Γιατί έχω υγρασία στο σπίτι

Γιατί έχω υγρασία στο σπίτι

Πρόβλημα! Γιατί έχω υγρασία στο σπίτι;

Ένα πολύ βασικό πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε είναι η ύπαρξη υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Αρκετά σοβαρό θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οπωσδήποτε διότι αφορά την υγεία μας.

Ας απαντήσουμε όμως στο ερώτημα γιατί έχω υγρασία στην κατοικία μου.

Γενικά η υγρασία εσωτερικά μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους που έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες θερμοκρασία , νερό αλλά και με εσωτερικούς παράγοντες θερμοκρασία , αερισμός κλπ.

Τώρα ο συνδυασμός εξωτερικών παραγόντων σε συνδυασμό με τις εσωτερικές συνθήκες που υπάρχουν στο σπίτι μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία.

Που εμφανίζεται η υγρασία στο σπίτι

Η υγρασία μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους χώρους του σπιτιού ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει στο σπίτι και τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί.

Μπορεί να εμφανιστεί στο ταβάνι , στους τοίχους , στο πάτωμα , γύρω από τα κουφώματα κλπ.

Ας τα πάρουμε με την σειρά να δούμε που εμφανίζεται η υγρασία στο σπίτι και πως αντιμετωπίζεται.

Υγρασία στο ταβάνι

Είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση υγρασίας που εμφανίζεται στο ταβάνι για διάφορους λόγους.

Το ταβάνι μας είναι η τελευταία πλάκα του κτιρίου δηλαδή από πάνω είναι η ταράτσα. Είναι πράγματι πολύ ωραία να έχεις θέα από ψηλά αλλά αυτή η επιλογή έχει και μερικά μειονεκτήματα υπό προυποθέσεις.

Η ταράτσα ενός κτιρίου πρέπει να έχει οπωσδήποτε μόνωση. Να έχει δηλαδή θερμομόνωση και υγρομόνωση η πλάκα.

Να εξηγήσουμε λίγο τι συμβαίνει σε ένα ταβάνι όταν δεν υπάρχει θερμομόνωση.

Ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες η αμόνωτη πλάκα δέχεται ζέστη θερμαίνεται δηλαδή και τον χειμώνα κρύο ψύχεται η πλάκα. Αυτό σημαίνει ότι η πλάκα δεν προστατεύεται και μεταφέρει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τώρα εμείς φυσιολογικά ως άτομα τον χειμώνα κρυώνουμε έχοντας μια πλάκα που δέχεται κρύο που περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ανοίγουμε το καλοριφέρ για να ζεσταθούμε και η διαφορά θερμοκρασίας εξωτερικά με εσωτερικά δημιουργεί υγροποίηση και κάνει την εμφάνιση της η υγρασία στο ταβάνι.

Ποια είναι η λύση φυσικά η θερμομόνωση της ταράτσας με μονωτικά φύλλα σε πάχος που διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Ας δούμε τι γίνεται όταν δεν υπάρχει υγρομόνωση ταράτσας. Τα πράγματα εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολα και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Η τελευταία πλάκα που κατασκευάστηκε στο κτίριο δεν είναι ήδη μονωμένη. Το μπετόν δεν είναι αδιάβροχο και δέχεται όλες τις καιρικές συνθήκες και τους ρύπους χωρίς καμιά προστασία. Τι γίνεται λοιπόν όταν δεν υπάρχει υγρομόνωση , το νερό περνάει από την πλάκα εσωτερικά. Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να ξεκινήσει η διάβρωση της πλάκας μπετόν και του οπλισμού.

Η συνέχεια είναι γνωστή το νερό περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού μέσω των ρωγμών της πλάκας και έχουμε μια πλάκα που στάζει. Αρχίζουν και φουσκώνουν οι σοβάδες , κάνουν ρωγμές και στο τέλος πέφτουν στα κεφάλια μας αν είμαστε από κάτω.

Ποια είναι η λύση η υγρομόνωση της ταράτσας είναι μια σχετικά απλή λύση που μπορεί να προστατεύσει την πλάκα και εμάς παράλληλα. Μια επιτυχημένη υγρομόνωση εξαρτάται κυρίως από τις κατάλληλες ρύσεις που έχει η ταράτσα. Υπάρχουν πολλά υλικά στην αγορά που μας προσφέρουν απόλυτη στεγάνωση για κάποια χρόνια.

υγρομόνωση δώματος τι επιλογές έχουμε

Υγρασία στο ταβάνι από ζημιά σε υδραυλικά

Έχουμε άλλη μια περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί υγρασία στο ταβάνι. Όταν από το διαμέρισμα που υπάρχει πάνω από εμάς προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ας δούμε μερικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα υγρασία στο σπίτι

Παλιό μπάνιο δημιουργούνται προβλήματα υγρασίας από την βαλβίδα της μπανιέρας που έχει φθαρεί με τα χρόνια. Παλιές σωλήνες νερού που έχουν φθαρεί κυρίως από την άμμο θαλάσσης που κολλούσαν παλιά τα πλακάκια. Παλιά σιφώνια από μολύβι που έχουν σαπίσει και έχουν διαρροές.

Ανακαίνιση μπάνιου όταν γίνεται , συχνά μετατρέπεται η μπανιέρα σε ντουζιέρα με αποτέλεσμα αν δεν γίνουν εργασίες στεγάνωσης να υπάρχουν διαρροές που βγαίνουν στον κάτω όροφο.

Υγρασία στους τοίχους

Δεύτερη συχνή περίπτωση είναι η υγρασία στους τοίχους. Γιατί εμφανίζεται υγρασία σε έναν τοίχο , πάμε να δούμε τις περιπτώσεις.

Όταν πρόκειται για ισόγεια κατοικία το βασικότερο πρόβλημα προέρχεται από το φυσικό έδαφος. Μιλάμε για τα ισόγεια που το πάτωμα μας έρχεται σε άμεση επαφή με το φυσικό έδαφος. Τα προηγούμενα χρόνια στις περισσότερες κατασκευές των κτιρίων δεν υπήρχε κάποιο είδος μόνωσης στο δάπεδο του ισογείου.

Κατασκευαζόταν ο σκελετός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα , γινόταν το μπάζωμα των θεμελίων και στην συνέχεια κατασκευαζόταν το δάπεδο του υπογείου πάνω στο χώμα. Αν το κτίριο ήταν σε περιοχή με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα , υπόγεια νερά η υγρασία σιγά σιγά εμφανιζόταν στους τοίχους. Έτσι βλέπαμε υγρασία στο σπίτι

Μπορεί επίσης να υπάρχει κήπος γύρω από το κτίσμα και λόγω κλίσεων το νερό να καταλήγει υπόγεια κάτω από το δάπεδο του σπιτιού.

Ο τρόπος αντιμετώπισης σε αυτές τις περιπτώσεις που ήδη είναι κατασκευασμένο το κτίριο είναι η εφαρμογή αφυγραντικών σοβάδων στους τοίχους. Λύνει το πρόβλημα οριστικά στους τοίχους που εφαρμόζεται.

Μια άλλη περίπτωση εμφάνισης υγρασίας σε τοίχο είναι σε τοίχους που βρίσκονται δίπλα από εξωτερικά κουφώματα. Οι εξωτερικοί αρμοί μεταξύ σοβατεπί και δαπέδου σε μπαλκόνια και αυλές πολλές φορές μπάζουν νερό και δημιουργούν προβλήματα στο εσωτερικό του σπιτιού. Το σωστό είναι αυτοί οι αρμοί να ανοίγονται , να καθαρίζονται καλά και να σφραγίζονται με μια σφραγιστική πολυουρεθανική μαστίχη αρμών.

Σε τοίχο που συνορεύει με το μπάνιο σας και εμφανίζει υγρασία στον τοίχο θα πρέπει να ελεγχθεί το δίκτυο σωληνώσεων του μπάνιου.

Πως διαπιστώνουμε αν ισχύει αυτό κλείνουμε όλες τις βρύσες και κοιτάμε το ρολόι της ΕΥΔΑΠ εάν τρέχει που σημαίνει ότι έχει διαρροή.

Υγρασία στο δάπεδο

Η υγρασία στο δάπεδο όταν εμφανίζεται και είναι έντονη έχουμε σοβαρό πρόβλημα που δεν έχει εύκολες και γρήγορες λύσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο δάπεδο του σπιτιού αλλά και ολόκληρου του κτιρίου ως προς την θεμελίωση του. Δηλαδή τα θεμέλια του κτιρίου βρίσκονται σε μόνιμη υγρασία. Για αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να γίνουν διάφοροι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ακριβώς η αιτία του προβλήματος και να δοθεί συγκεκριμένη λύση.

Όταν το κτίριο κατασκευάζεται υπάρχουν λύσεις και υλικά για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τότε κάνουμε τα παραπάνω.

Στεγάνωση υπογείου σε δάπεδα και τοίχους

Τώρα για να κάνουμε στεγάνωση σε ένα δάπεδο υπάρχουν υλικά και τρόποι αλλά θα πρέπει να γίνει αποξήλωση της επένδυσης του δαπέδου πλακάκι, μωσαικό , ξύλο και να φτάσουμε στην πλάκα μπετόν. Εκεί θα πρέπει να εφαρμοστούν τα υλικά για να έχουμε την απόλυτη στεγάνωση του δαπέδου.

Αν και εσείς έχετε υγρασία στο σπίτι σας καλέστε μας να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.