Επισκευή ρωγμών σε σκυρόδεμα. Πως τις αντιμετωπίζουμε , ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για την επισκευή της , τι προσέχουμε περισσότερο.
Για όλα αυτά τα ερωτήματα θα δώσουμε απαντήσεις ώστε να έχετε μια γενική εικόνα για την επισκευή ρωγμών σε σκυρόδεμα.
Πότε παρουσιάζονται οι ρωγμές στο μπετόν
Γενικά όταν μιλάμε για ρωγμές στο σκυρόδεμα εννοούμε αυτές που εμφανίζονται κυρίως όχι στην αρχή της κατασκευής αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν ρωγμές στο σκυρόδεμα που δημιουργούνται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής στοιχείων από σκυρόδεμα. Μπορούν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους όπως πχ. κακή συντήρηση του νωπού σκυροδέματος μετά την σκυροδέτηση.
Μια άλλη περίπτωση μπορεί να είναι η γρήγορη απομάκρυνση του ξυλότυπου – μεταλλότυπου πριν τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης του σκυροδέματος. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τα χαρακτηριστικά του έργου που κατασκευάζεται.
Οι ρωγμές στο σκυρόδεμα εμφανίζονται από αστοχίες κατά την κατασκευή , κακή στατική μελέτη , μετά από ισχυρό σεισμό , κακή ποιότητα υλικών , διάβρωση οπλισμού.
Πως γίνεται η επισκευή ρωγμών σε σκυρόδεμα
Ανάλογα με το εύρος της ρωγμής , το σημείο που εμφανίζεται και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά επιλέγεται και η αντίστοιχη επισκευή στο σκυρόδεμα. Ο έλεγχος και η επιλογή του είδους της επισκευής είναι αποκλειστική δουλειά ενός πολιτικού μηχανικού.
Επισκευή με ρητινενέσεις στο σκυρόδεμα
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για την πλήρωση των αρμών που έχουν δημιουργηθεί. Το εύρος της ρωγμής που μπορεί να πληρωθεί με τις ρητινενέσεις είναι έως 10 χιλιοστά. Η επισκευή αυτή επιλέγεται σε “σταθερές” ρωγμές χαμηλής επικινδυνότητας. Δηλαδή όχι σε ρωγμές που μπορεί να είναι ενεργές και να χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση από την συγκεκριμένη.
Για την πλήρωση των ρωγμών υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος ανάλογα αν πρόκειται για οριζόντια ή κάθετη ρωγμή. Αν εμφανίζεται δηλαδή σε πλάκα ή σε κολώνες και δοκάρια.
Δείτε τον τρόπο που έγινε πλήρωση σε τοιχείο ασανσέρ
Επισκευή ρωγμών σε σκυρόδεμα με σύνθετα υλικά
Σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε απλά να γεμίσουμε τις ρωγμές αλλά να ενισχύσουμε τα σημεία που εμφανίζονται οι ρωγμές.
Αυτό γίνεται με την χρήση ανθρακοελασμάτων δηλαδή λάμες από ανθρακονήματα ή ανθρακουφάσματα σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα την ενίσχυση που απαιτείται στο δομικό στοιχείο. Όλα αυτά τα υλικά για να εφαρμοστούν απαιτείται μελέτη του έργου και των επεμβάσεων που θα απαιτηθούν από πολιτικό μηχανικό.
Επικολλούνται στην επιφάνεια του σκυροδέματος με εποξειδικές ρητίνες μετά από λείανση με μηχανικά μέσα και απομάκρυνση της σκόνης.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες υλικών που ανάλογα με την περίπτωση επιλέγονται για να εφαρμοστούν στην ενίσχυση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Δείτε εδώ ένα βίντεο ενίσχυσης δοκού και πλάκας με σύνθετα υλικά
Υπάρχουν και άλλα είδη επισκευών ρωγμών σε σκυρόδεμα όπως η μέθοδος εξωτερικής φόρτισης , η μέθοδος διάτρησης και πλήρωσης και διάφορες άλλες.