Βλάβες στο μπετόν

Βλάβες στο μπετόν πως αντιμετωπίζονται

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σε ένα κτίριο , μια κατοικία είναι οι βλάβες στο μπετόν.

Οι λόγοι που εμφανίζεται το πρόβλημα είναι πολλοί με δυο βασικότερους , την κακής ποιότητας κατασκευή εξ αρχής και την ελλιπή συντήρηση της κατασκευής.

Κατασκευή μπετόν κακής ποιότητας

Σε πολλές περιπτώσεις στην αρχική κατασκευή ενός κτιρίου δεν τηρούνται οι κανονισμοί κατασκευής σκυροδέματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα.

Τα λάθη που γίνονται είναι διάφορα θα αναφέρω απλά μερικά.

  • Κακής ποιότητας μπετόν. Το μπετόν που παράγεται σε ένα εργοστάσιο οφείλει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές παραγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές όπως για παράδειγμα η ποιότητα του νερού. Στα νησιά που παρατηρείται κυρίως το φαινόμενο , το νερό περιέχει άλατα (χλωρίοντα) που δημιουργούν προβλήματα στον οπλισμό του σκυροδέματος.
  • Δεν υπάρχει κατάλληλη επικάλυψη οπλισμού. Γενικά τα τελευταία 20-25 χρόνια περίπου υπάρχει κανονισμός που αναφέρει ανάλογα με την κατασκευή το πάχος επικάλυψης του οπλισμού από σκυρόδεμα. Δυστυχώς πολλές κατασκευές τα τελευταία χρόνια έχουν αυτό το πρόβλημα κυρίως πολυκατοικίες με εμφανή μπαλκόνια.
  • Κακή προστασία μπετόν μετά την σκυροδέτηση. Όταν ρίχνουμε το μπετόν (σκυροδέτηση) και ολοκληρωθούν οι εργασίες θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την σωστή συντήρηση του. Το μπετόν επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά την σκυροδέτηση , πολύ ζέστη ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δημιουργούν βλάβες στο μπετόν , όπως η κακή δόνηση του μπετόν , τα ακατάλληλα αδρανή κλπ.

Βλάβες στο μπετόν
Βλάβες στο μπετόν σε κτίριο με εμφανές σκυρόδεμα

Βλάβες στο μπετόν από κακή συντήρηση

Συνηθισμένη περίπτωση και για την βλάβη στο μπετόν είναι και η έλλειψη σωστής συντήρησης.

Έχω πάει σε πολλά κτίρια που έχουν προβλήματα στο μπετόν με αποκόλληση τμημάτων σκυροδέματος και σκουριασμένα σίδερα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν πρόβλημα τα ταβάνια που στην ουσία είναι οι πλάκες του τελευταίου ορόφου (ταράτσες). Οι ταράτσες είναι σε πολλές περιπτώσεις χωρίς υγρομόνωση για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να κάνει την δουλειά του.

Σε κτίρια όπου υπάρχουν εμφανή μπετά κυρίως 30-40 ετών κατασκευής δεν έχουν γίνει εργασίες ανανέωσης της βαφής με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στο μπετόν.

Πως αντιμετωπίζονται οι βλάβες στο μπετόν

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης ανάλογα με την ζημιά που έχει υποστεί το σκυρόδεμα.

Ενανθράκωση σκυροδέματος. Συνήθως εδώ έχουμε αποκολλήσεις του μπετόν από την επιφάνεια και μερική οξείδωση του οπλισμού. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η απομάκρυνση των σαθρών υλικών και ο επιμελής καθαρισμός του οπλισμού με μια συρματόβουτσα ή κάποιο άλλο μέσο. Το επόμενο στάδιο είναι το πέρασμα του οπλισμού με αναστολέα διάβρωσης. Τέλος εφαρμόζουμε το κατάλληλο επισκευαστικό υλικό ανάλογα το πάχος επισκευής ή το είδος επισκευής για το κλείσιμο των φωλιών του σκυροδέματος.

Έλεγχος ενανθράκωσης και αλκαλικότητας σκυροδέματος. Η συγκεκριμένη εργασία του ελέγχου γίνεται στις περιπτώσεις που κρίνεται σκόπιμο για την διαπίστωση της χημικής προσβολής στο μπετόν. Ο έλεγχος διάβρωσης που οπλισμού γίνεται με διάφορους τρόπους. Ανάλογα με την διάβρωση εφαρμόζονται και κάποια μέτρα προστασίας του οπλισμού που εξειδικεύονται ανάλογα με την κατασκευή και τα αίτια του προβλήματος.

Ενίσχυση σκυροδέματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά από έλεγχο και μελέτη μηχανικού κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του σκυροδέματος.

Γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξει ο μηχανικός του έργου και τα χαρακτηριστικά της κατασκευής.

Ενίσχυση σκυροδέματος με σύνθετα υλικά. Είναι τα υλικά νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση κολώνων , πλακών , δοκαριών και κάθε είδους κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δείτε ένα σχετικό βίντεο από ενίσχυση πλάκας και δοκού με ανθρακούφασμα.

ενίσχυση κολώνας με ανθρακούφασμα
Ενίσχυση κολώνα με ανθρακούφασμα

Ενίσχυση στοιχείων μπετόν με μανδύα. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε την ενίσχυση των κολώνων ή άλλων δομικών στοιχείων με την προσθήκη μανδύα (οπλισμού) σε πλευρές του στοιχείου. Δηλαδή μεγαλώνουμε σε διάσταση τις κολώνες , τα δοκάρια κλπ. προσθέτοντας οπλισμένο σκυρόδεμα στον υπάρχον δομικό σκελετό. Αν επιλέξουμε ενίσχυση με μικρά πάχη 5-8 εκατοστά τότε το σκυρόδεμα θα είναι αυτοσυμπυκνούμενο με λεπτά αδρανή υλικά. Σε μεγαλύτερα πάχη μπορούμε να σκυροδετήσουμε στο καλούπι μας με το κλασικό μπετόν.

Ενίσχυση βιομηχανικού κτιρίου
Ενίσχυση κολώνες με οπλισμένο σκυρόδεμα

Καλέστε μας για να επισκευάσουμε με τον σωστό τρόπο τις βλάβες στο μπετόν σας

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα σας καλέσουμε σύντομα

Ενίσχυση πλάκας με ανθρακοελάσματα
Ενίσχυση πλάκας με ανθρακοελάσματα
ενίσχυση τοίχων με αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα
επισκευή πλάκας από οπλισμένο σκυρόδεμα
Πλάκα με εμφανή σημεία διάβρωσης του μπετόν και του οπλισμού

1 σκέψη για το “Βλάβες στο μπετόν πως αντιμετωπίζονται”

  1. Παράθεση: Στατικές ενισχύσεις με σύνθετα υλικά - eletech

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *