Μόνωση σε ταράτσα

Μόνωση σε ταράτσα οι εργασίες τα υλικά

Μόνωση σε ταράτσα βασικότατη εργασία που θα πρέπει να κάνουμε σε καινούργια κατασκευή ή σε υπάρχουσα ταράτσα.

Τα βασικότερα προβλήματα σε ένα διαμέρισμα τελευταίου ορόφου ή μονοκατοικίας με ταράτσα είναι η έλλειψη μόνωσης στην ταράτσα.

Τι προβλήματα παρουσιάζονται από την έλλειψη μόνωσης σε ταράτσα ή την κακή κατασκευή μόνωσης

Όταν κατασκευάζεται η τελευταία πλάκα μπετόν ενός κτιρίου μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του σκελετού δηλαδή θα πρέπει να γίνουν εργασίες μόνωσης. Έχω δει κτίρια κυρίως παλιά διώροφα , τριώροφα που δεν έχουν κάνει εργασίες μόνωσης της ταράτσας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα να δέχεται τα βρόχινα νερά και στα σημεία που λιμνάζει το νερό να δημιουργεί προβλήματα. Με τον καιρό διεισδύει εσωτερικά στο μπετόν και δημιουργεί φθορές στα σίδερα της πλάκας. Η συνέχεια είναι γνωστή και έχει συμβεί σε πολλούς με το ταβάνι να εμφανίζει υγρασίες σε διάφορα σημεία. Το αποτέλεσμα πέφτουν οι σοβάδες κάποια στιγμή και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ευτυχώς συνήθως μόνο υλικές ζημιές.

Τα παραπάνω προβλήματα λοιπόν δημιουργούνται όταν δεν έχουμε κάνει υγρομόνωση ταράτσας.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από την μη κατασκευή μόνωσης της ταράτσας. Μπορεί να έχουμε φτιάξει μια υγρομόνωση στην ταράτσα αλλά αυτό δεν αρκεί για κάποιες περιοχές που έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια.

Όταν έχουμε ένα κτίριο που βρίσκεται με υψόμετρο ή τα βόρεια προάστια ενός νομού είναι απαραίτητο στην ταράτσα να κάνουμε θερμομόνωση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα διαβίωσης στο εσωτερικό του σπιτιού με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε υπερβολική ενέργεια για να ζεσταθούμε το χειμώνα.

Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στα κτίρια που βρίσκονται σε νότιες περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή ηλιοφάνεια.

Το συμπέρασμα είναι ότι εξίσου σημαντική είναι και η θερμομόνωση της ταράτσας.

Μόνωση σε ταράτσα τα υλικά

Υπάρχουν πολλά υλικά που χρησιμοποιούμε στην υγρομόνωση της ταράτσας και πιο συγκεκριμένες επιλογές στην θερμομόνωση της ταράτσας.

Γενικά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν πολλοί συγκεκριμένοι τρόποι στην μόνωσης ταράτσας. Τα τελευταία 20 έτη περίπου χρησιμοποιούμε περισσότερα υλικά και λύσεις στην μόνωση της ταράτσας.

Τις περασμένες δεκαετίες χρησιμοποιούσαν πολύ το ασφαλτόπανο ως υπόστρωμα ή και ως τελική επιφάνεια. Το μωσαϊκό ως τελική επιφάνεια ήταν μια πολύ συνηθισμένη λύση και το διαπιστώνουμε συχνά όταν μας καλούν σε έλεγχο ταράτσας. Επίσης υπήρχαν ως τελική επιφάνεια οι ταρατσόπλακες πεζοδρομίου.

Γενικά αυτά τα υλικά συναντούμε σε παλαιότερα κτίρια όπου μας καλούν για να κάνουμε συντήρηση ή επισκευή μόνωσης ταράτσας.

μόνωση σε ταράτσα από μωσαϊκό
μόνωση ταράτσας με ταρατσόπλακες
Ταράτσα μόνωση με κάποιο επαλλειφόμενο υλικό με λάθος τρόπο εφαρμογής

Εδώ να αναφέρω ότι το ασφαλτόπανο δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί με λάθος τρόπο στο παρελθόν και έχει δημιουργήσει προβλήματα. Το ασφαλτόπανο ως υλικό δεν είχε την κατάλληλη διαπνοή που απαιτείται σε μια μόνωση ταράτσας. Αν εφαρμοστεί απευθείας στην πλάκα είναι σίγουρο ότι μετά από κάποιο διάστημα θα βγάλει ζημιές στο μπετόν.

Ως υλικό το ασφαλτόπανο κυρίως όταν είναι χρώματος μαύρου “κατεβάζει” στο σπίτι πολύ ζέστη.

Διαχωρίζοντας τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην μόνωση ταράτσας θα πρέπει να τα βάλουμε σε δυο κατηγορίες της νέας κατασκευής μόνωσης και της υπάρχουσας μόνωσης και της συντήρηση της.

Σε μια νέα κατασκευή έχουμε διάφορες επιλογές και συνδυασμούς υλικών που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Η υγρομόνωση γίνεται συνήθως με επαλληφόμενα υλικά κατάλληλα για να δεχθούν άλλα δομικά υλικά από πάνω όπως γεμίσματα , κόλες πλακιδίων , θερμομονωτικές πλάκες κλπ. Ανάλογα με την τελική επιφάνεια που θέλουμε κάνουμε και τον συνδυασμό των υλικών.

Σε μια μόνωση ταράτσας επιλέγουμε αν θέλουμε η τελική επιφάνεια να είναι βατή και θα πρέπει να υπολογίσουμε την χρήση που θέλουμε να έχουμε.

Στην θερμομόνωση της πλάκας χρησιμοποιούμε κυρίως εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) που είναι από τα καταλληλότερα υλικά για την ταράτσα.

Γενικά στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα για την στεγάνωση της ταράτσας και διαχωρίζονται σε ελαστομερή νερού , τσιμεντοειδή , ασφαλτικά , πολυουρεθανικά (πολυουρία)

Μόνωση σε ταράτσα οι εργασίες

Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη μόνωση ταράτσας είναι η σωστές ρύσεις στην τελική επιφάνεια ώστε η τελική επιφάνεια να μην κρατάει νερά. Ανάλογα με τα μέτρα και το σχήμα της ταράτσας θα πρέπει να υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθμός υδροροών.

Η τσιμεντοκονία ρύσεων μπορεί να γίνει με διάφορα υλικά και πρόσμικτα που ενισχύουν την τσιμεντοκονία. Η τσιμεντοκονία για να στεγνώσει τελείως και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το πόσες μέρες πρέπει να περάσουν εξαρτάται από το πάχος της τσιμεντοκονίας την θερμοκρασία περιβάλλοντος , την υγρασία.

Οι αρμοί διαστολής είναι απαραίτητοι σε μεγάλες ταράτσες πάνω από 50μ2. Έτσι δεν θα έχουμε προβλήματα αποκολλήσεων υλικών πχ. πλακάκια στο μέλλον. Καλό είναι οι αρμοί διαστολής εκτός από την τελική επιφάνεια πλακάκια για παράδειγμα να στεγανώνονται και στο επίπεδο της τσιμεντοκονίας ρύσεων. Υπάρχουν ειδικές ταινίες που εφαρμόζονται στους αρμούς διαστολής και κάνουν την στεγάνωση των αρμών ενώ παράλληλα οι αρμοί δεν χάνουν την ελαστικότητα τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο υπόστρωμα της μόνωσης δλδ την επιφάνεια της ταράτσας. Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι στεγνή , καθαρή και σταθερή. Αν δεν είμαστε σίγουρη ότι το υπόστρωμα μας είναι εντάξει δεν προχωρούμε σε επόμενες εργασίες μόνωσης.

Θέλετε να κάνετε μια μόνωση με αντοχή στον χρόνο , ιδανικά αποτελέσματα και χωρίς προβλήματα καλέστε μας

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε σύντομα

υγρομόνωση ταράτσας με hyperdesmo
Μόνωση με hyperdesmo ως τελική επιφάνεια
Στεγάνωση κάτω από πλακάκια
Μόνωση κάτω από τα πλακάκια
έλεγχος μόνωσης σε ταράτσα
Αστοχία μόνωσης με ασφαλτόπανο
μόνωση σε ταράτσα θερμομόνωση με xls
Εφαρμογή χαλαζιακό αστάρι σε μονωτικές πλάκες xps
Τοποθέτηση ταινίας στον αρμό
Εφαρμογή ακρυλικής στεγανωτικής μεμβράνης

Processing…
Επιτυχία είσαι στην λίστα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *