θερμομόνωση τοίχου τι επιλογές έχουμε

Θερμομόνωση τοίχου τι επιλογές έχουμε

Γενικά όταν θέλουμε να κάνουμε θερμομόνωση τοίχου έχουμε διάφορες επιλογές υλικού και τρόπου εφαρμογής.

Για να θερμομονώσουμε σωστά τους τοίχους θα πρέπει να αναλύσουμε διάφορες παραμέτρους. Η θερμομόνωση τα προηγούμενα χρόνια στα κτίρια ήταν ελλιπής σχεδόν μηδενική στα παλιά κτίρια. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια η θερμομόνωση είναι απαραίτητη.

Υλικό τοιχοποιίας και είδος τοίχου που έχουμε

Η θερμομόνωση τοίχου δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα είδη και υλικά τοιχοποιίας.

Άλλη θερμομόνωση θα εφαρμοστεί σε έναν μονό εξωτερικό τοίχο κατασκευασμένο από τούβλα και άλλη σε έναν διπλό τοίχο.

Βασική παράμετρος επίσης για την σωστή επιλογή του υλικού είναι και η τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο.

Το καλύτερο σύστημα για την θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών είναι η εξωτερική θερμομόνωση.

Εξωτερική θερμομόνωση τα οφέλη της

Γενικά είναι το ιδανικό σύστημα θερμομόνωσης με τα καλύτερα αποτελέσματα ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου.

Εφαρμόζεται σε όλους τους τοίχους εξωτερικά του κτιρίου όταν αυτό είναι δυνατόν να γίνει. Υπάρχουν και περιπτώσεις που εφαρμόζεται μεμονωμένα σε τοίχους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θερμομόνωσης π.χ. βορινοί τοίχοι.

Θερμομόνωση τοίχων
Θερμομόνωση τοίχου εξωτερικά σε κατοικία με διογκωμένη πολυστερίνη EPS γραφιτούχα

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται με υλικά που είναι πιστοποιημένα για ETICS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης).

Δεν εφαρμόζουμε μεμονωμένα υλικά που επιλέγουμε από την αγορά γενικά ότι βρούμε. Με την επιλογή διαφόρων υλικών από εταιρείες δεν θα έχουμε μετά την εφαρμογή του συστήματος τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι η οικονομική επένδυση που θα έχουμε κάνει στην τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους θα πάει χαμένη.

Επιλέγουμε μια εταιρεία που έχει πιστοποιηθεί στα ολοκληρωμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της.

Τα υλικά για την θερμομόνωση τοίχου

Το Βασικότερο υλικό στην εξωτερική θερμομόνωση τοίχων είναι φυσικά το ίδιο το μονωτικό υλικό οι θερμομονωτικές πλάκες.

Συνήθως στους τοίχους τοποθετούμε διογκωμένη πολυστερίνη που στην Ευρώπη εφαρμόζεται σε ποσοστό 90% στα κτίρια. Η διογκωμένη πολυστερίνη διαχωρίζεται σε δυο τύπους στην απλή (λευκό χώμα) και στην γραφιτούχα (μαύρο χρώμα). Η γραφιτούχα έχει χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας δηλαδή καλύτερη απόδοση θερμομόνωσης.

Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι στο υλικό όπως η πυκνότητα διογκωμένης πολυστερίνης (EPS).

Ο πετροβάμβακας είναι άλλο ένα υλικό που χρησιμοποιούμε στην εξωτερική θερμομόνωση τοίχων. Το επιλέγουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε στο έργο μας π.χ η ηχομόνωση του κτιρίου. Είναι βραδύκαυστο υλικό και αν θέλουμε το κτίριο μας να έχει προδιαγραφές για πυροπροστασία είναι το πλέον κατάλληλο υλικό.

κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης με πετροβάμβακα
Εξωτερική θερμομόνωση τοίχου με πετροβάμβακα.

Το πάχος του υλικού είναι άλλη μια βασική παράμετρος στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Συνήθως το ελάχιστο πάχος που εφαρμόζουμε είναι τα 5 εκατοστά.

Η κόλλα που θα εφαρμόσουμε για την στερέωση των θερμομονωτικών πλακών είναι πολύ βασικό στάδιο στην εξωτερική θερμομόνωση. Ανάλογα με το υπόστρωμα (επιπεδότητα τοίχου) που έχουμε εφαρμόζουμε κατάλληλα και την κόλλα στο μονωτικό μας υλικό. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης αφρού για την επικόλληση των μονωτικών πλακών ως πιο εύκολη διαδικασία. Απαραίτητη προυπόθεση όμως για την χρήση του αφρού είναι η πολύ καλή επιπεδότητα του τοίχου που θα εφαρμοστεί.

Η στερέωση των μονωτικών πλακών εκτός από την κόλλα γίνεται και με μηχανική στήριξη από ειδικά πλαστικά βύσματα. Τα βύσματα τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην έχουμε αστοχίες (αποκόλληση πλακών) στο μέλλον.

Μετά την τοποθέτηση του μονωτικού υλικού και την στήριξη του τοποθετούμε τα γωνιόκρανα σε κάθε ακμή του κτιρίου. Τα γωνιόκρανα είναι πλαστκά με ενσωματωμένο πλέγμα στις πλευρές του.

Επόμενο στάδιο είναι η εφαρμογή της βασικής στρώσης στην εξωτερική θερμομόνωση. Αυτό γίνεται με το κατάλληλο υλικό που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την χρήση του πλέγματος που οπλίζει και ενισχύει με αυτό τον τρόπο το υλικό βασικής στρώσης.

Το υλικό βασικής στρώσης και ο τρόπος που εφαρμόζεται παίζουν βασικότατο ρόλο στην αντοχή και την διάρκεια ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.

Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία

Το τελικό στάδιο στην εξωτερική θερμομόνωση είναι το επίχρισμα που θα εφαρμοστεί ως τελική όψη στην θερμομόνωση του τοίχου.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές στην τελική υφή του τοίχου , στον χρωματισμό του και στην ποιότητα του υλικού. Μπορεί το υλικό να είναι τσιμεντοειδές (ανόργανο υλικό) ή παστώδες έτοιμο (οργανικό υλικό).

Εσωτερική θερμομόνωση τοίχου

Είναι η επιλογή θερμομόνωσης ενός ή πολλών τοίχων όταν όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε εξωτερικά την θερμομόνωση.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε τα ίδια σχεδόν στάδια με την εξωτερική θερμομόνωση. Η απόδοση φυσικά δεν είναι ίδια με την εξωτερική θερμομόνωση είναι χαμηλότερη.

Εσωτερική θερμομόνωση τοίχου
Εσωτερική θερμομόνωση τοίχου

Υπάρχουν και έτοιμα υλικά για την εσωτερική θερμομόνωση που είναι έτοιμα σχεδόν για βάψιμο μετά την τοποθέτηση τους. Είναι συνδυασμός διαφόρων υλικών που μετά την επικόλληση τους είναι έτοιμα για επεξεργασία βαψίματος. Το πλεονέκτημα τους είναι η ταχύτητα εφαρμογής του υλικού σε ένα μόνο στάδιο.

Μπορείτε να επιλέξετε ο συνδυασμός αυτός να είναι μονωτικό φύλλο και κολλημένη ως τελική επιφάνεια να είναι γυψοσανίδα οπότε στοκάρουμε , βάφουμε και είναι έτοιμη η επιφάνεια του τοίχου.

Θερμομόνωση τοίχου ενδιάμεσα στα τούβλα

Αυτού του είδους η θερμομόνωση κατασκευαζόταν εδώ και πολλά χρόνια στα κτίρια με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Υπάρχουν και τώρα κτίρια που κάνουν θερμομόνωση με αυτό τον τρόπο.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την θερμομόνωση του κτιρίου σας και δεν θέλετε να κάνετε εξωτερική θερμομόνωση για τους δικούς λόγους , μπορείτε να θερμομονώσετε τους διπλούς εξωτερικούς τοίχους με κενό στην μέση με γέμισμα αφρώδους μονωτικού υλικού. Η επιλογή αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και λύνει κυρίως τέτοια προβλήματα θερμομόνωσης σε παλιά κτίρια.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να έχετε τα ιδανικά αποτελέσματα στην θερμομόνωση των τοίχων σας.

Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου στον Αγ.Στέφανο
Εξομάλυνση μονωτικών πλακών με μηχανικό τριβείο
εξωτερική θερμομόνωση σε κτίριο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *