Στεγάνωση ταράτσας είδη στεγανοποίησης

Στεγάνωση ταράτσας είδη στεγανοποίησης υλικά

Η στεγάνωση ταράτσας είναι μια εργασία πολύ σημαντική στο κτίριο για πολλούς λόγους που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Τις περισσότερες φορές που δεν κάνουμε στεγάνωση στην ταράτσα το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Τι προβλήματα όμως δημιουργούνται;

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά

Προβλήματα που δημιουργούνται χωρίς στεγάνωση ταράτσας

  1. Ποτίζει η πλάκα του μπετόν με υγρασία
  2. Η υγρασία μεταφέρεται μέσω από την επιφάνεια της πλάκας στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα να αρχίζει η διάβρωση του οπλισμού του σκυροδέματος
  3. Με την διάβρωση του οπλισμού αρχίζει να εμφανίζεται το φαινόμενο της ενανθράκωσης του σκυροδέματος
  4. Εμφανίζεται υγρασία στο ταβάνι του από κάτω διαμερίσματος.
  5. Φουσκώνουν οι σοβάδες του διαμερίσματος κάτω από την ταράτσα και έχουμε πιθανή ανεξέλεγκτη πτώση τους
  6. Όταν η πλάκα μπετόν είναι πολλά χρόνια αμόνωτη η διάβρωση του οπλισμού είναι σημαντική με αποτέλεσμα την πιθανή ενίσχυση της πλάκας
προβλήματα έλλειψης στεγάνωσης ταράτσας
Προβλήματα σε ταβάνι από έλλειψη στεγανοποίησης ταράτσας

Είδη στεγάνωσης ταράτσας

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος στεγάνωσης θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία μιας ταράτσας. Το μέγεθος της , αν έχει ρύσεις η πλάκα , που διοχετεύονται τα όμβρια νερά , τι χρήση κάνουμε στην ταράτσας μας. Ας τα δούμε όλα τα κριτήρια ένα προς ένα.

Ταράτσα χωρίς ρύσεις. Εδώ έχουμε μια ταράτσα που είναι πιθανόν σε κατάσταση όπως κατασκευάστηκε αρχικά η τελευταία πλάκα του κτιρίου. Έχουμε δυο βασικές επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

Η πρώτη επιλογή είναι να κατασκευάσουμε μια τσιμεντοκονία ρύσεων στην ταράτσα που θα οδηγεί τα όμβρια νερά στα σιφώνια των υδρορροών.

Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε υλικά κατάλληλα και ανθεκτικά ώστε να στεγανώσουμε την πλάκα της ταράτσας ως έχει. Αυτή είναι όμως μια επιλογή που δεν θα την πρότεινα διότι έχει αρκετά μειονεκτήματα.

Πολλές φορές χρησιμοποιούνται υλικά πχ. ασφαλτόπανα που δεν είναι ότι καλύτερο για τον αερισμό της πλάκας σκυροδέματος. Επίσης το υλικό που τοποθετείται λόγω της έλλειψης ρύσεων θα φθαρεί σε συντομότερο χρόνο διάστημα.

ταράτσα χωρίς στεγάνωση
Ταράτσα χωρίς στεγάνωση

Ταράτσα με τσιμεντοκονία ρύσεων. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και μπορούμε να επιλέξουμε από διάφορα επαλληφόμενα υλικά που υπάρχουν στην αγορά. Ανάλογα με αυτό που θα επιλέξουμε βάσει των ιδιοτήτων του υλικού έχουμε και την χρονική συχνότητα που θα πρέπει να του κάνουμε συντηρήρηση.

Κάτι που θα πρέπει να προσέχουμε στις τσιμεντοκονίες είναι οι αρμοί διαστολής διότι από κάποια τετραγωνικά και άνω θα πρέπει να δημιουργούνται αρμοί.

Δείτε ένα βίντεο πως σφραγίζουμε τους αρμούς διαστολής σε στεγάνωση ταράτσας

Ταράτσα με μωσαϊκό και αρμούς διαστολής. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ταράτσα που έχει διαστρωθεί με μωσαϊκό και έχουν δημιουργηθεί αρμοί κόβοντας το μωσαϊκό. Η κατασκευή αυτή είναι αρκετές δεκαετίες κατασκευασμένη οπότε σίγουρα θα πρέπει να στεγανοποιηθεί εκ νέου.

Το μωσαϊκό δεν είναι αδιάβροχο υλικό και σίγουρα μετά από τόσα χρόνια χρειάζεται συντήρηση. Με τα χρόνια δημιουργούνται ρωγμές στο μωσαϊκό που θα πρέπει να επισκευαστούν. Επίσης θα πρέπει να καθαριστούν και να σφραγιστούν ξανά οι αρμοί του μωσαϊκού με πολυουρεθανική μαστίχη.

Μωσαϊκό ταράτσας με προβλήματα υγρασίας
Μωσαϊκό ταράτσας με προβλήματα υγρασίας

Ταράτσα με πλάκες πεζοδρομίου. Την συναντάμε σε πολλές ταράτσες πολυκατοικιών αλλά και μονοκατοικιών. Συνήθως κάτω από τις πλάκες είχε κατασκευαστεί ένα είδος υγρομόνωσης που έχει με τα χρόνια δεχθεί αρκετό νεράκι χωρίς να εξατμίζεται εντελώς. Οι πλάκες πεζοδρομίου μετά από κάποια χρόνια γίνονται μαύρες από του ρύπους και το νερό.

Αυτές πρέπει να στεγανωθούν αλλά όχι με μια απλή επάλληψη με μονωτικό υλικό, Οι αρμοί μεταξύ των πλακών δεν είναι σταθεροί και με τις μεταβολές των θερμοκρασιών ανοίγουν και δημιουργούν ρωγμές στην επαλληφόμενη μεμβράνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και πλέγμα ενίσχυσης της μόνωσης.

ταράτσα με πλάκες πεζοδρομίου
Ταράτσα με τμήμα χωρίς στεγάνωση και τμήμα που έχει γίνει στεγάνωση ταράτσας

Ταράτσα με πλακάκια. Εδώ η στεγάνωση της ταράτσας γίνεται πριν την τοποθέτηση πλακιδίων. Η τοποθέτηση των πλακιδίων στην ταράτσα γίνεται γιατί έχουμε συχνή χρήση της ταράτσας. Έχουμε δραστηριότητες στην ταράτσα με αποτέλεσμα να επιλέξουμε ως τελικό δάπεδο το πλακάκι που είναι πολύ ανθεκτικό.

Δυο βασικά στοιχεία για την τοποθέτηση των πλακιδίων στην ταράτσα είναι ότι θα πρέπει κατάλληλα και την συγκεκριμένη χρήση. Έχω δει πλακάκια που έχουν ξεφλουδίσει λόγω της κακής τους ποιότητας. Το δεύτερο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα πλακάκια δεν είναι αδιάβροχα πάντα θα πρέπει να υπάρχει στεγάνωση πριν την τοποθέτηση τους.

στεγάνωση ταράτσας κάτω από πλακάκια
Στεγάνωση ταράτσας κάτω από πλακάκια
Γενικά σε όλες τις μονώσεις δυο βασικά πράγματα που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι

Πολύ καλό καθάρισμα του υποστρώματος που θα εφαρμοστεί η μόνωση. Τα καλύτερα υλικά να βάλουμε αν το υπόστρωμα δεν είναι καθαρό και σταθερό δεν θα πετύχει η στεγάνωση ταράτσας.

Γύρισμα της μόνωσης στους τοίχους (περιμετρικά) οπωσδήποτε διότι είναι πολύ συχνό λάθος που κάνουν τα συνεργεία και στην συνέχεια δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε στεγανοποίηση στην ταράτσα σας καλέστε μας

Εναλλακτικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε σύντομα

στεγανοποίηση πλάκας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *