ανακαίνιση μπαλκονιού

Ανακαίνιση μπαλκονιού τι πρέπει να κάνουμε

Η ανακαίνιση μπαλκονιού συνήθως γίνεται για λόγους που έχουν να κάνουν με προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στον χώρο.

Γενικά αποφασίζουμε να κάνουμε μια ανακαίνιση μπαλκονιού κυρίως λόγω προβλημάτων υγρασίας που παρουσιάζονται σε τοίχους , ταβάνια και στηθαία.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς και ακραίες περιπτώσεις που οδηγούν ακόμη και σε πτώσεις μπαλκονιών.

Προβλήματα στα μπαλκόνια που εμφανίζονται

Η βασικότερη αιτία που παρουσιάζονται προβλήματα στα μπαλκόνια είναι η έλλειψη στεγάνωσης τους. Στα μπαλκόνια κατά την αρχική κατασκευή τους τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν καμία εργασία μόνωσης της πλάκας.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ελάχιστη ρύση που υπήρχε στην τσιμεντοκονία δημιουργεί προβλήματα που μετά από κάποια χρόνια εμφανίζονται.

Η εμφάνιση των προβλημάτων φαίνεται στο δάπεδο του μπαλκονιού ή στο στηθαίο του μπαλκονιού εσωτερικά και εξωτερικά. Επίσης εμφανίζεται και στο ταβάνι του από κάτω ορόφου.

Το κακό υπόστρωμα (τσιμεντοκονία) επίσης που κατασκευάστηκε με χαμηλής ποιότητας υλικά συνήθως εμφανίζει προβλήματα αποκόλλησης των πλακιδίων. Προσωπικά έχω δει πάρα πολλές περιπτώσεις με φουσκωμένα πλακάκια στα μπαλκόνια.

Τα κακής ποιότητας πλακάκια που τοποθετούνται στους εξωτερικούς χώρους είναι άλλος ένας λόγος που οδηγεί στην ανακαίνιση του μπαλκονιού. Τα πλακάκια δεν είναι για όλους τους χώρους και χωρίζονται σε κατηγορίες που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η κακή αρμολόγηση και τοποθέτηση των σοβατεπί είναι άλλη μια αιτία πολλών προβλημάτων. Παλαιότερα η τοποθέτηση των σοβατεπί γινόταν απ ευθείας στο δάπεδο χωρίς να υπάρχει ο στοιχειώδης αρμός στεγάνωσης. Σε πολλές περιπτώσεις έχω κάνει έλεγχο για υγρασία σε τοίχους δωματίων που εξωτερικά υπάρχει το μπαλκόνι. Στο 95% των περιπτώσεων το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από την ένωση των σοβατεπί με το δάπεδο στο μπαλκόνι χωρίς την ύπαρξη αρμού.

Τοποθέτηση πλακιδίων προβλήματα και λύσεις
Πλακάκια που έχει περάσει η υγρασία από κάτω

Οι εργασίες στην ανακαίνιση μπαλκονιού

Στεγάνωση πλάκας μπετόν. Είναι η πρώτη και βασικότερη εργασία που πρέπει να γίνει ώστε να λύσουμε οριστικά τα προβλήματα υγρασίας που μπορεί να εμφανιστούν στο κάτω μέρος του μπαλκονιού. Τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την εργασία είναι συγκεκριμένα. Αναφέρω ενδεικτικά δυο εταιρείες που έχω δοκιμάσει και έχουν εξαιρετικά υλικά η kerakoll και η Ceresit. Τα υλικά στεγάνωσης εφαρμόζονται με συγκεκριμένο τρόπο σε συνδυασμό και με άλλα βοηθητικά υλικά κατάλληλα για δημιουργία αρμών και στεγάνωσης των γωνιών.

Στεγάνωση πλάκας μπετόν
Στεγάνωση κάτω από τα πλακάκια

Τσιμεντοκονία ρύσεων.

Βασική εργασία στην ανακαίνιση μπαλκονιού είναι και η κατασκευή τσιμεντοκονίας ρύσεων. Σε αυτή την εργασία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι πρέπει να δώσουμε στο δάπεδο τις κατάλληλες ρύσεις ώστε το νερό να μην παραμένει πάνω στα πλακάκια.

Είναι απαραίτητο να έχουμε κατασκευάσει τον απαραίτητο αριθμό σιφωνίων υδροροών ώστε να έχουμε άνετη απορροή των όμβριων υδάτων. Παράλληλα με τον κατάλληλο αριθμό σιφωνίων μπορούμε να κατασκευάσουμε με μικρότερο πάχος την τσιμεντοκονία για να μην επιβαρύνουμε το μπαλκόνι.

Τα υλικά στην τσιμεντοκονία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε η τσιμεντοκονία να μην τρίβεται στην τελική της επιφάνεια και να είναι ισχυρή ως τελικό αποτέλεσμα.

Έχουμε δυο επιλογές για τα υλικά της τσιμεντοκονίας. Επιλέγουμε να φτιάξουμε το υλικό μόνοι μας με τις κατάλληλες αναλογίες υλικών και πρόσμικτων ή επιλέγουμε έτοιμα κονιάματα τσιμεντοκονίας που κυκλοφορούν στην αγορά. Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας στο έργο επιλέγουμε και το κατάλληλο υλικό.

Αρμοί διαστολής στα πλακάκια

Η πρόβλεψη αρμών στα πλακάκια είναι απαραίτητη πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εξωτερικούς χώρους. Αρμοί διαστολής , αλλαγής υλικού , διακοπής εργασίας θα πρέπει να συνεχίζονται μέχρι και την τελική επιφάνεια των πλακιδίων.

Η κατασκευή αρμών είναι απαραίτητη κάθε 8 τρέχοντα μέτρα ή κάθε 25 μ2 αυτό εξαρτάται και από την γεωμετρία του χώρου. Συνήθως το διάκενο που δημιουργείται γεμίζει με μαστίχη σφράγισης αρμών.

Κατασκευή τσιμεντοκονίας σε ταράτσα
Τσιμεντοκονία ρύσεων δημιουργία αρμού διαστολής

Τοποθέτηση πλακιδίων

Η τελική εργασία που ολοκληρώνει την ανακαίνιση μπαλκονιού είναι η τοποθέτηση των πλακιδίων. Εδώ θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη κόλλα κατηγορίας για εξωτερικούς χώρους. Πλέον οι κόλλες πλακιδίων είναι πολύ ισχυρές και υπάρχουν κατηγορίες για όλων των ειδών τις κατασκευές. Το στρώσιμο , η ανάμιξη και η εφαρμογή της κόλλας πλακιδίων είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για σωστή τοποθέτηση των πλακιδίων.

Τα πλακάκια όπως ανέφερα και παραπάνω πρέπει να έχουν προδιαγραφές για εξωτερική χρήση. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Προσοχή στην τοποθέτηση των σοβατεπί θα πρέπει να τοποθετούνται σωστά δημιουργώντας αρμό μεταξύ του σοβατεπί και του δαπέδου των πλακιδίων.

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κάνουμε την κατάλληλη ανακαίνιση μπαλκονιού.

Εναλλακτικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε σύντομα.

🎬 Εγγραφείτε στο κανάλι μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα από τον τομέα των κατασκευών. Όπως λέει και το όνομα του καναλιού μας εμείς ζούμε τις κατασκευές.

1 σκέψη για το “Ανακαίνιση μπαλκονιού τι πρέπει να κάνουμε”

  1. Παράθεση: Στεγάνωση μπαλκονιών και τοποθέτηση πλακιδίων - eletech .gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *