Πολλές φορές έχουμε το ερώτημα ο σαγρέ τοίχος πως γίνεται λείος , τι τρόποι υπάρχουν και τι εργασίες πρέπει να πραγματοποιήσουμε.
Γενικά ο σαγρέ τοίχος είναι προβληματικός από όπου και να το πιάσεις το θέμα. Βρωμίζει εύκολα , καθαρίζεται πολύ δύσκολα , αισθητικά το αποτέλεσμα του είναι χάλια , για να τον βάψεις θέλεις αρκετά υλικά και μεροκάματα.
Γενικά επισκευάζεται πιο δύσκολα από το σύνηθες και το τελικό αποτέλεσμα της επισκευής δεν έχει ακριβώς την ίδια όψη σε σχέση με τον παλιό σοβά.
Πως δημιουργήθηκαν όμως τα κτίρια με τις σαγρέ όψεις και για ποιο λόγο. Εδώ συναντάμε κυρίως κτίρια με σαγρέ όψεις που έχουν κατασκευάσει οι κατασκευαστές της δεκαετίας του ’80 ίσως και παλαιότερα. Το έκαναν κυρίως για λόγους ταχύτητας και οικονομίας.
Έπιαναν τους σοβατζήδες με τις πρέσες και τους έλεγαν το θέλω πεταχτό το τελικό αποτέλεσμα. Το πλάκωναν στα γρήγορα και με ένα πέρασμα είχαν τελική επιφάνεια φθηνά και γρήγορα. Στην συνέχεια δεν τους έβαφαν τους τοίχους και έτσι παρέδιδαν το έργο.
Φυσικά δεν αναφέρομαι στο αρτιφισιέλ που ήταν μια τεχνική πολύ ωραία άσχετα αν αρέσει ή όχι σε κάποιους.
Πάμε να δούμε τώρα ο σαγρέ τοίχος πως γίνεται λείος , που οι λύσεις πάνε ανάλογα με το πόσο σαγρέ είναι ο τοίχος που θέλουμε να ανακατασκευάσουμε.
Σαγρέ τοίχος πως γίνεται λείος ελαφριάς μορφής
Είναι το σαγρέ αυτό που συνήθως είναι βαμμένο και είναι τύπου relief. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα διότι μπορούμε με ένα υλικό να επιπεδώσουμε την επιφάνεια.
Το πρώτο που κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τα σαθρά υλικά ώστε η επιφάνεια να είναι σταθερή και στεγνή. Στην συνέχεια εφαρμόζουμε χονδρόκκοκο υλικό σπατουλαρίσματος σε δυο χέρια και με αυτό τον τρόπο επιπεδώνουμε την επιφάνεια.
Σαγρέ μεσαίας μορφής επιφάνειας
Το σαγρέ αυτό είναι αρκετά άγριο και είναι πολύ μεγάλο το δόντι του. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να επιπεδώσουμε με υλικά σπατουλαρίσματος. Υπολογίστε ότι σε αυτή την επιφάνεια να έχουμε δόντια 1 – 1,5 εκατοστά. Η αρχή είναι ίδια ελέγχουμε για σαθρά υλικά και τα απομακρύνουμε.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε υδροβολή σε όλη την επιφάνεια του τοίχου που θέλουμε να κάνουμε λεία. Αυτό το κάνουμε για να καθαρίσει ο τοίχος και να έχουμε καλή πρόσφυση του υλικού που θα εφαρμόσουμε στην συνέχεια. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουμε χαλαζιακό αστάρι.
Επιλέγουμε για την επιπέδωση έτοιμο σοβά μίας στρώσης που να πιάνει ως προδιαγραφή το υλικό το πάχος που θέλουμε να καλύψουμε.
Σαγρέ πολύ έντονο
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τοίχο με έντονη αγριάδα που κατά την γνώμη μου θέλει άλλη λύση ποιο σύνθετη. Δεν μπορούμε σε έναν τοίχο με έντονο σαγρέ 2-3 εκατοστών να προσθέσουμε σοβά που θα θέλει για να γίνει σωστή η επιπέδωση τουλάχιστον 2-3 εκατοστά πάχος νέου σοβά.
Δηλαδή να πάμε σε συνολικό πάχος σοβά 5-6 εκατοστά και να προσθέσουμε φορτία στους τοίχους χωρίς λόγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνω εξωτερική θερμοπρόσοψη στους τοίχους με μικρό πάχος μονωτικού φύλλου αν δεν θέλετε να πάτε στα πάχη της εξωτερικής θερμομόνωσης.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιπεδώσετε τους τοίχους σας , θα δημιουργήσετε λείες επιφάνειες και δεν θα προσθέσετε επιπλέον φορτία στους τοίχους. Το έχουμε εφαρμόσει σε πελάτες μας και έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.