Το ανοιχτό σπίτι

Το ανοιχτό σπίτι στην Ταιλάνδη

Το ανοιχτό  σπίτι έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα  Marc Gerritsen ως μια ενιαία οικογενιακή κατοικία  για τον εαυτό του στο Koh Samui, της Ταϊλάνδης.

Η τοποθεσία  επιλέχθηκε για την μεγάλη έκταση του περιβάλλοντος χώρου και την ησυχία.  Η ζωή στην Ταϊπέι είναι πολύ κουραστική,  οπότε ο αρχιτέκτονας χρειαζόταν  ένα μέρος για να ξεφύγει, σε μια ήσυχη περιοχή με υπέροχη θέα. Ήθελε ένα ενιαίο καθιστικό με πόρτες τζαμαρία  που μπορεί να γλιστρήσει εντελώς μακριά, με θέα σε μια πισίνα και στον ωκεανό, κάτι που είχε ονειρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Με αυτό το οικόπεδο ήταν σε θέση να βάλει τα κομμάτια του παζλ μαζί.

“Το σπίτι ήταν μια επιστροφή στις βασικές αξίες της ζωής: καλό καθαρό αέρα, ευρύ ανοιχτό χώρο και ηρεμία . Με αυτές τις βασικές αξίες ότι μπορεί να είναι σε ένα τέτοιο χώρο που είναι καλά οργανωμένος, και το μυαλό του σε ηρεμία  προχώρησε το πλάνο.

Αυτή ήταν και η αιτία πίσω από τα βασικά υλικά που εφαρμόστηκαν για αυτό το έργο.  Σκυρόδεμα, ξύλο, ατσάλι και γυαλί. Χωρίς καλλωπισμούς, η κατοικία σχεδιάστηκε περισσότερο σε μεγάλο βαθμό από το χώρο και όχι τα υλικά.

Η δουλειά μου τα τελευταία χρόνια, καθώς η αρχιτεκτονική μου έχει διδάξει τι δεν πρέπει να κάνουμε. Εξετάζοντας τα όλα με  απίστευτη  λεπτομέρεια σκέφτηκα: “Είναι αυτό πραγματικά αναγκαίο για να είναι άνετο;  Αν έχω περπατήσει σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα ή αν πάω με τα πόδια σε ένα μαρμάρινο πάτωμα, είναι αυτό που πρόκειται να κάνει την εμπειρία της ζωής μου  τόσο πολύ καλύτερη; “Όχι , χρειάζετει  μόνο για ένα  λόγο απλά για να περπατήσω. Ενδιαφέρομαι για μια επιστροφή στα βασικά.

Είχε αρχικά προγραμματίσει τρια σενάρια.  Δύο υπνοδωμάτια στο κάτω μέρος,  η πισίνα και κουζίνα στο μεσαίο επίπεδο και ένα γραφείο στην κορυφή. Αλλά μετά πρόσθεσε ένα μπάνιο στο επίπεδο του σαλονιού, ένα δωμάτιο πλυντηρίων και το κελάρι. Ήθελε μια απλή κουζίνα, χωρίς ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά ή ψηλό ψυγείο, έτσι ώστε τα ντουλάπια να  είναι βολικά για αποθήκευση. Πρόσθεσε  ένα ανεξάρτητο υπαίθριο μπάνιο.  Το δωμάτιο της δεξαμενής και των φυτών έγινε ένας μεγάλος ενιαίος  χώρος με ένα κρεβάτι κούνια, κάτω από το στέγαστρο.  Πρόσθεσε ένα χαμάμ, και ο χώρος κάτω από τα υπνοδωμάτια στεγάζει τώρα ένα γραφείο και δωμάτιο υπηρεσίας. Έτσι, κατέληξε να είναι πέντε σενάρια – το αποτέλεσμα ενός έργου σε εξέλιξη

Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι Το ανοιχτό σπίτι

 

πηγή onekindesign.com