ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου Επένδυση εξωτερικού τοίχου με τσιμεντοσανίδα

12 Ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου

Τι επιλογές έχουμε όταν θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν εξωτερικό χώρο στο σπίτι μας. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου που μπορείτε να υλοποιήσετε.

Υπάρχουν πολλά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικούς χώρους , ανάλογα με το γούστο μας και το στυλ που ταιριάζει συνολικά με το κτίριο μας. Φυσικά η επιλογή των υλικών και του τρόπου εφαρμογής τους έχει να κάνει και με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Τα υλικά στα δάπεδα εξωτερικού χώρου

Βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή των δαπέδων εξωτερικών χώρων είναι το μπετόν , το ξύλο , το μέταλλο , διάφορα φυσικά ή τεχνητά πετρώματα , σύνθετα βιομηχανικά υλικά κλπ.

Όταν θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν χώρο από την αρχή , σίγουρα η πρώτη κίνηση είναι να σχεδιάσουμε το χώρο. Να φανταστούμε δηλαδή τις ανάγκες που θέλουμε να καλύπτει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που θα κάνουμε. Για παράδειγμα η κατασκευή διαδρόμου ανάμεσα από έναν κήπο.

Το κυρίως υλικό όταν ξεκινάμε να κατασκευάσουμε δάπεδα εξωτερικών χώρων είναι το μπετόν. Με το μπετόν (σκυρόδεμα) μπορούμε να κατασκευάσουμε δάπεδο ως τελική επιφάνεια ή μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως υπόστρωμα.

📌 Πριν την κατασκευή των δαπέδων το χώμα θα πρέπει να είναι καλά συμπυκνωμένο. Σε διαφορετική περίπτωση με τα χρόνια και από τα νερά θα κάτσει το χώμα και θα χαλάσουν τα δάπεδα.

📌 Βασικό στις κατασκευές δαπέδων με μπετόν να υπάρχει και οπλισμός με σίδερα ή με δομικό πλέγμα για να έχει αντοχή στον χρόνο και στα φορτία της κατασκευής.

Ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου

Ας δούμε όμως μερικές ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου με διάφορα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου

Δάπεδα από μπετόν

Εδώ έχουμε το βασικό υλικό μας το μπετόν που το χρησιμοποιούμε και μπορούμε με την κατάλληλη επεξεργασία να δημιουργήσουμε την τελική του επιφάνεια.

Χτενιστό δάπεδο από μπετόν

Όταν το μπετόν είναι ακόμη νωπό μετά την σκυροδέτηση το χτενίσουμε με μια σκληρή σκούπα και έτσι δημιουργούμε την τελική “χτενιστή¨ επιφάνεια που είναι πολύ ανθεκτική και παράλληλα αντιολισθητική επιφάνεια.

Λείο δάπεδο από μπετόν

Το συγκεκριμένο δάπεδο το αναφέρουμε και ως βιομηχανικό δάπεδο που στην ουσία δεν είναι το συγκεκριμένο μπετόν. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση όπως είναι νωπό το μπετόν κάνουμε την επεξεργασία για να βγει λεία η επιφάνεια. Πατάμε και επεξεργαζόμαστε την επιφάνεια με μηχανικά μέσα (ελικοπτεράκι) ή με το χέρι με μεγάλες σπάτουλες ανάλογα το μέγεθος της επιφάνειας.

Σπαμπωτό δάπεδο

Σε αυτό το δάπεδο έχουμε πολλές επιλογές σε σχέδια και αποχρώσεις. Με τον ίδιο τρόπο και όσο είναι νωπό το μπετόν πατάμε με λαστιχένιες στάμπες στην επιφάνεια και δημιουργούμε ένα σχέδιο. Παράλληλα με τις κατάλληλες χρωστικές που είναι σε μορφή σκόνης δίνουμε και την απόχρωση που θέλουμε στην επιφάνεια.

Κατασκευή επαγγελματικών χώρων
Σαντορίνη μοναδική αρχιτεκτονική 2
πάτωμα deck εξωτερικού χώρου

Δάπεδα με επένδυση

Τα δάπεδα που επενδύουμε στην ουσία είναι δάπεδα από μπετόν και στην συνέχεια επιλέγουμε να τα επενδύσουμε με διάφορα υλικά όπως είναι διάφορα πετρώματα , ξύλο κλπ.

Ξύλινο πάτωμα deck

Υπάρχει συγκεκριμένη ξυλεία κατάλληλη για τοποθέτηση σε εξωτερικούς χώρους. Έχει διάφορες ποιότητες ξυλείας που έχουν μικρή ή μεγάλη διάρκεια ζωής και οι τιμές είναι ανάλογες με την ποιότητα. Βασική προυπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η σωστή και συχνή συντήρηση τους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάποιοι θέλουν το ξύλο να φαίνεται παλιό οπότε το αφήνουν στην φυσική του μορφή.

Δάπεδο με φυσικά πετρώματα

Μια επιλογή που την προτιμάμε διότι έχει διαφορετικά είδη πέτρας στην αγορά που καλύπτουν τα γούστα μας. Μπορούμε να επιλέξουμε πετρώματα κομμένα ορθογωνισμένα , τετράγωνα ή ακανόνιστα σχήματα που δίνουν μια ποιο φυσική όψη. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής πέραν του αισθητικού είναι και η αντοχή στον χρόνο , τις καιρικές συνθήκες.

Βοτσαλωτό δάπεδο

Ένα ιδιαίτερο δάπεδο το βοτσαλωτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες αποτελεί μια παραδοσιακή κατασκευή για την χώρα μας. Η κατασκευή θεωρούνταν απλή στην βασική της μορφή αλλά με την προσθήκη σχεδίων και διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται εξειδίκευση του προσωπικού για την τοποθέτηση της.

Ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου
Ιδέες για δάπεδα εξωτερικού χώρου διαμόρφωση χώρου με χαλίκι
Κατασκευή ξύλινου deck

Ιδέες για δάπεδο εξωτερικού χώρου

Δάπεδο με κυβόλιθους

Το δάπεδο αυτό μπορεί να κατασκευαστεί σε μικρούς και μεγάλους χώρους. Το υπόστρωμα συνήθως που τοποθετούνται οι κυβόλιθοι είναι από συμπυκνωμένη άμμο πολύ καλά αλφαδιασμένη. Υπάρχουν κυβόλιθοι σε διάφορα σχήματα και αποχρώσεις.

Συνθετικά δάπεδα

Τα συνθετικά δάπεδα εξωτερικού χώρου WPC deck είναι σύνθετα ανθεκτικά υλικά που περιέχουν ρινίσματα ξύλου και διάφορες ρητίνες. Τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι είναι αδιάβροχα , είναι αντιολισθητικά και ανθεκτικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν σε διάφορα σχήματα σανίδες , τετράγωνα και σε αρκετές αποχρώσεις. Δίνουν την αίσθηση του ξύλου όταν είναι τοποθετημένα.

Δάπεδα από πλακάκι

Το πλακάκι τοποθετείται πολύ συχνά σε εξωτερικούς χώρους λόγω της ευκολίας του στην εφαρμογή και την χαμηλή τιμή του. Να διευκρινήσω. ότι δεν κάνουν όλα τα πλακάκια για εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία που πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά μη ολίσθησης , αντοχής στον παγετό και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά.

Δάπεδο με πλάκες πεζοδρομίου

Υπάρχουν πλάκες διάτρητες που τοποθετούνται και αφήνουν για παράδειγμα το γκαζόν ενδιάμεσα να πρασινίσει το δάπεδο. Υπάρχουν και άλλα σχέδια που τοποθετούνται όπως βοτσαλόπλακες ή χρωματιστές πλάκες ανάλογα τα γούστα.

Διακοσμητικά δάπεδα

Υπάρχουν διάφορες επιλογές στα διακοσμητικά δάπεδα όπως τα χαλαζιακά ψηφιδωτά δάπεδα , τα μικρομωσαικά δάπεδα που έχουν πολύ ιδιαίτερη αισθητική στους χώρου που τοποθετούνται. Το κόστος φυσικά είναι σχετικά υψηλό αλλά όπως είπα είναι επιλογές ιδιαίτερες.

Δάπεδο από πατητή τσιμεντοκονία

Άλλη μια μοντέρνα επιλογή που κάνει τον χώρο που εφαρμόζεται ξεχωριστό. Υπάρχει σε πάρα πολλούς χρωματισμούς αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι η πατητή τσιμεντοκονία εξωτερικά πρέπει να έχει εξαιρετική ποιότητα. Διαφορετικά σε ένα δυο χρόνια θα γίνει σαν ένα απλό τσιμεντένιο δάπεδο. Αυτά περί μίξης κόλας πλακιδίων και revinex για εφαρμογή ως πατητής τσιμεντοκονίας είναι τουλάχιστον αστεία. Το revinex σαν υλικό είναι πολύ καλό αλλά η κόλλα πλακιδίων ως κονίαμα πατητής είναι σίγουρα εσφαλμένο.

Όπως καταλάβατε υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για την κατασκευή δαπέδου εξωτερικού χώρου. Οι παραπάνω επιλογές ανάλογα με το στυλ του κτιρίου ταιριάζουν περισσότερο ή λιγότερο. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή και κατασκευή – διαμόρφωση των εξωτερικών σας χώρων.

Βοτσαλωτό δάπεδο
εξωτερικό δάπεδο τοποθέτηση πέτρας Παραμυθιάς