Η μεταλλική σκεπή είναι άλλο ένα είδος στέγης που μπορούμε να κατασκευάσουμε σε μια κατοικία. Την επιλέγουμε για διάφορους λόγους που θα αναφέρω παρακάτω
Πρόσφατα μας κάλεσαν να κατασκευάσουμε μια μεταλλική σκεπή που βρίσκεται στον Διόνυσο Αττικής για λόγους πυροπροστασίας. Η κατοικία βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή όπου το καλοκαίρι είναι πάντα σε κατάσταση συναγερμού λόγω πυρκαγιών.
Εκτός του λόγου αυτού η σκεπή ήθελε μια γενική ανακαίνιση διότι είχε κατασκευαστεί και συντηρηθεί με λάθος τρόπους. Τα προβλήματα σε αυτήν τη στέγη πολλά που έπρεπε να λυθούν για να γίνουν οι χώροι κάτω από την στέγη ξανά λειτουργικοί.
Η στέγη εκτός του σκελετού που ήταν μεταλλικός σε συνδυασμό με ξύλα αποτελούνταν από τρεις στρώσεις κεραμίδια και ελλενίτ !!!!!!
Ομολογώ ότι αυτό δεν το είχα συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Τι γινόταν στο παρελθόν και έφτασε σε αυτό το σημείο η στέγη. Κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα στην σκεπή δεν το έλυναν απλά εφάρμοζαν μια νέα στρώση στην υπάρχουσα κατασκευή.
Διαβάστε εδώ πως γίνεται η σωστή συντήρηση μιας σκεπής για να μην έχετε προβλήματα υγρασιών.
Αποξήλωση στέγης
Η αποξήλωση και απομάκρυνση των φύλλων ελλενίτ είναι μια ιδιαίτερη εργασία που απαιτεί προσοχή κατά την αποξήλωση. Η απομάκρυνση τους από την κατοικία έγινε από συγκεκριμένη εταιρεία που διαχειρίζεται τα ελλενίτ για την απόρριψη τους. Ολα τα φύλλα ελλενίτ κατέβηκαν με γερανό ακόμη και τα μικρά κομμάτια ώστε να μην σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Φυσικά η χρήση μάσκας και γαντιών ήταν απαραίτητη για όλους που εργάστηκαν για την απομάκρυνση τους.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το ελλενίτ είναι από τα πλέον καρκινογόνα υλικά που φυσικά έχει απαγορευτεί η χρήση τους. Γνωρίζω προσωπικά περιπτώσεις που άνθρωποι άσχετοι με την οικοδομή κατέληξαν με προβλήματα σε νοσοκομείο λόγω εισπνοής μικροινών από το υλικό.
Για την αποκομιδή των μπαζών από την συγκεκριμένη στέγη χρησιμοποιήσαμε 14 κάδους μεγάλους μπαζών. Η θερμομόνωση της υπάρχουσας κατασκευής ήταν ανύπαρκτη είχε τοποθετηθεί ένα φελιζόλ 2 εκατοστών λευκό 30 ετών.
Κατασκευή μεταλλική σκεπή
Μετά την αποξήλωση όλης της παλαιάς σκεπής προχωρήσαμε στην κατασκευή νέου μεταλλικού σκελετού με κοιλοδοκούς ως κύριο σκελετό.
Ο σκελετός κατασκευάστηκε με κοιλοδοκούς για να δέχεται φορτία περισσότερα από τα συνηθισμένα διότι όπως είπα είναι σε περιοχή που το χειμώνα χιονίζει συχνά. Αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος που έγιναν και οι εργασίες ανακατασκευής της στέγης.
Το επόμενο στάδιο ήταν της επένδυσης (πέτρωμα) της μεταλλικής κατασκευής με τσιμεντοσανίδες σε όλα τα τμήματα της σκεπής. Ο λόγος τοποθέτησης των τσιμεντοσανίδων ήταν όπως ανέφερα και παραπάνω η πυροπροστασία.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχτηκαν και οι πέργκολες στα μπαλκόνια με μεταλλικές κολώνες , σκελετό και τοποθέτηση τσιμεντοσανίδων.
Στην επιφάνεια των τσιμεντοσανίδων εφαρμόστηκε τσιμεντοειδές επίχρισμα με χρήση πλέγματος για να δημιουργηθεί μια ενιαία επιφάνεια τσιμέντου.
Στην τελική επιφάνεια μετά την εφαρμογή του επιχρίσματος εφαρμόστηκε τσιμεντοειδής υγρομόνωση για την προστασία της κατασκευής. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίσαμε και την προστασία της μεταλλικής κατασκευής.
Για την στήριξη των κεραμιδιών χρησιμοποιήσαμε τεγίδες από τσιμεντοσανίδα που κατασκευάσαμε και κολλήσαμε στην επιφάνεια.
Η Θερμομόνωση της σκεπής έγινε από κάτω από την μεταλλική σκεπή με πετροβάμβακα 5 εκατοστών και κατασκευής οροφής από γυψοσανίδα.
Τα κεραμίδια του τοποθετήθηκαν ήταν ρωμαϊκά κλασικού τύπου υπάρχει και η επιλογή των τσιμεντοκεράμιδων που σε αυτές τις περιοχές θεωρώ ότι είναι τα καλύτερα. Επίσης τα τσιμεντοκεράμιδα σε σχέση με τα ρωμαικά κεραμίδια έχουν καλύτερη επικάλυψη μεταξύ τους με αποτέλεσμα σε μια βροχή με αντίθετο άνεμο από την ρύση της στέγης να μην γυρίζει εύκολα το νερό κάτω από τα κεραμίδια.
Αν θέλετε να κατασκευάσετε και εσείς μια μεταλλική σκεπή καλέστε μας
Εναλλακτικά συμπληρώστε την φόρμα και θα σας καλέσουμε σύντομα