Επισκευή μπετόν τρόποι αποκατάστασης υλικά επισκευής
Η επισκευή μπετόν είναι μια εργασία πολύ ιδιαίτερη καθώς αφορά τον σκελετό ενός κτιρίου .
Θα πρέπει λοιπόν κατά την γνώμη μου αυτός που κάνει την επισκευή του να γνωρίζει τον σωστό τρόπο αποκατάστασης του μπετόν . Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει ασχοληθεί και να γνωρίζει πως κατασκευάζεται το μπετόν σε ένα κτίριο.
Τα τελευταία χρόνια πριν έρθει η κρίση , η κατασκευή νέων κτιρίων ήταν σε μεγάλη άνθηση . Οι κατασκευαστές κυρίως στο μεγαλύτερο ποσοστό αναζητούσαν τους πιο φθηνούς εργολάβους-τεχνίτες μπετόν .
Τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους που έχουν σπίτι σε νέες πολυκατοικίες . Εμφανή μπετά σε κολόνες πιλοτής , οροφές και στηθαία μπαλκονιών όπου έχει ρηγματώσει το μπετόν σε διάφορα σημεία με σημάδια σκουριάς στον οπλισμό.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει κανονισμός που αναφέρει την απόσταση που θα πρέπει να έχει ο οπλισμός από την τελική επιφάνεια του μπετόν . Οι πλαστικοί αποστάτες που μπαίνουν πριν την σκυροδέτηση δημιουργούν την απόσταση αυτή από την τελική επιφάνεια του μπετόν.
Στην επισκευή μπετόν έχουμε δυο βασικές κατηγορίες κτιρίων . Τα νέα κτίρια με τα προβλήματα που ανέφερα παραπάνω και τα παλιά κτίρια όπου λόγω της κρίσης και της νοοτροπίας που υπήρχε δεν τους έχει γίνει σχεδόν ποτέ συντήρηση .
Τα προβλήματα δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες και λόγω κακής συντήρησης , κακοτεχνιών και διαφόρων άλλων έχουμε τα προβλήματα στο μπετόν . Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ενανθράκωση μπετόν .
![Επισκευή μπετόν τρόποι αποκατάστασης υλικά επισκευής](https://www.eletech.gr/wp-content/uploads/2014/05/IMAG0172-e1423990921404.jpg)
Επισκευή μπετόν τρόποι αποκατάστασης
Οι τρόποι αποκατάστασης του μπετόν είναι συγκεκριμένοι και διαχωρίζονται ανάλογα με το είδος της κατασκευής. Η διαδικασία είναι η παρακάτω
- Αρχικά αφαιρούμε κάθε σαθρό κομμάτι του μπετόν στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα
- Εάν έχει αποκαλυφθεί ο οπλισμός του μπετόν και έχει σκουριά τρίβουμε τον οπλισμό με μια συρματόβουρτσα . Μπορούμε επίσης να χτυπήσουμε και ελαφρώς τον οπλισμό ώστε να απομακρυνθούν τα κομμάτια σκουριάς .
Για να γίνει σωστά η αποκατάσταση του μπετόν θα πρέπει ο οπλισμός του να καθαριστεί πολύ καλά . Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ο οπλισμός στο σημείο που έχει το πρόβλημα να αποκαλυφθεί πλήρως και στο πίσω μέρος του . Για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ κομπρεσέρ ρεύματος .
- Εφόσον έχουμε την επιφάνεια καθαρή εφαρμόζουμε στον οπλισμό του μπετόν το τσιμεντοειδές κονίαμα που είναι σε σκόνη , κατάλληλο για την αντιδιαβρωτική προστασία του μπετόν που ταυτόχρονα δημιουργεί και καλή γέφυρα πρόσφυσης για το επόμενο υλικό . Να διευκρινίσω εδώ ότι το συγκεκριμένο στάδιο ανάλογα με τα υλικά που θα εφαρμόσουμε μπορεί να μην γίνει. Διαβάστε τους λόγους που μπορεί να γίνει αυτό παρακάτω που αναφέρω ενδεικτικά κάποια υλικά .
- Το τελικό στάδιο είναι η εφαρμογή του κατάλληλου επισκευαστικού κονιάματος. Αυτό θα κλείσει όλες τις φωλιές του μπετόν και θα το επαναφέρει στην αρχική του γεωμετρία . Προσοχή δεν κάνουν όλα τα υλικά για όλες τις δουλειές .
Επισκευή μπετόν τρόποι αποκατάστασης
Υλικά επισκευής
Τα υλικά επισκευής ξεχωρίζουν ανάλογα με την επισκευή του μπετόν και το σημείο που πρέπει να γίνει η επισκευή . Επίσης ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς επιλέγονται και τα κατάλληλα υλικά .
Τα υλικά αποκατάστασης του μπετόν διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες .
Σε αυτά που εφαρμόζονται με το μυστρί και στα χυτά αυτά δηλαδή που γίνεται η έκχυσή τους σε καλούπι. Είναι ανάλογα με την περίπτωση και τις ανάγκες της επισκευής .
Στην αγορά υπάρχουν πολλές και καλές εταιρείες που ασχολούνται αρκετά χρόνια με την επισκευή του μπετόν και έχουν μεγάλη εξειδίκευση στο θέμα .
Θεωρώ την Sika από τις κορυφαίες διεθνώς , την Sintecno επίσης μια πολύ καλή λύση. Tα τελευταία χρόνια το επισκευαστικό geolite της εταιρείας kerakoll είναι και αυτό μια πολύ αξιόπιστη λύση . Η διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι στα στάδια αποκατάστασης καθώς η επισκευή του συγκεκριμένου υλικού είναι μονολιθικής αποκατάστασης .
Πιστεύω να σας βοήθησα με την Επισκευή μπετόν τρόποι αποκατάστασης υλικά επισκευής
τελειο άρθρο .. όπως και αυτό http://www.eletech.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9/
Πολύ χρήσιμο άρθρο!
Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.