Αντιμετωπίζοντας την υγρασία σε παρκέ με οριστική λύση
Πολλές φορές ακούμε από φίλους , γνωστούς , συνάδελφους στην δουλειά για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κατοικία τους. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να βρουν λύση με διάφορους τρόπους που τους προτείνονται από τα τεχνικά συνεργεία .
Μια τέτοια αντίστοιχη περίπτωση είναι και η υγρασία σε παρκέ που δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφει το δάπεδο .
Το πρόβλημα της υγρασίας στο παρκέ δεν διαχωρίζεται σε παλαιές και νέες κατασκευές . Μπορεί να εμφανιστεί και στις δυο περιπτώσεις συνήθως λόγω κακοτεχνιών που δεν έχουν σχέση με το πάτωμα .
Σωστή διάγνωση του προβλήματος
Η πρόσφατη περίπτωση που αντιμετώπισα αφορά μια κατοικία στον Διόνυσο με αρκετά προβλήματα από υγρασίες εσωτερικά . Το φουσκωμένο παρκέ που έπρεπε να επισκευαστεί είχε έντονη υγρασία από τις αρχές της κατασκευής του κτιρίου .
Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε κάποια επισκευή αλλά το πρόβλημα παρέμενε σχεδόν το ίδιο χωρίς ιδιαίτερη βελτίωση . Από την εμπειρία μου όταν το πάτωμα φουσκώνει και τα ξύλα έχουν υψηλή υγρασία δεν λύνεται με μικρές επεμβάσεις .
Έχω δει σε αρκετές περιπτώσεις να ανοίγουν τρύπες στο παρκέ και να γεμίζουν τα κενά με αφρό πολυουρεθάνης στα σημεία που έχουν σαπίσει τα ξύλα και υποχωρεί το δάπεδο. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα στο παρκέ . Θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα .
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τεχνικός που θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα να έχει εμπειρία από προβλήματα υγρασιών και όχι απλά να είναι ένας καλός πλακάς , υδραυλικός , πατωματζής . Αυτό σημαίνει να γνωρίζει τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της υγρασίας με τα κατάλληλα υλικά.
Αντιμετωπίζοντας την υγρασία σε παρκέ
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το μπαλκόνι . Κατά την φάση κατασκευής των υδραυλικών εργασιών στο μπαλκόνι τοποθετήθηκε το σιφόνι (ποτηράκι) όπου εκεί κατέληγαν διάφορες αποχετευτικές σωλήνες . Στο σιφόνι τοποθετήθηκαν “χύμα” χωρίς καμία στεγάνωση , με τρύπες παντού .
Λογικό ήταν το νερό να ξεχειλίζει γύρω – γύρω και να γεμίζει κάτω από τα πλακάκια στο μπαλκόνι και αυτό στην συνέχεια να περνάει κάτω από την μαρμαροποδιά και τους τοίχους , εσωτερικά στο παρκέ .
Οι εργασίες που έγιναν ήταν να ξηλωθεί αρχικά το ξύλινο πάτωμα . Στην συνέχεια αφαιρέθηκαν πλακάκια και τσιμεντοκονία από το μπαλκόνι στην επαφή με τον εξωτερικό τοίχο του δωματίου . Ξηλώθηκε το σιφόνι και κάποια τμήματα σωληνώσεων αποχέτευσης και συνδέθηκαν σωστά στο σιφόνι και το δίκτυο απορροής των όμβριων υδάτων .
Απευθείας στο μπετόν της πλάκας του μπαλκονιού και στην εξωτερική τοιχοποιία στο κάτω μέρος της εφαρμόστηκε στεγανωτικό τσιμεντοειδές δυο συστατικών . Παράλληλα μαζί με το στεγανωτικό υλικό τοποθετήθηκε πολυεστερικό ύφασμα για την ενίσχυση της μόνωσης του δαπέδου μπαλκονιού και του εξωτερικού τοίχου .
Με αυτό τον τρόπο στεγανώθηκε εξωτερικά η τοιχοποιία και πλέον το παρκέ δεν θα έχει προβλήματα υγρασίας στο μέλλον .
Δείτε το βίντεο αντιμετωπίζοντας την υγρασία σε παρκέ https://youtu.be/1kGhRYkoFKA