Μόνωση δαπέδου

Μόνωση δαπέδου από υγρασία

Η μόνωση δαπέδου στα σπίτια μας είναι μια εργασία που κυρίως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια η εργασία για την μόνωση του δαπέδου ήταν άγνωστη.

Οι κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί όλα αυτά τα τελευταία 40-50 χρόνια (μιλάμε για τις ισόγειες κατοικίες) δεν είχαν μονώσει τα δάπεδα τους. Το αποτέλεσμα είναι σε ορισμένες περιοχές και ανάλογα με την κατασκευή του κτιρίου το δάπεδο να εμφανίζει έντονα σημάδια υγρασίας.

Οι αιτίες που προκαλούν την υγρασία

Γενικά το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι λόγω της έλλειψης μόνωσης στο δάπεδο , η υγρασία ανεβαίνει από το φυσικό έδαφος και εμφανίζεται το δάπεδο της κατοικίας μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζει έντονη υγρασία σε όλο το δάπεδο αναβλύζοντας νερό από αρμούς πλακιδίων ή σε μωσαϊκό σε παλαιότερες κατοικίες.

Η υγρασία στο δάπεδο εμφανίζεται και με την μορφή αλάτων σε αρμούς πλακιδίων ή άλλων υλικών. Επίσης μπορεί να δημιουργηθεί και ένα είδος μούχλας ή φουσκώματος των δομικών υλικών.

Σε πολλές περιοχές όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι υψηλός τότε τα φαινόμενα γίνονται ακόμη πιο έντονα. Σε εποχές με έντονες βροχοπτώσεις το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Η υγρασία στο δάπεδο μπορεί να εμφανιστεί και από κάποια ζημιά που μπορεί να γίνει στις σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό βέβαια είναι άλλο κεφάλαιο που δεν αφορά την μόνωση δαπέδου αλλά την επισκευή ή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Εκτός από το δάπεδο που μπορεί να εμφανιστεί υγρασία , το ίδιο μπορεί να γίνει και στους τοίχους μιας ισόγειας ή ημιυπόγειας κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εφαρμογή αφυγραντικών σοβάδων στους τοίχους.

Δείτε ένα βίντεο αντιμετώπισης της ανιούσας υγρασίας στους τοίχους

Πως αντιμετωπίζουμε την υγρασία στο δάπεδο

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στο δάπεδο.

Η πρώτη είναι στο αρχικό στάδιο κατασκευής του κτιρίου όπου είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση για προστασία του κτιρίου. Δηλαδή κάνουμε όλες αυτές τις εργασίες που απαιτούνται ώστε στην ουσία να θωρακίσουμε το κτίριο μας από προβλήματα υγρασιών.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υγρασίας στο δάπεδο αφού έχει κατασκευαστεί ήδη το κτίριο.

Να αναλύσουμε λίγο και τις δυο περιπτώσεις ώστε να δούμε τους τρόπους και τα υλικά μόνωσης του δαπέδου από υγρασία.

Μόνωση δαπέδου κατά την κατασκευή του κτιρίου

Εδώ λοιπόν μιλάμε για την μόνωση του δαπέδου όταν κατασκευάζεται το κτίριο. Ανάλογα με την περιοχή που κατασκευάζεται το κτίριο και με την μορφολογία του εδάφους πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες.

Παράδειγμα όταν σκάβουμε το έδαφος για να γίνει η θεμελίωση του κτιρίου και έχουμε στο έδαφος υπόγεια νερά ή γενικά η περιοχή εμφανίζει παρόμοια προβλήματα προχωράμε στην εξυγίανση του εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρω δυο περιοχές που έχουμε προχωρήσει σε αυτή την λύση , τα Γλυκά Νερά και το Καματερό.

Η εξυγίανση του εδάφους γίνεται με κροκάλα (σκύρο) και την αποστράγγιση των υπόγειο νερών , τοποθέτηση σωληνώσεων drainage με κάλυψη γεωυφάσματος. Παράλληλα κατασκευάζουμε φρεάτια ελέγχου των υπόγειων νερών για την άντληση τους όταν απαιτείται. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε την ροή των υπόγειων υδάτων. Είναι απαραίτητο στάδιο αν δεν θέλουμε προβλήματα με υγρασίες στο μέλλον.

Το επόμενο στάδιο είναι να εφαρμόσουμε μια μεμβράνη από πολυαιθυλαίνιο (HDPE) ή μεμβράνης PVC για την δημιουργία μιας στεγανολεκάνης. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε το κτίριο και στην ουσία μονώνουμε το δάπεδο από υγρασία.

Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσα στάδια για τις παραπάνω εργασίες που όμως αφορούν γενικότερες εργασίες όπως το μπετό καθαριότητας ή η τοποθέτηση μεμβράνης αυγουλιέρας στα πλάγια τμήματα μιας εκσκαφής.

Μόνωση δαπέδου σε κατοικία ήδη κατασκευασμένη

Εδώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και δεν έχουμε πολλές λύσεις και ολικής αντιμετώπισης και προστασίας του κτιρίου. Δηλαδή μπορούμε να μονώσουμε το δάπεδο εσωτερικά της κατοικίας μας αλλά η υγρασία θα υπάρχει μόνιμα στο σκελετό του κτιρίου. Έτσι και αλλιώς δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γενικότερα σε κατασκευασμένα κτίρια.

Στο δάπεδο του σπιτιού μας που εμφανίζεται η υγρασία θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω εργασίες. Ότι υλικό υπάρχει στο δάπεδο πχ. πλακάκι , ξύλο μασίφ , μάρμαρα κλπ. θα πρέπει να ξηλωθεί ώστε να φτάσουμε στο μπετόν του δαπέδου.

Καθαρίζουμε το μπετόν πολύ καλά και στην συνέχεια εφαρμόζουμε μια στεγανωτική μεμβράνη επαλειφόμενη τσιμεντοειδούς βάσης. Το υλικό διεισδύει σε ρωγμές του μπετόν και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί μια ενιαία αδιαπέραστη στεγανή επιφάνεια.

μόνωση δαπέδου με υγρασία
Μόνωση δαπέδου με επαλληφόμενα υλικά

Ανάλογα με το υπόστρωμα που υπάρχει πχ. μωσαϊκό ή τσιμεντοκονία μπορούμε απευθείας να εφαρμόσουμε μια μεμβράνη αποσύμπλεξης. Η μεμβράνη κάνει στεγανοποίηση της επιφάνειας και μπορεί κατευθείαν να τοποθετηθούν πλακάκια.  

Διαβάστε περισσότερα για την στεγάνωση των πλακιδίων και τα υλικά που χρησιμοποιούμε

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα υγρασίας στο δάπεδο του σπιτιού σας

Εναλλακτικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε σύντομα.

🎬 Εγγραφείτε στο κανάλι μας για να βλέπετε τα βίντεο που δίνουν λύσεις στα προβλήματα του σπιτιού μας

στεγανοποίηση δαπέδου
Μόνωση δαπέδου με κατασκευή τσιμεντόλουκων σε χώρο αποθήκης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *