Κατασκευή στέγης

Κατασκευή στέγης τι πρέπει να ξέρετε

Με τον όρο στέγη ονομάζουμε τα επικλινή στέγαστρα του κτιρίου που κατασκευάζονται για της προστασία του συνόλου της κατασκευής και αποτελούνται κυρίως από κεραμίδια με ξύλινο σκελετό αλλά και πλάκες μπετόν ή μεταλλικά φύλλα .

Μορφή της στέγης

Η κατασκευή στέγης ως προς την μορφή της αποτελείται από ένα ή περισσότερα κεκλιμένα επίπεδα ανάλογα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου . Η διαμόρφωση των ειδών στέγης διακρίνονται σε επίπεδες (δώματα) και σε στέγες με κλίση . Οι επίπεδες έχουν κλίση έως 5-7 % , οι μέτριες έως και 45 % και οι μεγάλης κλίσης άνω του 45 % .

Η κλίση παίζει μεγάλο ρόλο στις στέγες ανάλογα και την περιοχή που κατασκευάζονται διότι αν δεν υπάρχει σωστή κλίση τα νερά αν δεν προσεχθούν κάποιες λεπτομέρειες θα περάσουν μέσα από την κατασκευή μας

Ανάλογα με τον αριθμό των κεκλιμένων στεγάστρων χωρίζονται σε κατηγορίες

 • Μονόρριχτη είναι η πιο απλή μορφή στέγης και αποτελείται από ένα κεκλιμένο στέγαστρο
 • Δίρριχτη είναι αυτή που αποτελείται από δυο κεκλιμένα στέγαστρα
 • Τρίρριχτη είναι η στέγη που αποτελείται από τρία κεκλιμένα επίπεδα
 • Τετράρριχτη είναι η στέγη που αποτελείται από τέσσερα κεκλιμένα επίπεδα
 • Πολύρριχτη ή πολυσύνθετη είναι η στέγη που συνδυάζει διάφορα σχέδια σύμφωνα με την κάτοψη του κτιρίου

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία στην κατασκευή στέγης

 • Κορφιάς είναι το υψηλότερο σημείο της στέγης που ενώνονται μεταξύ τους τα κεκλιμένα στέγαστρα
 • Ντερέδες ή λούκια είναι τα σημεία που σχηματίζονται από την ένωση δυο κεκλιμένων επιπέδων όπου εκεί συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής
 • Γραμμή απορροής είναι το χαμηλότερο οριζόντιο τμήμα των κεκλιμένων στεγάστρων όπου ή απορρέουν ελεύθερα ή καταλήγουν σε υδρορροές .

Βασικοί τρόποι κατασκευής

Ξύλινες στέγες είναι οι συνηθέστερες σήμερα που κατασκευάζονται δίνοντας μια παραδοσιακή και καλαίσθητη εμφάνιση . Με αυτόν τον τρόπο κατασκευής απαιτείται σωστός σχεδιασμός για την αντοχή στον χρόνο της στέγης και να γίνεται ένα ωραίο αισθητικό τελικό αποτέλεσμα στον χρήστη .

 • Τα ξύλα μεγάλης διατομής που θα χρησιμοποιηθούν ως βασικός σκελετός της κατασκευής (ζευκτά) πρέπει να είναι τα πλέον κατάλληλα για την στέγη που θα κατασκευάσετε .
 • Κατόπιν θα πετσωθεί η επιφάνεια με τάβλες εμφανής (ραμποτέ) ή κοινή ξυλεία
 • Θα τοποθετηθεί η μεμβράνη για την προστασία της κατασκευής (υγρομόνωση)
 • Στην συνέχεια κατασκευάζετε τον σκελετό που θα ακουμπήσουν τα κεραμίδια τύπου ρωμαϊκού , γαλλικού   με καδρονάκια (τεγίδες). Αν είναι να τοποθετηθεί κεραμίδι βυζαντινού τύπου δεν τοποθετούνται ξύλινες τεγίδες γιατί τα κεραμίδια τοποθετούνται με λάσπη
 • Ανάμεσα στις τεγίδες  και ανάλογα με την κατασκευή θα γίνει η θερμομόνωση της κατασκευής με μονωτικά φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης , πετροβάμβακα και διαφόρων άλλων υλικών ανάλογα με την επιλογή σας.
 • Πάνω από την μόνωση και πριν κλείσουμε τα κεραμίδια , ανάλογα με την κατασκευή της στέγης καλό είναι να να εφαρμόζουμε μια μεμβράνη διαπνέουσα που θα προστατεύει την θερμομόνωση της στέγης

Στέγες σε επικλινή πλάκα μπετόν σε αυτή την περίπτωση έχει κατασκευαστεί ήδη το επικλινές στέγαστρο και μένει να κάνουμε την επικάλυψη της στέγης με τα παραπάνω στάδια που αναφέραμε με όποια υλικά αποφασίσουμε .

Οι παραπάνω τρόποι κατασκευής είναι και οι πιο συνηθισμένοι , αλλά υπάρχουν και αρκετοί ακόμα όπως μεταλλικές κατασκευές , με πολλά υλικά επικάλυψης εκτός από τα κεραμίδια όπως τα ασφαλτικά κεραμίδια , οι μεταλλικές λαμαρίνες , τα πλαστικά κεραμίδια , με σχιστολιθικές πλάκες σε παραδοσιακούς οικισμούς και διάφορα άλλα υλικά.

Η κατασκευή στέγης είναι μια εργασία που απαιτεί σωστό σχεδιασμό και πολύ καλή εφαρμογή των υλικών για να μην χρειαστεί να επισκευαστεί ξανά στο μέλλον.

Αποφασίστε να κάνετε τα σωστά βήματα επικοινωνήστε μαζί μου να κάνουμε  μια οικονομική μελέτη της κατασκευής σας

Περιγράψτε μας το έργο που θέλετε να εκτελέσετε

Όνομα
Email
Μήνυμα
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Κατασκευή στέγης
Τοποθέτηση παράθυρου
επισκευή κεραμοσκεπή
Τοποθέτηση καδρόνια σε στέγη
Τοποθέτηση τεγίδες
Κατασκευή σοφίτα
Στέγη με εμφανή ξυλεία
Στέγη με εμφανή ξυλεία
θερμομόνωση στέγης
Θερμομόνωση στέγης με πετροβάμβακα
Κατασκευή κεραμοσκεπής
Στέγη σε επικλινή πλάκα μπετόν
Κατασκευή κεραμοσκεπής

1 σκέψη για το “Κατασκευή στέγης τι πρέπει να ξέρετε”

 1. Νικόλαος Θεοδώρου

  Καλέσαμε το κύριο Σιώμο αρχικά για τη στέγη όπου εισχωρούσαν νερά και έβγαζε υγρασία σε μπαλκόνια και τοίχους.Το σπίτι μας είναι στα βόρεια Προάστεια με βαρείς χειμώνες.Είχαμε απογοητευτεί από προηγούμενες απόπειρες επισκευής…το πρόβλημα δεν είχε λυθεί γιατί ήταν δύσκολος ο εντοπισμός του σε μια καινούργια στέγη και όλοι πρότειναν το ξήλωμα όλης της στέγης (250 τ.μ)
  Μάλιστα χρέωναν έξτρα σκαλωσιές και αποκομιδή μπαζών.
  Ο κύριος Σιώμος εντόπισε τα προβληματικά σημεία,τα επισκεύασε το συνεργείο με την καθοδήγησή του,και με τις πρώτες ισχυρές βροχές ήρθε για επανέλεγχο της δουλειάς του χωρίς να το ζητήσουμε εμείς.
  Έκτοτε τον εμπιστευτήκαμε στην εξωτερική ανακαίνιση ολόκληρου του σπιτιού (μόνωση μπακονιών,τοιχοποιίας) αλλά και σε κακοτεχνίες στο εσωτερικό του.
  Τον ευχαριστούμε για την τιμιότητα τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά του.
  Είναι ασφάλεια για μας να ξέρουμε πως υπάρχει ένας τεχνικός σύμβουλος με τόσες γνώσεις και μεράκι για όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί στο σπίτι μας!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *