Μούχλα στους τοίχους

Μούχλα στους τοίχους πως αντιμετωπίζεται

Μούχλα στους τοίχους και τα ταβάνια εμφανίζεται σε ένα σπίτι εσωτερικά συνήθως όταν υπάρχουν προβλήματα υγρασίας.

Γενικά είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται πολύ συχνά στα σπίτια που κατοικούμε. Γιατί εμφανίζεται όμως το φαινόμενο της μούχλας στις επιφάνειες εσωτερικά σε ένα σπίτι.

Αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους

Γενικά το φαινόμενο εμφανίζεται με τοίχους που δεν είναι καλά μονωμένοι και επηρεάζονται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που βοηθά στο μα εμφανίζεται μούχλα σε ταβάνια και τοίχους.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι δεν είναι καλά μονωμένοι οι τοίχοι ή και τα ταβάνια.

Μούχλα στους τοίχους

Πρώτον είναι ότι με κάποιον τρόπο περνά υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού από μια ρωγμή εξωτερικά σε έναν τοίχο. Όταν περάσει το νερό σε έναν τοίχο αρχίζει και ο τοίχος ξεφλουδίζει , μαυρίζει , δημιουργεί μεγάλες στάμπες υγρασίας που εκεί δημιουργείται η μούχλα.

Δεύτερος λόγος για να χαρακτηρίσουμε έναν τοίχο αμόνωτο είναι όταν ο τοίχος δεν έχει κανενός είδος θερμομόνωση. Ο αμόνωτος τοίχος δέχεται τον χειμώνα τα έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχή και κρύο που μεταφέρονται κατευθείαν προς το εσωτερικό του σπιτιού. Ο τοίχος παγώνει χωρίς την θερμομόνωση που απαιτείται στις τοιχοποιίες και σε συνδυασμό με την ζέστη από τα θερμαντικά σώματα γίνεται υγροποίηση. Στην συνέχεια δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε υπό προυποθέσεις να αναπτυχθεί μούχλα.

Το φαινόμενο μούχλα στους τοίχους είναι εντονότερο όταν ο τοίχος είναι βορεινός και κατά την διάρκεια της ημέρας δεν τον “βλέπει” ο ήλιος.

αμόνωτη ταράτσα με εμφάνιση μούχλας στα ταβάνια
Αμόνωτη ταράτσα όπου δημιουργεί στο εσωτερικό του από κάτω διαμερίσματος μούχλα.

Γενικά σε όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζει και ο αερισμός στο εσωτερικό του σπιτιού. Παλαιότερα στα σπίτια υπήρχαν τα ξύλινα κουφώματα και αργότερα τα συρόμενα αλουμινίου με το μονό τζάμι που είχαν “φυσικό αερισμό” κατά κάποιο τρόπο διότι δεν σφράγιζαν σωστά όταν έκλειναν.

Πλέον τα κουφώματα κλείνουν και σφραγίζουν πολύ καλά με αποτέλεσμα τα σπίτια να σφραγίζουν και να μην έχουν τον κατάλληλο αερισμό που απαιτείται. Πλέον μπορούμε με τα συστήματα μηχανικού αερισμού να πετύχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα για τον αερισμό του σπιτιού.

Λύσεις για την μούχλα στους τοίχους

Υπάρχουν δυο περιπτώσεις για να αντιμετωπίσετε την μούχλα στους τοίχους και και γενικά στο εσωτερικό του σπιτιού.

Η πρώτη είναι η πρόληψη του προβλήματος για να μην εμφανίζεται η μούχλα και η δεύτερη είναι η αντιμετώπιση αφού έχει ήδη εμφανιστεί.

Στην πρώτη περίπτωση είναι η σωστή μόνωση των τοίχων εξωτερικά στο κτίριο.

Η θερμομόνωση των τοίχων πλέον γίνεται με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Με την εξωτερική θερμομόνωση οι τοίχοι προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και αποφεύγονται τα φαινόμενα της ανάπτυξης μούχλας.

Επίσης αν δεν μπορείτε να κάνετε μια εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να ελέγχετε τον τοίχο για τυχόν ρηγματώσεις και να τους επισκευάζετε. Το βάψιμο των τοίχων εξωτερικά ιδιαίτερα σε ανήλιαγους τοίχους πρέπει να γίνεται με ένα καλύτερο ποιοτικά χρώμα για να κρατά τον τοίχο στεγνό. Το σιλικονούχο χρώμα είναι μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση αλλά και άλλα χρώματα με περισσότερες ιδιότητες.

Στην δεύτερη περίπτωση που έχουμε ήδη την εμφάνιση της μούχλας υπάρχουν διάφορα καθαριστικά στο εμπόριο που καθαρίζουν τις επιφάνειες. Μπορείτε και με χλωρίνη να καθαρίσετε τις επιφάνειες υπό προυποθέσεις φυσικά. Γενικά για τον καθαρισμό της μούχλας θα πρέπει να παίρνουμε ατομικά μέτρα προστασίας. Όταν το φαινόμενο έχει επεκταθεί αρκετά καλύτερα να καλέσετε ένα συνεργείο καθαρισμού.

Καθαριστικό για μούχλα σε τοίχους
Μούχλα σε τοίχο και ταβάνι
καθαρισμός μούχλας
Μούχλα σε τοίχο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *