Η θερμομόνωση ταράτσας στη Σαλαμίνα είναι μια εργασία που είναι απαραίτητη στα κτίρια μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Έχουμε ζήσει σε κατοικίες όπου ο τελευταίος όροφος έχει μόνιμα προβλήματα χειμώνα – καλοκαίρι λόγω έλλειψης θερμομόνωσης στην ταράτσα.
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορα , για νεα υλικά επαλειφόμενα που λύνουν το πρόβλημα της θερμομόνωσης. Φυσικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα διότι η θερμομόνωση γίνεται αποκλειστικά με θερμομονωτικές πλάκες όπου το πάχος τους και η πυκνότητα τους δίνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Γενικά η θερμομόνωση ταράτσας είναι απαραίτητη και όλες τις εποχές του χρόνου χειμώνα και καλοκαίρι.
Είδη θερμομόνωσης
Το υλικό που χρησιμοποιούμε κυρίως στην θερμομόνωση ταράτσας είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) σε διάφορα πάχη ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο. Είναι το υλικό που έχει την απαιτούμενη σκληρότητα ώστε να δεχθεί τα φορτία που θα εφαρμοστούν πάνω από την θερμομόνωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θερμομόνωσης εξηλασμένης πολυστερίνης xps όπου ανάλογα με την μελέτη της μόνωσης εφαρμόζουμε τα αντίστοιχα υλικά.
Υπάρχουν και άλλα υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλά εδώ θα μιλήσουμε για το συγκεκριμένο έργο στην Σαλαμίνα και τις εργασίες που πραγματοποιήσαμε.
Εργασίες στην Θερμομόνωση ταράτσας
- Η βασικότερη εργασία στην θερμομόνωση της ταράτσας είναι ο καθαρισμός της. Γενικά σε όλες τις μονώσεις ταρατσών σε υγρομόνωση ή θερμομόνωση πρέπει να γίνει πολύ καλή δουλειά στο καθάρισμα. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πριν την εφαρμογή της θερμομόνωσης. Δείτε ένα βίντεο από τον καθαρισμό που κάνουμε σε πλάκα ταράτσας.
- Θα πρέπει να απομακρυνθούν σαθρά υλικά από την πλάκα , όπως παλαιές μονώσεις που μπορεί να έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.
- Κατόπιν θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση της πλάκας από φθαρμένα τμήματα μπετόν που μπορεί να έχουν προκληθεί από στάσιμα νερά. Είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία διότι μπορεί να έχουμε ενανθράκωση του μπετόν και θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης του.
- Αν υπάρχει εμφανής οπλισμός της πλάκας θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη επικάλυψη του με επισκευαστικό υλικό.
- Πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θερμομόνωσης ελέγχουμε την πλάκα μας ώστε να μην έχει παραμένουσα υγρασία.
Υλικά εφαρμογής στην θερμομόνωση ταράτσας
- Έχοντας επιλέξει το κατάλληλο υλικό θερμομόνωσης της ταράτσας τοποθετούμε τις θερμομονωτικές πλάκες με την κατάλληλη κόλλα στην πλάκα μας. Μπορούμε χρησιμοποιήσουμε ενιαίο πάχος παντού ή να δημιουργήσουμε ρύσεις και με τις ίδιες πλάκες με διαφορετικά πάχη θερμομονωτικών πλακών. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε απευθείας τις κλίσεις που θέλουμε στην πλάκα μας.
- Το επόμενο στάδιο είναι πάνω από την μόνωση στην επιφάνεια της να εφαρμόσουμε ένα χαλαζιακό αστάρι για να δημιουργήσουμε μια καλή επιφάνεια πρόσφυσης για την τσιμεντοκονία μας.
- Με το μηχάνημα μας ελέγχουμε και δίνουμε τις κατάλληλες ρύσεις στην τσιμεντοκονία μας. Η τσιμεντοκονία μας θα πρέπει να κατασκευαστεί με τα κατάλληλα υλικά άμμο , τσιμέντο , νερό αλλά και με την προσθήκη βελτιωτικών υλικών για την αντοχή της τσιμεντοκονίας μας. Υπάρχουν και έτοιμα κονιάματα που χρησιμοποιούμε που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατασκευή τσιμεντοκονίας ρύσεων.
- Με την τσιμεντοκονία ρύσεων θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι απαραίτητοι αρμοί διαστολής. Οι αρμοί διαστολής είναι απαραίτητοι αν θέλουμε να έχουμε διάρκεια και αντοχή στον χρόνο μετά την κατασκευή της μόνωσης στην ταράτσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίζουν να εμφανίζονται ρηγματώσεις , αποκολλήσεις υλικών επίστρωσης κλπ.
- Τέλος μετά την ολοκλήρωση της τσιμεντοκονίας και αφού έχει περάσει αρκετόν χρόνος για να στεγνώσει η τσιμεντοκονία εφαρμόζουμε το υγρομονωτικό υλικό για να προστατεύσουμε την τσιμεντοκονία μας. Με το κατάλληλο υλικό μπορούμε να πετύχουμε και την ανάκληση της ηλιακής ακτινοβολίας.