Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε

Γενικά όταν μας καλούν για να προχωρήσουμε σε εργασίες ανακαίνισης μιας παλαιάς κατοικίας πάντα έχουμε καλή διάθεση.

Ο λόγος είναι απλός διότι πάντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις.

Βασικά προβλήματα

Όταν ξεκινάς να κάνεις την ανακαίνιση πάντα θα βρεις πράγματα που δεν είχες υπολογίσει και θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Τα σπίτια που μιλάμε μπορεί να είναι 50 – 70 έτη από τότε που έχουν κατασκευαστεί. Δηλαδή δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα από τα σημερινά υλικά και εργαλεία.

Ας αναφέρω μερικά βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την εκτέλεση των εργασιών.

  • Προβλήματα στον σκελετό(μπετόν) του κτιρίου. Σε περιπτώσεις που το κτίριο είναι ισόγειο ή διώροφο μονοκατοικία σχεδόν πάντα έχει διαβρώσεις στον σκελετό του (μπετά). Στις παλαιές κατοικίες δεν υπάρχουν μονώσεις σε τοίχους , ταράτσες κλπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε
  • Υδραυλική εγκατάσταση. Εδώ έχουμε αντιμετωπίσει διάφορες περιπτώσεις από παλαιά δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Η παλαιά αποχέτευση είναι βασικότατο πρόβλημα που απαιτεί άμεση αλλαγή. Συνήθως το δίκτυο αποχέτευσης που συναντάμε είναι πήλινο όπου έχει σπάσει σε διάφορα σημεία. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σιδηροσωλήνα που ανάλογα τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί διατηρείται ή χρειάζεται αλλαγή. Τα προβλήματα ξεκινούν κυρίως από τα μπάνια που έρχονται σε επαφή με την λάσπη που κολλούσαν τα πλακάκια. Η λάσπη έχει άμμο θαλάσσης που καταστρέφει τον σιδηροσωλήνα.
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης
ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας νέο δίκτυο αποχέτευσης
  • Ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Απαραίτητα θα πρέπει να αλλαχθεί ολόκληρο το δίκτυο εγκατάστασης. Μιλάμε για καλώδια που σε πολλές περιπτώσεις τα έχει φάει η υγρασία που έχει περάσει σε κάποιο σημείο του δικτύου. Τα καλώδια έχουν ξεραθεί σε άλλες περιπτώσεις δηλαδή πας να αλλάξεις μια πρίζα και σου κόβονται τα καλώδια. Τα παλαιά καλώδια δεν έχουν την διατομή που απαιτείται σήμερα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας δεν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει σήμερα με αυτόματο ρελέ , ασφάλειες κλπ.
αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα
Αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε και ποιες οι απαραίτητες εργασίες
  • Μονώσεις τι να πούμε για αυτό φυσικά σχεδόν κανένα παλαιό σπίτι δεν έχει μόνωση σε τοίχους , ταράτσες και δάπεδα (σε ισόγειο) και λογικό είναι. Η μόνωση στις κατοικίες υπάρχει από την δεκαετία του ’80 και μετά. Πλέον η μόνωση είναι απαραίτητη στα κτίρια και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις νέες ανακαινίσεις κατοικιών.

Διαβάστε μερικά παραδείγματα για μονώσεις κατοικιών

Εξωτερική θερμομόνωση τοίχου

Υγρομόνωση θερμομόνωση ταράτσας

Κατασκευή τσιμεντοκονίας σε ταράτσα

  • Εξωτερικά κουφώματα Λογικό είναι και τα εξωτερικά κουφώματα να είναι απαραίτητη εργασία σε μια ανακαίνιση παλαιάς οικίας. Τα κουφώματα παίζουν μεγάλο ρόλο στην θερμομόνωση μιας κατοικίας. Με την αλλαγή τους εξοικονομούμε ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουμε οφέλη και στην τσέπη μας.
Κατασκευές με τσιμεντοσανίδα αντικατάσταση κουφωμάτων

Διαβάστε τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε σε μια γενική ανακαίνιση σπιτιού

Αν θέλετε να κάνετε την κατάλληλη ανακαίνιση στην παλαιά σας κατοικία επικοινωνήστε μαζί μας ή αφήστε τα στοιχεία σας παρακάτω

Σας άρεσε το άρθρο;