Ανακατασκευή κτιρίου στον Ασσο Κορινθίας
Ανακατασκευή κτιρίου στον Ασσο Κορινθίας

Η Ανακατασκευή κτιρίου στον Άσσο Κορινθίας έγινε με το σκεπτικό τα διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν να είναι κοντά στα πρότυπα του βιοκλιματικού σπιτιού.

Το συγκεκριμένο κτίριο είχε παραμείνει για πολλά χρόνια απροστάτευτο έχοντας σταματήσει η κατασκευή του στα μπετά και οι εργασίες  του είχαν σταματήσει  πριν περίπου 20 χρόνια .

Οι φάσεις που ακολουθήθηκαν έχουν ως εξής

Επισκευή σκυροδέματος

Επειδή το σκυρόδεμα σε πολλά σημεία είχε προβλήματα με αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων και σκουριασμένου οπλισμού προχωρήσαμε στην αποκατάσταση του , με αποξήλωση όλων των τμημάτων του  ενανθρακωμένου σκυροδέματος.

Στην συνέχεια τρίφτηκαν τα σίδερα και σε όλη την επιφάνειά τους  εφαρμόστηκε η τσιμεντοειδής αντιδιαβρωτική επάλειψη για την προστασία τους και για να δημιουργήσουν πρόσφυση για την εφαρμογή των άλλων υλικών  . Το τελικό στάδιο πλήρωσης των φωλιών σε κολώνες , δοκάρια και άλλα στοιχεία του σκελετού έγινε με ρητινούχο επισκευαστικό κονίαμα.

Εφαρμογή τσιμεντοειδούς αντιδιαβρωτική επάλειψη
Εφαρμογή τσιμεντοειδούς αντιδιαβρωτική επάλειψη

Κατασκευή τοιχοποιίες

Οι τοιχοποιίες εξωτερικά χτίστηκαν με τα δομικά τούβλα ytong πάχους 20 εκατοστών  ενώ εσωτερικά έγιναν όλα με χωρίσματα από γυψοσανίδα 2+2 και μεταλλικό σκελετό 5 εκατοστών όπου εσωτερικά του περάστηκαν το ηλεκτρικό και το υδραυλικό δίκτυο των διαμερισμάτων . Για την μόνωση τους τοποθετήθηκε στον σκελετό πετροβάμβακας 4 εκατοστών .

Χωρίσματα γυψοσανίδας με μόνωση πετροβάμβακα
Χωρίσματα γυψοσανίδας με μόνωση πετροβάμβακα
Ανακατασκευή κτιρίου στον Άσσο Χωρίσματα οροφές από γυψοσανίδα
Χωρίσματα οροφές από γυψοσανίδα

Οι οροφές έγιναν και αυτές με γυψοσανίδες και σκελετό περνώντας και όλες τις καλωδιώσεις από πάνω του μην έχοντας έτσι περιορισμούς για τον φωτισμό και προφυλάσσοντας έτσι και τον σκελετό του κτιρίου από φθορές .

Οι εξωτερικοί τοίχοι στην έξω τους πλευρά επενδύθηκαν από τσιμεντοσανίδα με σκελετό και μόνωση από πετροβάμβακα δημιουργώντας έτσι μια αεριζόμενη πρόσοψη ιδανική για διατήρηση του εσωτερικού κλίματος των κατοικιών σε πολύ καλό επίπεδο χειμώνα – καλοκαίρι.

Αεριζόμενη πρόσοψη με τσιμεντοσανίδα
Αεριζόμενη πρόσοψη με τσιμεντοσανίδα

Στους χώρους του κλιμακοστασίου τοποθετήθηκαν υαλότουβλα για να υπάρχει φυσικός φωτισμός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Τοίχος από Υαλότουβλα
Τοίχος από Υαλότουβλα

Τέλος χρησιμοποιήθηκαν για την βαφή του κτιρίου οικολογικά πιστοποιημένα χρώματα κυρίως στο εσωτερικό των διαμερισμάτων .

Η ανακατασκευή κτιρίου στον Άσσο ολοκληρώθηκε σε λιγότερο χρόνο από ότι μια συμβατική κατασκευή και με πολύ λιγότερα μπάζα που όλοι ξέρουμε πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον μας .