Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

Η επισκευή των στηθαίων στα κτίρια είναι μια ενότητα που θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον δεδομένου ότι τα κτίρια λόγω της κρίσης δεν έχουν συντηρηθεί σωστά έως καθόλου θα έλεγα .

Τα στηθαία στα κτίρια χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες . Στα στηθαία που είναι κατασκευασμένα με τούβλα και σοβά και σε αυτά που είναι κατασκευασμένα με μπετόν και καλύπτονται με σοβά ή είναι είναι από μπετόν χωρίς κάλυψη σοβά δηλαδή εμφανή.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσω την περίπτωση που είναι κυρίως κατασκευασμένα από μπετόν ( σκυρόδεμα ) όπου η αποκατάστασή τους είναι  δύσκολη και απαιτεί σωστές εργασίες και κατάλληλα υλικά . Η κατάλληλη εφαρμογή με τα σωστά υλικά θα σας λύσει το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα , ενώ σε αντίθετη περίπτωση η επισκευή θα φαίνεται ότι έχει γίνει σωστά αλλά μετά από λόγο καιρό το πρόβλημα θα εμφανιστεί ξανά .

Οι εργασίες στην επισκευή σκυροδέματος

Γενικά η αντιμετώπιση για τη επισκευή του σκυροδέματος  είναι λίγο πολύ γνωστή . Σας αναφέρω ενδεικτικά τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν .

  • Αποξήλωση σαθρών τμημάτων από σοβά και μπετόν
  • Καθάρισμα και τρίψιμο του οπλισμού του μπετόν με συρματόβουρτσα
  • Πέρασμα υλικού αναστολής της διάβρωσης του σιδήρου
  • Εφαρμογή ειδικού επισκευαστικού τσιμεντοειδούς υλικού ενισχυμένου με διάφορα πρόσμικτα  για την αποκατάσταση του τμήματος μπετόν που έχει αποκολληθεί .

Αυτή είναι η διαδικασία που κυρίως ακολουθείται τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των στηθαίων στα κτίρια .

Πρόσφατα μέσω της συνεργασίας μου με μηχανικούς ενημερώθηκα για κάποια νέα υλικά που έχουν βγει  στην αγορά εδώ και κάποιο διάστημα . Τα συγκεκριμένα υλικά της εταιρείας Kerakoll πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ως μια ακόμα λύση στην επισκευή μπετόν (  σκυρόδεμα) .

Η εταιρεία έκανε πρόσφατα μια παρουσίαση των υλικών της στο εργοστάσιο παραγωγής της στο Σχηματάρι και  φυσικά ήμουν παρόν για να ενημερωθώ σχετικά . Γενικά από την παρουσίαση των υλικών έμεινα ικανοποιημένος διότι αποτελούν πράγματι μια καινοτομία .

Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

επισκευή στηθαίων ταράτσας
IMAG3280
IMAG3271
Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

Από την θεωρία όμως πρέπει να το δεις και στην πράξη το υλικό.  Πρόσφατα έκανα μια αποκατάσταση σε στηθαία μπαλκονιού σε μια πολυκατοικία και δοκίμασα δυο τύπους υλικών αποκατάστασης σκυροδέματος .

Υλικά αποκατάστασης σκυροδέματος

Το kerakoll geolite  που εφαρμόζεται όπως όλα τα επισκευαστικά υλικά με μυστρί στις επιφάνειες από σκυρόδεμα . Η καινοτομία του είναι ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσεις το υλικό αναστολής διάβρωσης του σιδήρου και εφαρμόζεις κατευθείαν στο σκυρόδεμα και τον οπλισμό του σε μια φάση χωρίς να περιμένεις να στεγνώσει το υλικό αναστολής διάβρωσης του σιδήρου . Η σύσταση του υλικού είναι τελείως διαφορετική από τα συνηθισμένα υλικά και έτσι επιτρέπεται η απευθείας εφαρμογή του υλικού αποκατάστασης .Το προϊόν υπάρχει και για  εφαρμογή με γρήγορο χρόνο πήξης όταν  αυτό απαιτείται από την κατασκευή . Στα συν επίσης η καλή εργασιμότητα διότι δεν κρεμάει εύκολα , και η μονολιθική ιδιότητα που παρουσιάζει το υλικό .

Στα μείον θα έβαζα λίγο την τιμή αλλά αυτό συνδυάζεται με το ότι γλυτώνεις  μεγάλο χρόνο από την εργασία αποκατάστασης του μπετόν αποφεύγοντας κάποιες  φάσεις εργασιών και φυσικά του χρόνου στεγνώματος των υλικών .

Επίσης δοκίμασα και το kerakoll geolite magma για να αποκαταστήσω ένα τμήμα στηθαίου που είχε πολύ έντονο πρόβλημα και μεγάλη αποκόλληση  τμήματος σκυροδέματος πάνω από 5 εκατοστά . Το συγκεκριμένο υλικό εφαρμόζεται χυτό δηλαδή κατασκευάζεις το καλούπι στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα και αφήνεις μια τρύπα για να κάνεις την έκχυση του υλικού  . Αυτό είναι αυτοσυμπυκνούμενο και γεμίζει σε όλα τα σημεία το καλούπι με αποτέλεσμα να έχεις μια πολύ καλή αποκατάσταση .

Αυτά σχετικά με την Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά και την εφαρμογή  που έκανα για την αποκατάστασή τους .

Κάντε εγγραφή στο newsletter του eletech.gr για να είστε ενήμεροι για τα νέα υλικά και τον σωστό τρόπο εφαρμογής τους

IMAG3552
IMAG3548
Βλάβη μπετόν σε κουπαστή μπαλκονιού

Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά

1 σκέψη για το “Επισκευή στηθαίων από μπετόν με νέα υλικά”

  1. Παράθεση: Ανακαίνιση κτιρίου σε Πειραιά επισκευή όψεων - elsicon

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *