Θερμομόνωση πυλωτής

Θερμομόνωση πυλωτής τι πρέπει να κάνουμε

Γενικά η θερμομόνωση πυλωτής είναι μια εργασία που κάνουμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Οι πολυκατοικίες με πυλωτή έχουν αυτό το πρόβλημα , όπου τα διαμερίσματα του 1ου ορόφου έχουν σημαντικές ενεργειακές απώλειες.

Οι απώλειες υπάρχουν λόγω του δαπέδου των διαμερισμάτων όπου οι πλάκες από σκυρόδεμα είναι αμόνωτες κυρίως στις κατασκευές εμφανούς μπετόν.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις εξωτερικής θερμομόνωσης τα κριτήρια για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος εξαρτάται από την θέση του ακινήτου , τον προσανατολισμό κλπ.

Σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σε οροφή

Τα υλικά που πρέπει να έχει η εξωτερική θερμομόνωση οροφής είναι τα παρακάτω

  • Μονωτικό υλικό που ανάλογα με τα κριτήρια που αναφέραμε και παραπάνω επιλέγουμε το κατάλληλο πάχος και σύνθεση του υλικού.
  • Κόλα που θα κολληθούν οι μονωτικές πλάκες στο ταβάνι
  • Πλαστικά βύσματα για την στήριξη των μονωτικών πλακών στο ταβάνι
  • Πλέγμα για τον οπλισμό της 1ης στρώσης του επιχρίσματος
  • Αφρό για το κλείσιμο των μικρών κενών μεταξύ των μονωτικών πλακών (φελιζόλ) ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην θερμομόνωση.

Τελικό επίχρισμα που έχει διάφορες επιλογές ως προς την ποιότητα και την όψη του τελικού αποτελέσματος. Υπάρχουν δυο κατηγορίες τελικού επιχρίσματος στην εξωτερική θερμομόνωση:

1. Τα υλικά που είναι τσιμεντοειδή σε σακιά και δίνουν μια τελική επιφάνεια όπως ο κλασικός σοβάς. Τα συγκεκριμέναστην συνέχεια μπορούν να επεξεργαστούν με ένα πολύ ελαφρό τρίψιμο και να βαφτούν στην συνέχεια.

2. Τα υλικά που είναι έτοιμα προς χρήση δηλαδή δεν χρειάζεται η προσθήκη νερού και είναι σε κουβάδες. Το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι δεν είναι ακριβώς όπως ο σοβάς είναι λίγο πιο σαγρέ λόγω της κοκκομετρίας του υλικού. Μπορούν τα χρωματιστούν σε απόχρωση που σας αρέσει από τις χρωματικές βεντάλιες των εταιρειών οπότε μετά την εφαρμογή του υλικού θα έχετε μια έτοιμη βαμμένη επιφάνεια.

Θερμομόνωση πυλωτής

Τι πρέπει να προσέχουμε στην θερμομόνωση πυλωτής

Γενικά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε σε μια κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωση και στην περίπτωση μας στην θερμομόνωση πυλωτής.

Βασικότατη παράμετρος για την θερμομόνωση του ταβανιού της πυλωτής είναι τα κατάλληλα υλικά θερμομόνωσης που είναι πιστοποιημένα ως σύστημα  ETICS. Δεν παίρνουμε μια κόλα ας είναι και καλής ποιότητας ένα φελοζόλ το κολλάμε στο ταβάνι και τελειώσαμε. Αν το κάνουμε έτσι τότε σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταλάβουμε ότι πετάξαμε τα χρήματα μας. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να έχουν δοκιμαστεί μαζί ως σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι κατάλληλα.

Το ταβάνι θα πρέπει να είναι καθαρό χωρίς σαθρά υλικά ώστε να στερεωθούν οι πλάκες πάνω σε σταθερή επιφάνεια. Πρέπει να γίνεται έλεγχος στο ταβάνι για να δούμε αν για παράδειγμα η βαφή της επιφάνειας είναι σταθερή , δεν ξεφλουδίζει με μια σπάτουλα ώστε να δημιουργηθεί αποκόλληση στην συνέχεια.

Η κόλληση των θερμομονωτικών πλακών θα πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και όχι να τοποθετηθεί η κόλα σε σημεία καθώς μπορεί να ξεκολλήσει το φελιζόλ.

Τα πλαστικά βύσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε σωστή διάταξη και πυκνότητα στο μονωτικό υλικό. Ανάλογα με το πάχος του μονωτικού υλικού μπαίνουν και τα αντίστοιχα βύσματα με το κατάλληλο μήκος τους.

Έχουμε δει περιπτώσεις που η τοποθέτηση των βυσμάτων δεν ήταν η κατάλληλη με αποτέλεσμα να έχουμε αποκολλήσεις και πτώση υλικών. Οπότε η σωστή εφαρμογή των υλικών είναι απαραίτητη προυπόθεση για ένα πετυχημένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Το πλέγμα ενίσχυσης του επιχρίσματος θα πρέπει να τοποθετηθεί με τον κατάλληλο τρόπο διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να μην τοποθετήθηκε.

Τα οφέλη της εξωτερικής θερμομόνωσης είναι πολλά και θα πρέπει να τους δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο πορτοφόλι μας. Κάνοντας θερμομόνωση πυλωτής εξοικονομούμε ενέργεια από την μείωση κατανάλωσης τον χειμώνα κυρίως και λιγότερο το καλοκαίρι διότι το μέρος δεν το βλέπει ιδιαίτερα ο ήλιος.

Αν θέλετε να κάνετε θερμομόνωση πυλωτής καλέστε μας