Παθητικό Κτίριο

Παθητικό Κτίριο

Παθητικό Κτίριο τι είναι και ποια τα οφέλη του

Ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή , τα παθητικά κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά , δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου , των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας , με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα .

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού , το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικέςτεχνικές ψύξης όπως είναι ο σωστός σχεδιασμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού , προκειμένου να διατηρείται δροσερό . Σε κάθε περίπτωση τα εξερετικής ποιότητας και τεχνολογίας υλικά και ο προσεκτικός σχεδιασμός εγγυώνται ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν όλο το χρόνο , σε σταθερά και ευχάριστα για τους ενοίκους / χρήστες επίπεδα.

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης , με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο απο 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό φυσικού αερίου το χρόνο για την θέρμανση ενός τεραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου . Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία , όμως , επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές , όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη . Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εμπομπών αερίων του θερμοκηπίου , και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές .

Πέντε βασικές αρχές

1. Μόνωση

Ενα σωστά μονωμένο κτιριακό κέλυφος διατηρεί , κατά τη διάρκεια του χειμώνα , μέσα στο κτίριο τη ζέστη , ενώ το καλοκαίρι την εμποδίζει να εισέλθει μέσα σε αυτό .

2. Παράθυρα

Τα σωστά σχεδιασμένα , μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα συννετέχουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των ηλιακών κερδών .

3. Αερισμός με ανάκτηση Ενέργειας  

Τα συστήματα αερισμού των Παθητικών Κτιρίων παρέχουν καθαρό αέρα , απαλλαγμένο απο γύρη και σκόνη , με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας και με έλενχο της υγρασίας .

4. Αεροστεγανότητα 

Τα Παθητικά Κτίρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα στο κτιριακό κέλυφος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.

5. Θερμογέφυρες

Η ελαχιστοποίηση  θερμογεφυρών και ασθενών σημείων στο κτιριακό κέλυφος , συνεισφέρει στη δημιουργία  ευχάριστης και σταθερής θερμοκρασίας , ενώ εξαλείφει τις φθορές απο την υγρασία και  αυξάνει την  ενεργειακή απόδοση .

Σκίαση , νυχτερινός φυσικός φωτισμός , ελαφρά γεωθερμία αέρα και σωστός σχεδιασμός της θερμικής μάζας συντελούν στην καλύτερη απόδοση των παθητικών κτιρίων στα μεσογειακά κλίματα .

Πηγή www.passivehouse.com

Αντικατάσταση κουφωμάτων 2
Ενεργειακή αναβάθμιση διαμερίσματος 2
leed platinum agroktima 5
vioklimatiko-spiti-gg-115315
Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία
Ολοκληρωμένο έργο
Ολοκληρωμένο έργο
Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου σε Ν.Βουτζά
Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου σε Ν.Βουτζά

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *