Πώς εμφανίζεται η υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται είναι ερωτήματα που θα σας απαντήσω παρακάτω ώστε να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε.
Η υγρασία στο ταβάνι είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά στα διαμερίσματα κυρίως σε αυτά που είναι τελευταίοι όροφοι. Αυτό συμβαίνει διότι η ταράτσα του κτιρίου ή το μπαλκόνι του ρετιρέ δεν έχουν σωστή υγρομόνωση με αποτέλεσμα το νερό να περνάει στον από κάτω όροφο.
Έτσι αρχίζουν τα προβλήματα για τον ένοικο του διαμερίσματος που έχει την τύχη να είναι από κάτω από την ποτισμένη με νερό πλάκα.
Η υγρασία στο ταβάνι εμφανίζεται αρχικά σε κάποια σημεία σαν κηλίδες που απλώνουν σιγά σιγά σε όλη την επιφάνεια. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης μια τριχοειδή ρωγμή ή και περισσότερες όταν το πρόβλημα μεγαλώσει χωρίς να κάνουμε κάτι. Η ρωγμή δείχνει ότι έχουμε πιθανή αποκόλληση σοβά ή ενανθράκωση του σκυροδέματος που είναι μεγαλύτερη η ζημιά.
Συμπτώματα της υγρασίας στο ταβάνι
➡️ Μαυρίλα στο ταβάνι εμφάνιση μούχλας
⏩️ Ξεφλούδισμα χρωμάτων
➡️ Εμφάνιση τριχοειδών ρωγμών
⏩️ Κηλίδες με άλατα σε σημεία
➡️ Αποκόλληση σοβά
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Πως το επισκευάζετε το ταβάνι ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν
Πριν σας πω πως επισκευάζουμε το ταβάνι που έχει υγρασία πρέπει να αναφέρω κάτι που συναντώ πολύ συχνά στα ραντεβού μου. Σε επτά από τους δέκα ελέγχους που κάνω για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης των ενοίκων για το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος επισκευής.
Λοιπόν να το ξεκαθαρίσουμε εδώ το θέμα της ευθύνης ποιος την έχει και ποιος επιβαρύνεται για την αποκατάσταση της ζημιάς. Όταν πρόκειται για την κοινόχρηστη ταράτσα μιας πολυκατοικίας όλοι έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να αποκαταστήσουν την ζημιά. Εκτός και αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο καταστατικό της πολυκατοικίας.
Τώρα όταν πρόκειται για βεράντα διαμερίσματος πχ. ρετιρέ την ευθύνη συνήθως έχει ο ένοικος του συγκεκριμένου διαμερίσματος.
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της υγρασίας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να λύσουμε το πρόβλημα υγρομόνωσης της ταράτσας ή της βεράντας που είναι από πάνω. Εκεί θα πρέπει να εξετάσουμε τα αίτια της υγρασίας στο ταβάνι μας και να δώσουμε την ιδανική λύση.
Ας αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις και τις εργασίες υγρομόνωσης που απαιτούνται
Στεγάνωση βεράντας
Όταν το πρόβλημα εμφανίζεται στην άκρη του ταβανιού κοντά στον τοίχο πιθανότατα να έχουμε διαρροή στο σημείο που ενώνουν τα σοβατεπί με το δάπεδο της βεράντας. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και όταν έχουμε κάνει μόνωση κάτω από τα μάρμαρα , τα πλακάκια κλπ.
Πως κάνουμε σωστά μια ανακαίνιση στο μπαλκόνι ή την βεράντα μιας κατοικίας.
Μπορεί να υπάρχει μια αστοχία στο γύρισμα της μόνωσης στον τοίχο και να βρίσκει το νερό δίοδο και να κάνει την ζημιά. Συνήθως τους αρμούς (σοβατεπί με δάπεδο) τους σφραγίζουμε με σφραγιστική μαστίχη.
Όταν δεν υπάρχει υγρομόνωση θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκευάσουμε το δάπεδο εφαρμόζοντας ένα σύστημα υγρομόνωσης κάτω από την τελική επιφάνεια.
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Στεγάνωση ταράτσας
Η ταράτσα όταν δεν έχει υγρομόνωση δημιουργεί πολλά προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως στο κάτω διαμέρισμα. Πριν από 20-30 χρόνια ή και περισσότερο η υγρομόνωση ήταν πολυτέλεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε κάλυψη με κάποιος υλικό (πλακάκι , μάρμαρο , μωσαϊκό).
Ανάλογα τώρα με την τελική επιφάνεια που έχει η ταράτσα προχωρούμε στην αντίστοιχη υγρομόνωση με τα κατάλληλα υλικά.
Όταν έχουμε επιφάνεια με πλακάκι εφαρμόζουμε μια ελαστομερή στεγνωτική μεμβράνη με ένα πλέγμα ενίσχυσης. Το ελαστομερές μονωτικό θέλει ενιαία επιφάνεια , διαφορετικά όταν έχουμε αρμούς πλακιδίων το ενισχύουμε με πλέγμα. Αν δεν το κάνουμε μετά από λίγο καιρό θα ανοίξει σε κάποιο αρμό των πλακιδίων.
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Όταν τελειώσουμε με την αποκατάσταση ζημιάς από πάνω στην ταράτσα , το μπαλκόνι θα πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει.
Να ξέρετε ότι μόλις το ταβάνι έχει αρχίσει και στεγνώνει από το νερό τότε είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί και ο σοβάς από το ταβάνι και να πέσει. Καλό θα είναι λοιπόν να κάνουμε την καθαίρεση του σοβά από το ταβάνι πριν μας έρθει στο κεφάλι.
Το επόμενο στάδιο είναι να επισκευάσουμε την ζημιά στο ταβάνι. Αν η ζημιά περιορίζεται μόνο στην πτώση του σοβά , μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα σοβά έτοιμο μιας στρώσης και να αποκαταστήσουμε το ταβάνι.
Σε περίπτωση που η επιφάνεια του μπετόν είναι πολύ λεία θα πρέπει πριν να σοβατίσουμε να εφαρμόσουμε ένα χαλαζιακό αστάρι για καλύτερη πρόσφυση.
Τώρα αν έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα σε διάβρωση του μπετόν και του οπλισμού του θα πρέπει να επισκευάσουμε το σκυρόδεμα ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.
Βασική προϋπόθεση για να μην έχουμε σοβαρή ζημιά στο μπετόν είναι η άμεση επισκευή του προβλήματος. Αν η ζημιά είναι σχετικά μικρή χωρίς ιδιαίτερη αλλοίωση του οπλισμού του σκυροδέματος εφαρμόζουμε και τα αντίστοιχα υλικά επισκευής μπετόν.
Δηλαδή αποκαλύπτουμε πλήρως το σημείο του οπλισμού που έχει διαβρωθεί και το καθαρίζουμε λεπτομερώς ώστε να μην έχουμε καθόλου οξείδωση του οπλισμού. Στην συνέχεια εφαρμόζουμε αναστολέα διάβρωσης του οπλισμού σε δυο – τρία χέρια ανάλογα με την περίπτωση.
Στο επόμενο στάδιο κάνουμε πλήρωση – αποκατάσταση των φωλιών του μπετόν με το αντίστοιχο επισκευαστικό υλικό.
Γενικά όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα διάβρωσης του μπετόν η καλύτερη διάγνωση της ζημιάς γίνεται με ελέγχους του μπετόν από πολιτικό μηχανικό.
Καλύτερα όμως είναι να προλαβαίνουμε και να επισκευάζουμε την ζημιά άμεσα και χωρίς πολύ μεγάλο κόστος για την τσέπη μας.
Υγρασία σε ταβάνι πως επισκευάζεται
Θέλετε να λύσετε άμεσα το πρόβλημα υγρασίας στο ταβάνι σας καλέστε μας
Εναλλακτικά μπορείτε να περιγράψετε το έργο σας στην παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας