Συντήρηση κτιρίων

Συντήρηση κτιρίων πότε είναι απαραίτητη

Συντήρηση κτιρίων ένα μεγάλο θέμα που χωράει πολλή ανάλυση για το πότε είναι απαραίτητο να γίνεται αυτό.

Γενικά δυστυχώς στα μεγάλα αστικά κέντρα τα κτίρια είναι χωρίς συντήρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι λόγοι κυρίως οικονομικοί που δεν γίνονται εργασίες συντήρησης στα κτίρια , αλλά και αδιαφορίας πολλών που θεωρούν πως το κτίριο εξωτερικά δεν είναι μέρος του σπιτιού τους.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε και μαθαίνουμε καθημερινά από τις ειδήσεις στην τηλεόραση και τα social media στο διαδίκτυο για πτώσεις μπαλκονιών , τοίχων , σοβάδων και διαφόρων άλλων περιπτώσεων πτώσης δομικών υλικών.

Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κάνουμε σωστή συντήρηση στο κτίριο μας. Παρακάτω θα αναλύσουμε αρχικά ποιες είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις ζημιών στα κτίρια και στην συνέχεια θα προτείνουμε τρόπους ελέγχου του κτιρίου μας. Γενικά η πρόληψη και ο έλεγχος είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε για την σωστή συντήρηση κτιρίων.

Κακή συντήρηση κτιρίων = Σοβαρές ζημιές στα κτίρια

Γενικά ένα κτίριο επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες. Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται μπορεί να θέλει συχνότερη συντήρηση ένα κτίριο σε σχέση με ένα άλλο κτίριο.

Επίσης ένα κτίριο επιβαρύνεται και από την χρήση των ενοίκων του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου από κακή χρήση ένοικου ενός διαμερίσματος να δημιουργείται πρόβλημα σε όλη την πολυκατοικία. Αναφέρω μερικά παραδείγματα.

  • Σκουπίδια και χαρτιά μέσα στην αποχέτευση του διαμερίσματος
  • Μεγάλος αριθμός γλαστρών σε ένα μπαλκόνι χωρίς καμία προστασία του δαπέδου του μπαλκονιού. Αν θέλεις να έχεις πολλές γλάστρες στο διαμέρισμα σου είναι δικαίωμα σου αλλά θα πρέπει να προσέξεις δυο βασικά πράγματα. Το μεγάλο βάρος σε μικρά μπαλκόνια που είναι επικίνδυνο , την σωστή αποχέτευση των υδάτων από το πότισμα των γλαστρών.
  • Δεν θα πρέπει σε μια ανακαίνιση όταν γίνονται εργασίες υδραυλικού και ηλεκτρολόγου να δημιουργούν βλάβες στον σκελετό του κτιρίου δλδ. σε κολώνες , δοκάρια , πλάκες.
  • Όταν έχεις μπαλκόνι ή δική σου ταράτσα όπου από κάτω είναι διαμέρισμα οφείλεις να κάνεις σωστή υγρομόνωση ώστε να μην έχει υγρασία το κάτω διαμέρισμα στο ταβάνι του.
  • Καθαρίζουμε τα σιφώνια των μπαλκονιών ώστε να μην βουλώνουν οι κεντρικές αποχετεύσεις όμβριων υδάτων.
  • Αν έχουμε ζαρντινιέρες από οπλισμένο σκυρόδεμα οφείλουμε να τις αδειάζουμε και να τις μονώνουμε σε συχνά διαστήματα.
  • Δεν αλλάζουμε την χρήση των χώρων σε σχέση με τα αρχικά σχέδια του κτιρίου αν προηγουμένως δεν έχουμε κάνει σωστή μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων.

Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται ώστε να είναι το κτίριο λειτουργικό και καλά συντηρημένο.

Ας δούμε βασικές εργασίες συντήρησης κτιρίων που μπορούμε να κάνουμε

Συντήρηση κτιρίων οι εργασίες που μπορούμε να κάνουμε

Βάψιμο κτιρίου εξωτερικά

Γενικά το βάψιμο των όψεων σε ένα κτίριο δεν είναι αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους. Είναι κυρίως για να προστατέψουμε το εξωτερικά στοιχεία του κτιρίου από τις καιρικές συνθήκες , την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θα πρέπει να γίνεται ανά 10 – 15 έτη ώστε να προστατεύονται οι επιφάνειες των δομικών στοιχείων ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα. Ο χρόνος επαναβαφής ενός κτιρίου εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών που εφαρμόστηκαν κατά την αρχική του κατασκευή. Επίσης εξαρτάται και από την σωστή εφαρμογή των υλικών της κατασκευής.

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κτίρια κατασκευάζονται με εμφανές μπετόν στα μπαλκόνια , στηθαία και κολώνες του κτιρίου. Αν δεν έχει γίνει σωστή εφαρμογή του οπλισμού του μπετόν θα δημιουργηθούν ρηγματώσεις στην επιφάνεια και σκουριά στον οπλισμό.

Τελικά μια σωστή επισκευή συντήρηση κτιρίων μπορεί να βελτιώσει και κάποια κατασκευαστικά λάθη που γίνονται κατά την αρχική φάση κατασκευής του κτιρίου.

Τα χρώματα για το βάψιμο κτιρίων εξωτερικά βελτιώνονται συνεχώς οπότε μπορεί να μεγαλώσει και ο χρόνος που απαιτείται για να επαναβαφεί το κτίριο.

Στεγάνωση μπαλκονιών

Όπως ανέφερα και παραπάνω η στεγάνωση των μπαλκονιών είναι βασικότατη εργασία στην σωστή συντήρηση των κτιρίων. Είναι από τα στοιχεία σε ένα κτίριο που μπορεί να μην φαίνεται η διάβρωση (στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σημάδια) και το πρόβλημα για το μπαλκόνι να είναι τεράστιο.

Ακούμε πολλές περιπτώσεις που έπεσαν μπαλκόνια και ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαμε θύματα. Είναι πολύ επικίνδυνη η διάβρωση στα μπαλκόνια και θέλει ιδιαίτερο έλεγχο.

Τα μπαλκόνια στις πολυκατοικίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι χωρίς υγρομόνωση. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουν τοποθετηθεί πλακάκια ή παλαιότερα μωσαικό τα δάπεδα είναι αδιάβροχα. Χρειάζεται συχνή συντήρηση στο δάπεδο των μπαλκονιών αν δεν υπάρχει στεγανοποίηση κάτω από τα πλακάκια.

Υπάρχουν και τρόποι στεγάνωσης πάνω από τα πλακάκια αλλά η συντήρηση τους θα πρέπει να είναι πιο συχνή. Δείτε το παρακάτω βίντεο με μια τέτοιου είδους στεγάνωση πλακιδίων.

Επίσης στα μπαλκόνια συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται εξωτερικά στα στηθαία με υγρασία και διάβρωση οπλισμού στηθαίων είναι στα σοβατεπί εσωτερικά στα μπαλκόνια. Το πρόβλημα ξεκινάει απο το ότι τα σοβατεπί στο κάτω μέρος τους δεν έχουν σωστή σφράγιση με αποτέλεσμα να περνάει το νερό από τα μπαλκόνια και να εμφανίζεται στην όψη στα στηθαία.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρμό 3-4 χιλιοστά με μηχανικά μέσα πχ. με έναν τροχό και στην συνέχεια να σφραγίσουμε τον αρμό με μαστίχη πολυουρεθανικής βάσης. Αυτή η διαδικασία σφράγισης του αρμού θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 έτη ανάλογα και τις ρύσεις που έχει το μπαλκόνι.

Μαρμαροποδιές σε μπαλκόνια – Συντήρηση κτιρίων

Άλλη μια εργασία στην συντήρηση κτιρίων που είναι σχετικά απλή και αν δεν την κάνουμε δημιουργεί πολλά προβλήματα. Μιλάω για τα μάρμαρα που τοποθετούνται πάνω στο στηθαίο στην στέψη των μπαλκονιών.

Τα προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται από τους αρμούς ενδιάμεσα των μαρμάρων και στα σημεία στήριξης των κάγκελων των μπαλκονιών. Πολλές φορές υπάρχει μια φθορά σε αυτά τα σημεία δημιουργούνται κενά καθώς έχει φύγει το υλικό σφράγισης με αποτέλεσμα στην βροχή το νερό να περνάει εσωτερικά του στηθαίου και να δημιουργεί διάβρωση υλικών.

Είναι απλή περίπτωση και με ένα τσιμεντόστοκο μπορούμε να κλείσουμε τις τρύπες σφραγίζοντας τα κενά των μαρμάρων.

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση ζημιάς στις μαρμαροποδιές. Όταν γίνεται αρχικά η τοποθέτηση των μαρμάρων δεν δημιουργείται κενό χιλιοστών μεταξύ των μαρμάρων ή και των σημείων που στηρίζονται τα κάγκελα. Αυτό σε συνδυασμό με τις συστολοδιαστολές των υλικών μπορεί να ρηγματώσει τις μαρμαροποδιές και να τις ξεκολλήσει.

Μόνωση ταράτσας συντήρηση κτιρίων

Συνήθως όταν λέμε για ταράτσα το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι αν η μόνωση της ταράτσας είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει για αυτό το τμήμα να γίνεται συχνός έλεγχος και να ψάχνουμε για τυχόν φθορές στην μόνωση.

Υπάρχει μια νοοτροπία στους ενοίκους ενός κτιρίου ότι από την στιγμή που δεν μένουν στον τελευταίο όροφο δεν τους αφορά. Μεγάλο λάθος αυτό διότι αφορά όλους τους ιδιοκτήτες του κτιρίου βάσει νόμου οπότε θα πρέπει να δώσουν και την απαραίτητη προσοχή για την σωστή συντήρηση.

Αν διαπιστώσετε μια μικρή βλάβη στην μόνωση δηλαδή ρωγμές στην επιφάνεια , αποκολλήσεις υλικών φωνάζετε άμεσα ένα συνεργείο να σας επισκευάσει τα σημεία . Αν είναι στην αρχή τους οι ζημιές το κόστος θα είναι πολύ μικρό ενώ αν τις αφήσετε χρόνια θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πιστεύουμε ότι η σωστή συντήρηση ενός κτιρίου μπορεί να μας εξοικονομήσει χρήματα και κόπο , αν το πιστεύετε και εσείς καλέστε μας να κάνουμε έναν έλεγχο στο κτίριο σας.

Εναλλακτικά περιγράψτε μας τις ανάγκες του κτιρίου σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα

Όνομα
Email
Μήνυμα
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Συντήρηση κτιρίων
Μόνωση ταράτσας
Μόνωση ταράτσας