Πέτρινο σπίτι

 

Πέτρα το φυσικότερο δομικό υλικό

Η πέτρα είναι το αρχαιότερο δομικό υλικό . Από την προϊστορία ως τον 20ο αιώνα η πλειονότητα των κατασκευών χτίστηκε με πέτρα . Οι εφαρμογές πολλές σε ναούς , κατοικίες , γέφυρες και διάφορες άλλες κατασκευές .

Στην Ελλάδα , κυρίως λόγω του υπεδάφους , από τα αρχαία χρόνια γίνεται ευρεία χρήση της πέτρας σε κάθε λογής κατασκευές . Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών ανά περιοχή καθώς και η μεγάλη ανθεκτικότητα και μηχανική αντοχή των ελληνικών πετρωμάτων συνετέλεσαν στη χρήση της πέτρας ως σήμερα .

Είδη πέτρας  

Η πέτρα προέρχεται πάντα από τη γη , είτε διάσπαρτη στο έδαφος είτε συνηθέστερα από το λατομείο . Η πέτρα ως δομικό υλικό συναντάται σε διάφορους τύπους και σχήματα  , όπου μπορεί να υποστεί από ελάχιστη έως αρκετή κατεργασία .

Ανάλογα με  την προέλευση τους , οι πέτρες  κτισίματος μπορεί να είναι Άρτας , Θάσου , Καβάλας , Καρύστου , Κασσάνδρας , Νεοχωρίου , Πηλίου κ.α  . Γνωστοί είναι επίσης οι σχιστόλιθοι Πεντέλης , Βυτίνας , Πάρνωνα και Ιωαννίνων .

Τα πλεονεκτήματα

Τα πέτρινα κτίρια αλλά και εκείνα που έχουν επενδυθεί με πέτρα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα και καλύπτουν πληθώρα απαιτήσεων .

  • Αποτελούν την πιο προσιτή για τον Έλληνα παραδοσιακή μορφή κατασκευής, προσφέρουν διαχρονική ομορφιά και αισθητική , η οποία σέβεται το περιβάλλον και εναρμονίζεται με το φυσικό τοπίο
  • Προσφέρει άριστη ηχομόνωση και άρα καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο . Επίσης οι πέτρινες κατασκευές έχουν αυξημένη θερμομόνωση , που σημαίνει διατήρηση της ζέστης το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι . Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η απαιτούμενη χρήση ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% κάτι που κάνει τις πέτρινες κατασκευές από μόνες τους βιοκλιματικές .
  • Τα πέτρινα κτίσματα προσφέρουν ισχυρή στατικότητα και αντισεισμικότητα . Η στατική μελέτη έχει κωδικοποιηθεί πλήρως και εφαρμόζονται οι Ευρωκώδικες , σε συνδυασμό με πρόσθετες διατάξεις ανά περίπτωση .
  • Ένα άλλο προτέρημα των λίθινων κατασκευών αποτελεί το σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης (βαφές , επισκευές σοβάδων , μονωτικά υλικά , υγρασία κλπ )
  • Είναι ίσως το μόνο φυσικό δομικό οικολογικό υλικό που δένει τόσο αρμονικά με το σοβά, το ξύλο , το γυαλί .
στέγη κατασκευασμένη με πέτρα
πέτρα κατασκευές
πέτρα κατασκευές
πέτρα κατασκευές
πέτρα κατασκευές
πέτρα κατασκευές
πέτρα κατασκευές
Είσοδοι κτιρίων πετρα

2 σκέψεις για το “Πέτρα το φυσικότερο δομικό υλικό”

  1. Παράθεση: Επένδυση τοίχου τι επιλογές έχουμε - eletech.gr

  2. Παράθεση: Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά - eletech

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *