σφράγιση ρωγμών

Σφράγιση ρωγμών οι εργασίες τα υλικά

Για την σφράγιση ρωγμών ανάλογα με την επιφάνεια υπάρχουν πολλά υλικά και διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι ρωγμές παρουσιάζονται σε πολλά δομικά υλικά για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Εδώ θα δούμε τις συχνότερες περιπτώσεις που εμφανίζονται οι ρωγμές.

Σφράγιση ρωγμών

Ρωγμές σε τοίχους

Πολύ συχνό φαινόμενο οι ρωγμές στους τοίχους όπου εμφανίζονται για διάφορους λόγους.

Ρωγμή σε τοιχοποιία οριζόντια.

Εδώ όταν εμφανίζεται μια ρωγμή οριζόντια και είναι σχεδόν ευθεία υπάρχουν δυο βασικές αιτίες για να εμφανιστεί η ρωγμή.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να έχει κάνει με ηλεκτρολογικές γραμμές που περνάνε εσωτερικά στον σοβά και με τον καιρό δημιουργούν μια μικρή τριχοειδή ρωγμή. Γιατί γίνεται αυτό και εμφανίζεται ρωγμή στον τοίχο ;

Κανονικά θα πρέπει με το σοβάτισμα να μπαίνει μια λωρίδα πλέγματος για να ενισχύσει σε αυτό το σημείο τον σοβά. Οταν δεν υπάρχει συνέχεια στον σοβά στο ίδιο πάχος και παρεμβάλλεται άλλο υλικό τότε πρέπει να εφαρμόζουμε το πλέγμα που λέμε.

Αρα η αντιμετώπιση του προβλήματος δηλαδή η σφράγιση ρωγμών είναι προσωρινά με μια ελαστική σιλικόνη να σφραγίσουμε την ρωγμή. Αν θέλουμε μόνιμη λύση του προβλήματος ξηλώνουμε τον σοβά στα σημεία που περνάνε οι γραμμές και λίγο παραπάνω σε πλάτος εφαρμόζουμε επισκευαστικό σοβά και πλέγμα.

Στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα εμφανίζεται στο κάτω μέρος του δοκαριού σε ευθεία οριζόντια γραμμή που τρέχει το δοκάρι. Εκεί που τελειώνει το δοκάρι μπετόν και ξεκινάει η τοιχοποιία. Σε αυτό το σημείο η ρωγμή εμφανίζεται μετά από έναν σεισμό ή μπορεί να εμφανιστεί και μετά από κάποιο διάστημα λόγω κακού σφηνώματος του τοίχου. Ειδικά αν ο τοίχος έχει ξεκολλήσει από το δοκάρι η ρωγμή είναι πιο έντονη.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να αποξηλωθεί ο σοβάς ώστε να διαπιστώσουμε και σε τι κατάσταση είναι η τοιχοποιία. Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούμε και τα αντίστοιχα υλικά για την επισκευή τους.

Ρωγμή σε τοιχοποιία διαγώνια.

Εδώ όταν έχουμε μεγάλες διαγώνιες ρωγμές το πιθανότερο είναι ότι έχουν ιδιαίτερη βλάβη και θα πρέπει να ελεγχθούν με προσοχή.

Οι ρωγμές τέτοιου τύπου γίνονται με έντονη σεισμική δραστηριότητα ή σε κακή κατασκευή μιας τοιχοποιίας.

Αυτού του είδους οι ρωγμές δεν σφραγίζονται απλά με ένα υλικό πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη για την αποκατάσταση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να πάμε και στην ενίσχυση της τοιχοποιίας

Σφράγιση ρωγμών σε μπετόν

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και αντιμετωπίζεται με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικά.

Συνήθως όταν εμφανίζεται μια ρωγμή στο μπετόν σίγουρα υπάρχει αστοχία στην εφαρμογή των υλικών. Επίσης μπορεί να υπάρχει και λάθος στην μελέτη εξ αρχής της κατασκευής του κτιρίου.

Όταν εμφανίζεται ρωγμή σε πλάκα μπετόν υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αν η ρωγμή είναι διαμπερής σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί και αν πρόκειται για τριχοειδή ρωγμή συνήθως κάνουμε ρητινενέσεις στην ρωγμή και την σφραγίζουμε. Δεν αποτελεί αυτή η λύση κάποιο είδος ενίσχυσης της πλάκας απλά σφράγιση της ρωγμής του μπετόν.

Η ρωγμή στο ταβάνι μπορεί να εμφανιστεί και από διάβρωση του οπλισμού της πλάκας ιδιαίτερα αν η πλάκα είναι ταυτόχρονα και ταράτσα. Δηλαδή έχει περάσει υγρασία εσωτερικά στον οπλισμό της πλάκας και έχει διαβρώσει τα σίδερα.

Εδώ πρέπει να επέμβουμε άμεσα και θα ανοίξουμε την ρωγμή ώστε να δούμε μέχρι που φτάνει η διάβρωση. Στην συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε στην επισκευή της ζημιάς.

Σφράγιση ρωγμών σε μόνωση

Όταν λέμε σε μόνωση μπορεί να είναι σε μόνωση ταράτσας , εξωτερική θερμομόνωση τοίχων.

Ρωγμές σε μόνωση ταράτσας

Ανάλογα με το υλικό που έχει η μόνωση και το σημείο που εμφανίζεται η ρωγμή χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα υλικά. Κυρίως τα υλικά μας είναι πολυουρεθανικές σφραγιστικές μαστίχες που μπορούν να ενισχυθούν ανάλογα με την ρωγμή με ταινία-πλέγμα.

Ρωγμές σε εξωτερική θερμομόνωση

Γενικότερα όταν εμφανίζονται ρωγμές στην εξωτερική θερμομόνωση τα πράγματα δεν έχουν πάει και πολύ καλά στην εφαρμογή των υλικών.

Αν υπάρχει μια μικρή αστοχία σε κάποια σημεία μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες λύσεις αποκατάστασης του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.

Στην περίπτωση τριχοειδών ρωγμών μπορούμε να εφαρμόσουμε μια βαφή ελαστομερή που πιθανόν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Απαραίτητη προυπόθεση το σύστημα της μόνωσης να είναι σταθερό χωρίς προβλήματα αγκύρωσης του.

Σφράγιση εξωτερικών ρωγμών

Ρωγμές που πρέπει να σφραγιστούν άμεσα αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε μεγάλα προβλήματα.

Σε όποια εταιρεία δομικών υλικών και να ψάξετε έχουν μεγάλη γκάμα σφράγισης ρωγμών σε εξωτερικό χώρο. Την διαφορά την κάνει στο υλικό που θα εφαρμοστεί για να σφραγιστεί η ρωγμή.

Σφράγιση εξωτερικών ρωγμών

Αν έχετε ρωγμές στο κτίριο σας , στο διαμέρισμα σας καλέστε μας για να δώσουμε λύσεις