Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα ποιά θα επικρατήσει

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα ποιό υλικό θα επικρατήσει. Φυσικά και δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των υλικών γιατί το κάθε ένα έχει δικά του χαρακτηριστικά.

Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ γυψοσανίδας και τσιμεντοσανίδας και που χρησιμοποιείται το κάθε ένα υλικό ανάλογα με την περίπτωση.

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Σύσταση υλικού

Γενικά οι γυψοσανίδα και η τσιμεντοσανίδα ως σανίδες είναι κατασκευασμένα η σύσταση τους δηλαδή με διαφορετικά υλικά η κάθε μια από αυτές.

Η Γυψοσανίδα όπως το λέει και η λέξη είναι κατασκευασμένη από γύψο ως κύριο συστατικό της και εξωτερικά με χαρτί από τις δυο της πλευρές.

Η Τσιμεντοσανίδα λόγω ότι είναι υλικό για άλλη χρήση η σύσταση της είναι κυρίως από προιόντα τσιμέντου και έχουν πλέγμα εσωτερικά για την αντοχή του υλικού.

Που χρησιμοποιούνται οι γυψοσανίδες και οι τσιμεντοσανίδες

Οι γυψοσανίδες είναι υλικό που πρέπει να το χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους. Λόγω της σύστασης τους είναι καθαρά για κατασκευές εσωτερικά σε μια κατοικία , σε ένα επαγγελματικό χώρο. Δεν την χρησιμοποιούμε σε χώρους με υγρασία διότι μετά από σύντομο χρόνο και ανάλογα με την υγρασία η γυψοσανίδα θα καταστραφεί.

Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε σε υγρούς χώρους για παράδειγμα στην οροφή ενός μπάνιου χρησιμοποιούμε την άνθυγρη γυψοσανίδα. Χαρακτηριστικά το χρώμα της είναι πράσινο συνήθως γιατί το χαρτί που έχει κατασκευαστεί μπορεί να δεχθεί την υγρασία του περιβάλλοντος του χώρου.

Οι τσιμεντοσανίδες χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν λόγω της σύστασης τους να αντέξουν στις καιρικές συνθήκες. Χρησιμοποιούνται και εσωτερικά σε διάφορους χώρους κυρίως όταν θέλουμε να έχουμε αντοχές σε φορτία στην τοιχοποιία ή την οροφή. Για παράδειγμα μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν τοίχο σε μπάνιο που θα δεχθεί στην συνέχεια πλακάκια στην επιφάνεια της.

📌 Άρα σαν συμπέρασμα στα παραπάνω κρατάμε ότι οι γυψοσανίδες κάνουν μόνο για εσωτερική χρήση ενώ οι τσιμεντοσανίδες για εξωτερική χρήση.

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Τι προσέχουμε στις κατασκευές με γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Για τις γυψοσανίδες

Τηρούμε κατα την κατασκευή τις προδιαγραφές της γυψοσανίδας σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Ο μεταλλικός σκελετός είναι το βασικότερο στοιχείο στις κατασκευές με γυψοσανίδες. Πρέπει ανάλογα με το τι κατασκευάζουμε για παράδειγμα τοίχο ή οροφή να τηρούμε τις αποστάσεις στον μεταλλικό σκελετό μεταξύ των ορθοστατών (σίδερα όρθια που σχηματίζουν την τοιχοποιία) να είναι με μέγιστη απόσταση 60 εκατοστά μεταξύ τους.

Υπάρχουν κατασκευές σε τοίχο από γυψοσανίδα που ανάλογα με το ύψος οι ορθοστάτες μπαίνουν πιο πυκνά άρα σωστή κατασκευή από την αρχή.

Όταν κατασκευάζουμε χωρίσματα από γυψοσανίδα θα πρέπει στα σίδερα που ακουμπάνε σε δάπεδο ή τοίχο να εφαρμόζεται ηχομονωτική ταινία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε ηχομόνωση μεταξύ δυο δωματίων για παράδειγμα και πολλές φορές ακούτε ότι οι γυψοσανίδες είναι μόνο για γραφεία ή δεν κάνουν και καθόλου για εσωτερική τοιχοποιία.

Βασική προυπόθεση για την ηχομόνωση των χώρων είναι και εσωτερικά στον μεταλλικό σκελετό να μπαίνει ηχομονωτικό υλικό π.χ ορυκτοβάμβακας ή και διάφορα άλλα υλικά όπως μαλλί προβάτου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ηχομόνωση τοίχων.

Σε κατασκευές τοίχου σε κατοικίες τοποθετούμε οπωσδήποτε δυο γυψοσανίδες σε κάθε πλευρά του τοίχου.

Στις γωνίες των τοίχων τοποθετούμε μεταλλικά γωνιόκρανα για την προστασία της κατασκευής του τοίχου.

Στις ενώσεις τις γυψοσανίδων εφαρμόζουμε ταινία αρμού χάρτινη ή πλεγματάκι αυτοκόλλητο για να οπλίσουμε τα σημεία και να μην έχουμε αστοχίες στο μέλλον με εμφάνιση ρηγματώσεων.

Μια κατασκευή τοίχου από γυψοσανίδα το ελάχιστο πάχος που μπορεί να έχει είναι 7,5 εκ. με μονή γυψοσανίδα σε κάθε πλευρά και 10 εκ. πάχος για τοίχο με δυο γυψοσανίδες σε κάθε πλευρά.

Η ανάρτηση πραγμάτων πάνω σε έναν τοίχο γυψοσανίδας μπορεί να γίνει με ευκολία επιλέγοντας το κατάλληλο ούπατ πλαστικό ή μεταλλικό. Έχουμε κάνει ανάρτηση καλοριφέρ πάνω σε διπλή γυψοσανίδα με μεταλλικό ούπατ – βύσμα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κατασκευή καμπύλου τοίχου με γυψοσανίδα
Κατασκευή καμπύλου τοίχου με γυψοσανίδα

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Μπορούν να αναρτηθούν και ντουλάπια κουζίνας σε τοίχο γυψοσανίδας αρκεί να έχει προβλεφθεί από την αρχή κατασκευής της τοιχοποιίας. Απλά για περισσότερη ασφάλεια και ευκολία κατασκευής επιλέγουμε τον συγκεκριμένο τοίχο να τον κατασκευάσουμε από τούβλο ή πορομπετόν.

Όταν κατασκευάζουμε οροφή από γυψοσανίδα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα την ανάρτηση της κατασκευής από το ταβάνι. Έχουμε ακούσει για διάφορες αστοχίες και πτώσεις υλικών λόγω κακής ανάρτησης της κατασκευής.

‘Οταν κάνουμε ανάρτηση μιας οροφής από γυψοσανίδα στο ταβάνι τα βύσματα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι μεταλλικά οπωσδήποτε για να έχουμε την κατάλληλη ανάρτηση – στήριξη της κατασκευής.

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Για τις τσιμεντοσανίδες

Οι τσιμεντοσανίδες κατασκευάζονται και αυτές με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυψοσανίδες. Δηλαδή χρησιμοποιούμε μεταλλικό σκελετό για την κατασκευή ενός τοίχου ή μιας οροφής.

Ο σκελετός των τσιμεντοσανίδων είναι πιο πυκνός και η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ορθοστατών μπορεί να είναι 40 εκατοστά με προφίλ ορθοστατών τα 75 χιλιοστά.

Γενικά οι τσιμεντοσανίδες απαιτούν καλύτερα προφίλ σε διατομή σιδήρου λόγω του βάρους του υλικού. Ανάλογα με το ύψος κατασκευής αλλάζουν και οι ορθοστάτες που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τοίχου.

Όπως στις γυψοσανίδες έτσι και στις τσιμεντοσανίδες τα σημεία επαφής της κατασκευής με τον τοίχο , το δάπεδο και το ταβάνι θα πρέπει να τοποθετούμε αυτοκόλλητα και μη ηχομονωτικά παρεμβύσματα.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε στις κατασκευές με τσιμεντοσανίδες είναι ότι πριν το βίδωμα των τσιμεντοσανίδων στον σκελετό θα πρέπει να τοποθετούμε μια διαπνέουσα μεμβράνη ώστε να προστατεύεται ο σκελετός κατασκευής. Όπως έχουμε πει οι τσιμεντοσανίδες είναι για εξωτερικές κατασκευές οπότε πρέπει να προστατεύεται και ο μεταλλικός σκελετός των τσιμεντοσανίδων.

Το βίδωμα των τσιμεντοσανίδων πρέπει να γίνεται με άλλου τύπου βίδες που αντέχουν στην υγρασία και όχι με τις απλές βίδες γυψοσανίδας. Δυστυχώς λίγα συνεργεία τοποθετούν τις σωστές βίδες για οικονομία στην κατασκευή. Μετά από σύντομο διάστημα θα εμφανιστούν τα προβλήματα με σκουριές στην επιφάνεια της τσιμεντοσανίδας.

Τα γωνιόκρανα που χρησιμοποιούμε στις τσιμεντοσανίδες είναι πλαστικά όχι μεταλλικά γιατί πάλι θα έχουμε στο μέλλον εμφάνιση σκουριάς από τα γωνιόκρανα.

Βασική διαφορά μεταξύ γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα είναι στον τρόπο αρμολόγησης τους. Η αρμολόγηση των ενώσεων γίνεται με διαφορετικά υλικά και πλέγμα λωρίδα πιο φαρδύ από τις γυψοσανίδες. Στην συνέχεια αφού έχουμε κάνει παντού την αρμολόγηση με τα συγκεκριμένα υλικά πάμε και εφαρμόζουμε σε όλη την εξωτερική επιφάνεια λεπτό υλικό επίχρισμα με χρήση πλέγματος. Είναι απαραίτητα διαδικασία για να έχουμε μια σωστή βασική επιφάνεια εξωτερικής τοιχοποιίας.

Στην εσωτερική επιφάνεια κατασκευής της τοιχοποιίας μπορούμε άνετα να τοποθετήσουμε μονή ή διπλή γυψοσανίδα. Προυπόθεση φυσικά ότι δεν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.

Κατασκευές με τσιμεντοσανίδα
Κατασκευή εξωτερικού τοίχου με τσιμεντοσανίδα
Κατασκευές με τσιμεντοσανίδα
Κατασκευές με τσιμεντοσανίδα

📌 Η τσιμεντοσανίδα έχει ιδιαιτερότητες στην κατασκευή της και περισσότερα στάδια εφαρμογής από μια γυψοσανίδα. Πολλοί δεν την χρησιμοποιούν ιδιαίτερα για λόγους κόστους , ταχύτητας και περισσότερων εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της.

Αν θέλουμε η κατασκευή μας να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αντοχή σε βάθος χρόνου πρέπει να εφαρμόσουμε σωστά την τσιμεντοσανίδα.

Γενικά όταν γίνεται για κάλυψη όψεων , κατασκευών όπως όψεις καταστημάτων που θα ξηλωθούν πιθανόν σε μια πενταετία επιλέγουν για εξωτερική χρήση ινοσανίδα που είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε σε μια άλλη ανάλυση που θα κάνουμε για το υλικό ινοσανίδα.

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα

Πιστεύω ότι καταλάβατε τις διαφορές που έχουν τα δυο υλικά και διαμορφώσατε γνώμη με ποιον τρόπο θα εφαρμόσετε κατάλληλα τις γυψοσανίδες και τις τσιμεντοσανίδες.

Σε περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε σε κατασκευές με γυψοσανίδα ή με τσιμεντοσανίδα καλέστε μας

Εναλλακτικά περιγράψτε μας τις εργασίες που θέλετε να κάνετε στην παρακάτω φόρμα

Όνομα
Email
Περιγραφή εργασιών
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.

Γυψοσανίδα vs τσιμεντοσανίδα