρίως για αισθητικούς λόγους σε μια εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού.

Συνδυάζονται κυρίως με τον φωτισμό που θέλουμε να έχουμε σε ένα χώρο. Μπορεί να κατασκευαστεί σε όλους τους χώρους του σπιτιού , σαλόνι , δωμάτια , μπάνιο κλπ.

Για την κατασκευή ψευδοροφών χρησιμοποιούμε κυρίως γυψοσανίδα.

Ο σωστός σχεδιασμός μιας τέτοιας κατασκευής μπορεί να απογειώσει τον χώρο αισθητικά. Εξάλλου το interior design έχει πλέον μπει για τα καλά στην ζωή μας και τα σπίτια μας.

Μάθετε περισσότερα για τις ψευδοροφές εδώ

Κατασκευή ψευδοροφής στο μπάνιο
Κατασκευή ψευδοροφής σε μπάνιο

Ελαιοχρωματισμοί – Βαψίματα

Η εργασίες βαψίματος ενός σπιτιού είναι αυτές που μπορούν να δώσουν χαρακτήρα σε ένα σπίτι.

Το βάψιμο σπιτιού είναι και αυτό ένα είδος τέχνης με απεριόριστες δυνατότητες διακόσμησης των εσωτερικών χώρων.

Στις εργασίες ελαιοχρωματισμού – βαφής μιας κατοικίας οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το πως δουλεύει ένα συνεργείο στον χώρο φαίνεται αμέσως και τι δουλειά θα κάνει.

Το βάψιμο εσωτερικά είναι δουλειά για τεχνίτες που δουλεύουν με σειρά και νοικοκυρεμένα. Το βάψιμο τοίχων αλλιώς το κάνει οποιοσδήποτε και δεν χρειάζεται να καλέσει επαγγελματία.

Τα εργαλεία επίσης είναι βασικός παράγοντας σωστής εκτέλεσης των εργασιών ελαιοχρωματισμού και γενικότερα σε εσωτερικές εργασίες στο σπίτι.

Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού
Βάψιμο διαμερίσματος

Τα υλικά βαψίματος έχουν εξελιχθεί τόσο , που βρίσκεις ότι θέλεις για οποιαδήποτε δουλειά. Το αστάρι τοίχου παίζει μεγάλο ρόλο στο σωστό και ποιοτικό βάψιμο και εφαρμόζουμε πάντα το κατάλληλο.

Οι βαφές εσωτερικά γίνονται κυρίως με πλαστικά χρώματα χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζουμε διαφορετικές ποιότητες χρώματος , για υγρασία σε χώρους ή , όταν θέλουμε το χρώμα να έχει αντοχή στους λεκέδες λόγω παιδιών.

Εκτός από τις συνήθεις βαφές έχουμε και τις βαφές τεχνοτροπίας τοίχου. Τις εφαρμόζουμε με σφουγγάρι , με σπάτουλες με διάφορα εργαλεία. Το αποτέλεσμα που δίνει στην όψη ενός τοίχου είναι εξαιρετικό.

εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού τεχνοτροπία τοίχου

Στην εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και σύνθετες.

Αν θέλετε η ανακαίνιση του σπιτιού σας να έχει τα ιδανικά αποτελέσματα για σας καλέστε μας για να δούμε τον χώρο σας.

Πρόσφατα φτιάξαμε και το νέο μας site anakainisikatoikias.gr που ειδικεύεται στις ανακαινίσεις σπιτιών , κατοικιών.

Επισκεφτείτε το για να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για το πως υλοποιούμε μια ανακαίνιση από τον σχεδιασμό του χώρου έως την ολοκλήρωση του έργου.

Οι υπηρεσίες μας

eletech.gr - ζούμε τις κατασκευές οι εργασίες σε ανακαίνιση σπιτιού
κατασκευή έργων eletech.gr - ζούμε τις κατασκευές

2 σκέψεις για το “Εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού μάθετε τα πάντα”

  1. Παράθεση: Ανακαίνιση σπιτιού στο Παλαιό Φάληρο - eletech .gr

  2. Παράθεση: Εσωτερικό βάψιμο στο σπίτι -ιδέες για βάψιμο χώρων - eletech .gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *