Ρωγμές στον τοίχο τρόποι αντιμετώπισης. Γενικά στα σπίτια οι ρωγμές στους τοίχους είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που παρουσιάζεται συχνά.
Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή η ρηγμάτωση δείχνει το πρόβλημα που έχει ο συγκεκριμένος τοίχος. Η ρωγμή μπορεί να δείχνει το πρόβλημα του τοίχου γενικά δηλαδή ότι η συγκεκριμένη τοιχοποιία έχει πρόβλημα έχει κατασκευαστεί λάθος. Υπάρχουν όμως και οι ρωγμές που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία όπου το πρόβλημα είναι τοπικό στο σημείο που εμφανίζεται η ρωγμή.
Ρωγμές στον τοίχο τρόποι αντιμετώπισης
Είδη ρωγμών σε τοιχοποιίες
- Υπάρχουν τριχοειδείς ρωγμές που είναι πολύ συνηθισμένο στα σπίτια. Οι ρωγμές αυτές είναι πολύ λεπτές και ίσα ίσα που τις βλέπουμε. Μπορούν να παρουσιαστούν μετά από κάποιο διάστημα στο σπίτι και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη βαφή τοίχου που γεφυρώνει τέτοιου είδους μικρορωγμές στους τοίχους διότι οι συγκεκριμένες βαφές έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και δεν ρηγματώνουν εύκολα.
- Ρωγμές μεταξύ δοκαριού και τοίχου. Εδώ το πρόβλημα εμφανίζεται για διάφορους λόγους . Στην αρχική κατασκευή του έργου δεν έγινε σωστό σφήνωμα των τούβλων σε σχέση με το δοκάρι διότι δεν δόθηκε χρόνος να στεγνώσει ο τοίχος και κατόπιν να γίνει το τελικό σφήνωμα του. Μπορεί το σφήνωμα το ίδιο να μην κατασκευάστηκε με τον σωστό τρόπο από το συνεργείο κατασκευής της τοιχοποιίας. Κάτι άλλο που έχω δει σε τέτοιου είδους ρωγμές είναι ότι πολλοί πάνε και περνάνε τις ηλεκτρολογικές γραμμές στο σφήνωμα των τοίχων. Κόβοντας το μισό πάχος του τούβλου δεν μένει σωστό το σφήνωμα του τοίχου με αποτέλεσμα ο τοίχος να μην είναι κατάλληλα σφηνωμένος και να εμφανίζονται οι ρωγμές ακόμη και σε μικρές δονήσεις. Αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται ο τοίχος
Ρωγμές στον τοίχο τρόποι αντιμετώπισης
- Ρωγμές σοβάδων σε ηλεκτρολογικές γραμμές. Εμφανίζεται η ρωγμή σε σημεία που περνούν από τους τοίχους ηλεκτρολογικές γραμμές. Δεν εμφανίζεται πάντα αλλά ανάλογα με την κατασκευή που έχει γίνει στους τοίχους και πως έγινε το κλείσιμο μετά τα σκαψίματα του ηλεκτρολόγου. Αντιμετωπίζονται οι ρωγμές αυτές με αποξήλωση μέρους του σοβά , τοποθέτηση υαλοπλέγματος και εκ νέου σοβατίσματος με έτοιμο επισκευαστικό σοβά.
- Ρωγμές σοβάδων από σεισμό. Μετά από μια σεισμική δραστηριότητα τα πρώτα προβλήματα που εμφανίζονται σε πολλά σπίτια είναι στους τοίχους. Είναι σε σημεία ένωσης του τοίχου με δοκάρια και κολώνες όπου εμφανίζονται οι ρωγμές. Επίσης εμφανίζονται με διαγώνιες ρηγματώσεις και προς τις δυο κατευθύνσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται με διάφορους τρόπους και δεν χρειάζονται καθαίρεση. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι τοίχοι παραλαμβάνουν φορτία (φέροντες τοίχοι) και χρειάζονται ενίσχυση. Η ενίσχυση τους γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα την περίπτωση.
- Ρωγμές σοβάδων σε κολώνες – δοκάρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εμφανίζονται. Ένας λόγος είναι η κακή εφαρμογή του σοβατίσματος στο αρχικό στάδιο κατασκευής τους. Συνήθως καθαιρούμε τους σαθρούς σοβάδες και ανάλογα με το υπόστρωμα προχωρούμε στις κατάλληλες εργασίες επισκευής τους. Άλλος λόγος είναι η ενανθράκωση του μπετόν που δημιουργείται από διάφορες αιτίες. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή γιατί το πρόβλημα αφορά τον σκελετό του σπιτιού και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν η ζημιά είναι σε αρχική μορφή που αυτό σημαίνει ότι εμφανίστηκε πρόσφατα η ρωγμή η επισκευή της ζημιάς είναι σχετικά απλή. Σε διαφορετική περίπτωση αν έχετε αφήσει την ρωγμή για χρόνια χωρίς να ελεγχθεί τότε πιθανόν έχετε σοβαρότερο πρόβλημα.
Ρωγμές στον τοίχο τρόποι αντιμετώπισης
Ελπίζουμε το άρθρο μας Ρωγμές στον τοίχο τρόποι αντιμετώπισης να σας βοήθησε λίγο ώστε να έχετε μια αρχική γνώση του προβλήματος που σας έχει παρουσιαστεί.
Παράθεση: Συμβουλές για βάψιμο σπιτιού εσωτερικά - eletech
Παράθεση: Βάψιμο σπιτιού εξωτερικά οι εργασίες - eletech