Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε
Γενικά όταν μας καλούν για να προχωρήσουμε σε εργασίες ανακαίνισης μιας παλαιάς κατοικίας πάντα έχουμε καλή διάθεση.
Ο λόγος είναι απλός διότι πάντα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα και πρέπει να βρούμε λύσεις.
Βασικά προβλήματα
Όταν ξεκινάς να κάνεις την ανακαίνιση πάντα θα βρεις πράγματα που δεν είχες υπολογίσει και θα πρέπει να αντιμετωπίσεις. Τα σπίτια που μιλάμε μπορεί να είναι 50 – 70 έτη από τότε που έχουν κατασκευαστεί. Δηλαδή δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα από τα σημερινά υλικά και εργαλεία.
Ας αναφέρω μερικά βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την εκτέλεση των εργασιών.
- Προβλήματα στον σκελετό (μπετόν) του κτιρίου. Σε περιπτώσεις που το κτίριο είναι ισόγειο ή διώροφο μονοκατοικία σχεδόν πάντα έχει διαβρώσεις στον σκελετό του (μπετά). Στις παλαιές κατοικίες δεν υπάρχουν μονώσεις σε τοίχους , ταράτσες κλπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε
- Υδραυλική εγκατάσταση. Εδώ έχουμε αντιμετωπίσει διάφορες περιπτώσεις από παλαιά δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Η παλαιά αποχέτευση είναι βασικότατο πρόβλημα που απαιτεί άμεση αλλαγή. Συνήθως το δίκτυο αποχέτευσης που συναντάμε είναι πήλινο όπου έχει σπάσει σε διάφορα σημεία. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σιδηροσωλήνα που ανάλογα τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί διατηρείται ή χρειάζεται αλλαγή. Τα προβλήματα ξεκινούν κυρίως από τα μπάνια που έρχονται σε επαφή με την λάσπη που κολλούσαν τα πλακάκια. Η λάσπη έχει άμμο θαλάσσης που καταστρέφει τον σιδηροσωλήνα. Τα νέα δίκτυα ύδρευσης έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο , ασφαλέστερες συνδέσεις , σωληνώσεις χωρίς ενώσεις και κολλήσεις εσωτερικά στους τοίχους.
- Ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Απαραίτητα θα πρέπει να αλλαχθεί ολόκληρο το δίκτυο εγκατάστασης. Μιλάμε για καλώδια που σε πολλές περιπτώσεις τα έχει φάει η υγρασία που έχει περάσει σε κάποιο σημείο του δικτύου. Τα καλώδια έχουν ξεραθεί σε άλλες περιπτώσεις δηλαδή πας να αλλάξεις μια πρίζα και σου κόβονται τα καλώδια. Τα παλαιά καλώδια δεν έχουν την διατομή που απαιτείται σήμερα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας δεν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει σήμερα με αυτόματο ρελέ , ασφάλειες κλπ. Επίσης οι ανάγκες στο σπίτι έχουν αλλάξει και υπάρχουν τα a/c οι νέες ηλεκτρικές συσκευές , τα δίκτυα για υπολογιστές που μας οδηγούν οποσδήποτε σε αναβάθμιση των αναγκών για ενέργεια και δικτύωση στο σύγχρονο σπίτι.
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε
- Μονώσεις τι να πούμε για αυτό φυσικά σχεδόν κανένα παλαιό σπίτι δεν έχει μόνωση σε τοίχους , ταράτσες και δάπεδα (σε ισόγειο) και λογικό είναι. Η μόνωση στις κατοικίες υπάρχει από την δεκαετία του ’80 και μετά. Πλέον η μόνωση είναι απαραίτητη στα κτίρια και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις νέες ανακαινίσεις κατοικιών. Η μόνωση πάντα είναι πιο αποτελεσματική από την εξωτερική πλευρά των τοίχων η της οροφής αν είναι ισόγειο ή πρώτος όροφος με ταράτσα από πάνω.
Διαβάστε μερικά παραδείγματα για μονώσεις κατοικιών
Υγρομόνωση θερμομόνωση ταράτσας
Κατασκευή τσιμεντοκονίας σε ταράτσα
Ανακαίνιση παλαιάς κατοικίας τι αντιμετωπίζουμε
- Εξωτερικά κουφώματα Λογικό είναι και τα εξωτερικά κουφώματα να είναι απαραίτητη εργασία σε μια ανακαίνιση παλαιάς οικίας. Τα κουφώματα παίζουν μεγάλο ρόλο στην θερμομόνωση μιας κατοικίας. Με την αλλαγή τους εξοικονομούμε ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουμε οφέλη και στην τσέπη μας. Γενικά καλό είναι στις παλαιές κατοικίες αν υπάρχουν συρόμενα κουφώματα να μετατρέπονται σε ανοιγόμενα ώστε να κλείνει με μόνωση ο τοίχος του συρόμενου η εσοχή που υπάρχει το κενό. Τα ανοιγόμενα έχουν καλύτερη απόδοση στην θερμομόνωση και την ηχομόνωση με τεράστιες διαφορές που έχουν αποτελέσματα.
Διαβάστε τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε σε μια γενική ανακαίνιση σπιτιού
Αν θέλετε να κάνετε την κατάλληλη ανακαίνιση στην παλαιά σας κατοικία επικοινωνήστε μαζί μας ή αφήστε τα στοιχεία σας παρακάτω