Θερμομόνωση τοίχου τι επιλογές έχουμε

Γενικά όταν θέλουμε να κάνουμε θερμομόνωση τοίχου έχουμε διάφορες επιλογές υλικού και τρόπου εφαρμογής.

Για να θερμομονώσουμε σωστά τους τοίχους θα πρέπει να αναλύσουμε διάφορες παραμέτρους. Η θερμομόνωση τα προηγούμενα χρόνια στα κτίρια ήταν ελλιπής σχεδόν μηδενική στα παλιά κτίρια. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια η θερμομόνωση είναι απαραίτητη.

Υλικό τοιχοποιίας και είδος τοίχου που έχουμε

Η θερμομόνωση τοίχου δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα είδη και υλικά τοιχοποιίας.

Άλλη θερμομόνωση θα εφαρμοστεί σε έναν μονό εξωτερικό τοίχο κατασκευασμένο από τούβλα και άλλη σε έναν διπλό τοίχο.

Βασική παράμετρος επίσης για την σωστή επιλογή του υλικού είναι και η τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο.

Το καλύτερο σύστημα για την θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών είναι η εξωτερική θερμομόνωση.

Εξωτερική θερμομόνωση τα οφέλη της

Γενικά είναι το ιδανικό σύστημα θερμομόνωσης με τα καλύτερα αποτελέσματα ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου.

Εφαρμόζεται σε όλους τους τοίχους εξωτερικά του κτιρίου όταν αυτό είναι δυνατόν να γίνει. Υπάρχουν και περιπτώσεις που εφαρμόζεται μεμονωμένα σε τοίχους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα θερμομόνωσης π.χ. βορινοί τοίχοι.

Θερμομόνωση τοίχων

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται με υλικά που είναι πιστοποιημένα για ETICS (Ολοκληρωμένα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης).

Δεν εφαρμόζουμε μεμονωμένα υλικά που επιλέγουμε από την αγορά γενικά ότι βρούμε. Με την επιλογή διαφόρων υλικών από εταιρείες δεν θα έχουμε μετά την εφαρμογή του συστήματος τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι η οικονομική επένδυση που θα έχουμε κάνει στην τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους θα πάει χαμένη.

Επιλέγουμε μια εταιρεία που έχει πιστοποιηθεί στα ολοκληρωμένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της.

Τα υλικά της θερμομόνωσης τοίχων

Το Βασικότερο υλικό στην εξωτερική θερμομόνωση τοίχων είναι φυσικά το ίδιο το μονωτικό υλικό οι θερμομονωτικές πλάκες.

Συνήθως στους τοίχους τοποθετούμε διογκωμένη πολυστερίνη που στην Ευρώπη εφαρμόζεται σε ποσοστό 90% στα κτίρια. Η διογκωμένη πολυστερίνη διαχωρίζεται σε δυο τύπους στην απλή (λευκό χώμα) και στην γραφιτούχα (μαύρο χρώμα). Η γραφιτούχα έχει χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας δηλαδή καλύτερη απόδοση θερμομόνωσης.

Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι στο υλικό όπως η πυκνότητα διογκωμένης πολυστερίνης (EPS).

Ο πετροβάμβακας είναι άλλο ένα υλικό που χρησιμοποιούμε στην εξωτερική θερμομόνωση τοίχων. Το επιλέγουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε στο έργο μας π.χ η ηχομόνωση του κτιρίου.

κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης με πετροβάμβακα

Το πάχος του υλικού είναι άλλη μια βασική παράμετρος στα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Συνήθως το ελάχιστο πάχος που εφαρμόζουμε είναι τα 5 εκατοστά.

Η κόλλα που θα εφαρμόσουμε για την στερέωση των θερμομονωτικών πλακών είναι πολύ βασικό στάδιο στην εξωτερική θερμομόνωση. Ανάλογα με το υπόστρωμα (επιπεδότητα τοίχου) που έχουμε εφαρμόζουμε κατάλληλα και την κόλλα στο μονωτικό μας υλικό.

Η στερέωση των μονωτικών πλακών εκτός από την κόλλα γίνεται και με μηχανική στήριξη από ειδικά πλαστικά βύσματα. Τα βύσματα τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην έχουμε αστοχίες (αποκόλληση πλακών) στο μέλλον.

Μετά την τοποθέτηση του μονωτικού υλικού και την στήριξη του τοποθετούμε τα γωνιόκρανα σε κάθε ακμή του κτιρίου.

Επόμενο στάδιο είναι η εφαρμογή της βασικής στρώσης στην εξωτερική θερμομόνωση. Αυτό γίνεται με το κατάλληλο υλικό που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την χρήση του πλέγματος που οπλίζει και ενισχύει με αυτό τον τρόπο το υλικό βασικής στρώσης.

Το υλικό βασικής στρώσης και ο τρόπος που εφαρμόζεται παίζουν βασικότατο ρόλο στην αντοχή και την διάρκεια ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.

Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία

Το τελικό στάδιο στην εξωτερική θερμομόνωση είναι το επίχρισμα που θα εφαρμοστεί ως τελική όψη στην θερμομόνωση του τοίχου.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές στην τελική υφή του τοίχου , στον χρωματισμό του και στην ποιότητα του υλικού. Μπορεί το υλικό να είναι τσιμεντοειδές (ανόργανο υλικό) ή παστώδες έτοιμο (οργανικό υλικό).

Εσωτερική θερμομόνωση τοίχου

Είναι η επιλογή θερμομόνωσης ενός ή πολλών τοίχων όταν όμως δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε εξωτερικά την θερμομόνωση.

Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε τα ίδια σχεδόν στάδια με την εξωτερική θερμομόνωση. Η απόδοση φυσικά δεν είναι ίδια με την εξωτερική θερμομόνωση είναι χαμηλότερη.

Εσωτερική θερμομόνωση τοίχου

Υπάρχουν και έτοιμα υλικά για την εσωτερική θερμομόνωση που είναι έτοιμα σχεδόν για βάψιμο μετά την τοποθέτηση τους. Είναι συνδυασμός διαφόρων υλικών που μετά την επικόλληση τους είναι έτοιμα για επεξεργασία βαψίματος. Το πλεονέκτημα τους είναι η ταχύτητα εφαρμογής του υλικού σε ένα μόνο στάδιο

Επικοινωνήστε μαζί μας αν θέλετε να έχετε τα ιδανικά αποτελέσματα στην θερμομόνωση των τοίχων σας.

Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου στον Αγ.Στέφανο
εξωτερική θερμομόνωση σε κτίριο
Σας άρεσε το άρθρο;