Εξωτερική θερμομόνωση

Εξωτερική θερμομόνωση τι είναι ποια τα οφέλη

Εξωτερική θερμομόνωση τι είναι ποια τα οφέλη

Εξωτερική θερμομόνωση είναι το σύστημα αυτό που εφαρμόζουμε για να μονώσουμε εξωτερικά ένα κτίριο . Εναλλακτικά το είδος αυτής της μόνωσης του κτιρίου λέγεται κέλυφος.

Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας παγκοσμίως μας οδήγησε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας ενός κτιρίου είτε είναι κατοικία ή επαγγελματικός χώρος .

Εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται με επιτυχία η εξωτερική θερμοπρόσοψη  στα κτίρια στην Ευρώπη . Στην χώρα μας εφαρμόζεται περίπου δυο δεκαετίες και παραπάνω , στην αρχή με ελάχιστες εταιρείες να προσφέρουν αυτό το σύστημα . Την τελευταία πενταετία σχεδόν όλες οι γνωστές εταιρείες παραγωγής δομικών υλικών το περιλαμβάνουν στην γκάμα των προϊόντων τους.

Παραπάνω αναφέρω το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης διότι η σωστή εξωτερική θερμομόνωση είναι αυτή που έχει πιστοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς  ως σύστημα των υλικών που χρησιμοποιούνται μαζί για την κατασκευή του κελύφους του κτιρίου.

Τα υλικά  που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι πιστοποιημένα το καθένα ξεχωριστά αλλά όταν δουλέψουν μαζί κατά την εφαρμογή τους πρέπει να ξέρουμε πως συμπεριφέρονται μαζί και όχι το καθένα χωριστά. Αυτή είναι και η λογική που πιστοποιούνται ως σύστημα .

Τι είναι , από τι αποτελείται πως εφαρμόζεται 

Στην ουσία είναι η μόνωση που εφαρμόζουμε εξωτερικά στο κτίριο έτσι ώστε το κτίριο να είναι εσωτερικά ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι δηλαδή να διατηρεί το κτίριο μια καλή εσωτερική θερμοκρασία όλες τις εποχές χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και να έχει πολύ μικρότερες ανάγκες για ψύξη και θέρμανση άρα και πολύ μικρότερη  ανάγκη  κατανάλωσης  ενέργειας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται 

 • Κόλλα ειδική για την κόλληση των θερμομονωτικών πλακών στην επιφάνεια του κτιρίου μας του θα είναι και το υπόβαθρο της κατασκευής
 • Θερμομονωτικές πλάκες .    Έχουν διάφορα πάχη ξεκινάνε συνήθως από 3 εκατοστά και φτάνουν έως και 10 εκατοστά ανάλογα με την μελέτη που έχει γίνει για το κτίριο και τις ανάγκες για μόνωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μόνωσης ανάλογα με το σημείο που τοποθετούνται στο κτίριο , η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) και η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) . Συνήθως στους τοίχους σε ποσοστό περίπου 90%  δουλεύεται η διογκωμένη πολυστερίνη.
 • Πλαστικά βύσματα για την αγκύρωση των θερμομονωτικών πλακών στο υπόβαθρο (τοίχοι , οροφές)
 • Αφρός σφράγισης αρμών
 • Βασική στρώση . Είναι το υλικό που εφαρμόζουμε αμέσως μετά τις μονωτικές πλάκες
 • Πλέγμα
 • Γωνιόκρανα
 • Τελική στρώση . Είναι το υλικό που θα βλέπετε ως τελική επιφάνεια που μπορεί να είναι και χρωματιστό .

Ανάλογα με το σύστημα που θα ακολουθηθεί και την μορφή του κτιρίου εφαρμόζονται και άλλα υλικά κατά περίπτωση αλλά τα βασικά είναι τα παραπάνω .

Τρόπος εφαρμογής εξωτερικής θερμομόνωσης

 • Προετοιμασία επιφάνειας . Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και σταθερή
 • Κόλληση θερμομονωτικών πλακών στην επιφάνεια με χρήση της κατάλληλης κόλλας . Ανάλογα με την επιφάνεια τοποθετείται και η κόλλα στο μονωτικό φύλλο πριν την εφαρμογή .
 • Στερέωση των μονωτικών φύλλων στο υπόβαθρο με χρήση ειδικών πλαστικών βυσμάτων που επιλέγονται ανάλογα και με το πάχος της μόνωσης .
 • Σφράγιση των αρμών όπου υπάρχουν μετά την τοποθέτηση των μονωτικών πλακών
 • Εφαρμογή της βασικής στρώσης με αντιρηγματώδες υλικό όπου εφαρμόζεται με σπάτουλα με δόντια και κατόπιν τοποθετούμε το πλέγμα όπου το εγκιβωτίζουμε μέσα στην βασική στρώση .
 • Εφαρμογή τελικής στρώσης όπου εφαρμόζεται με σπάτουλα και δίνει την τελική εξωτερική όψη του κτιρίου μας .

Αυτή είναι μια πολύ βασική ανάλυση της εφαρμογής των συστημάτων αυτών . Υπάρχουν και άλλα πράγματα αλλά νομίζω γνωρίζοντας αυτά έχετε μια πολύ καλή άποψη για το τι είναι η εξωτερική θερμομόνωση . Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες εταιρείες που ξεχωρίζω λίγο περισσότερο είναι η Sto , η Knauf , η Jub 

Τα οφέλη στην εξωτερική θερμομόνωση

 • Εξοικονόμηση ενέργειας για το κτίριο
 • Οικονομία για την τσέπη μας λόγω μείωσης των ενεργειακών αναγκών
 • Περιβαλλοντικά οφέλη λόγω μείωσης των εκπομπών καυσαερίου
 • Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης εσωτερικά στο κτίριο
 • Μικρός χρόνος απόσβεσης 4-6 έτη

Γενικά η εξωτερική θερμομόνωση είναι η λύση για την σωστή μόνωση των κτιρίων και αυτό θα είναι το μέλλον για την σωστή διαχείριση των ενεργειακών αναγκών μας σε σχέση με τα κτίρια .

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εξωτερική θερμομόνωση και την εξεύρεση του σωστού συστήματος για την μόνωση του κτιρίου σας επικοινωνήστε μαζί μου  

Εξωτερική θερμομόνωση τοποθέτηση μονωτικών πλακών
Εξωτερική θερμομόνωση σε διαμέρισμα μπαλκόνι
Εξωτερική θερμομόνωση
Εξωτερική θερμομόνωση Τρίψιμο μικρών ανωμαλιών
Τρίψιμο μικρών ανωμαλιών
Εξωτερική θερμομόνωση Τοποθέτηση πλαστικών βυσμάτων αγκύρωσης
Τοποθέτηση μονωτικών πλακών
θερμοπρόσοψη Τοποθέτηση μονωτικού υλικού
Τοποθέτηση μονωτικού υλικού
Σύστημα θερμομόνωσης εφαρμογή βασικής στρώσης
Τοποθέτηση βασικής στρώσης

7 σκέψεις για το “Εξωτερική θερμομόνωση τι είναι ποια τα οφέλη”

 1. Παράθεση: Εξωτερική θερμομόνωση με πετροβάμβακα κτιρίου σε Αγ.Δημήτριο - eletech

 2. Παράθεση: Αντικατάσταση κουφωμάτων τι πρέπει να ξέρουμε - eletech .gr

 3. Παράθεση: Θερμομόνωση σπιτιού η καλύτερη επένδυση - eletech

 4. Παράθεση: Θερμομόνωση σπιτιού η καλύτερη επένδυση - eletech

 5. Παράθεση: Αναβάθμιση σπιτιού με ποιους τρόπους - eletech

 6. Παράθεση: Ενεργειακή αναβάθμιση διαμερίσματος στον Άλιμο - eletech

 7. Παράθεση: 5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης - eletech

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *