Στεγάνωση κεραμοσκεπής

Στεγάνωση κεραμοσκεπής 6 σημεία που προσέχουμε

Στεγάνωση κεραμοσκεπής η βασικότερη εργασία στην κατασκευή μιας κεραμοσκεπής. Πως μπορούμε να πετύχουμε την ιδανική στεγάνωση σε μια κεραμοσκεπή. Θα δούμε εδώ ποια είναι τα 6 βασικότερα σημεία που προσέχουμε στην κεραμοσκεπή ώστε να μην έχουμε προβλήματα κάθε χειμώνα.

Τα προβλήματα από την κακή στεγάνωση κεραμοσκεπής

Γενικά αν ακολουθήσουμε κάποιες βασικές αρχές στην κατασκευή της κεραμοσκεπής δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με την πάροδο των χρόνων.

Η σκεπή για να κατασκευαστεί σωστά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας την περιοχή που κατασκευάζεται διότι είναι σημαντικός παράγοντας. Τι εννοώ με αυτό , ότι ανάλογα την περιοχή επιλέγουμε και τα κατάλληλα υλικά στην κατασκευή της στέγης.

Οι στέγες γενικότερα δεν φτιάχνονται στα αστικά κέντρα διότι εκεί τα κτίρια είναι πολυόροφα και συνήθως χωρίς κεραμοσκεπές. Υπάρχουν βέβαια και οι πόλεις που έχουν υποχρεωτικά στο αρχιτεκτονικό τους σχέδιο την κατασκευή κεραμοσκεπής. Ας πούμε λοιπόν για την κατάλληλη επιλογή των υλικών σε μια σκεπή. Τα κεραμίδια για παράδειγμα που είναι κατασκευασμένα από άργιλο – πηλό δηλαδή τα κλασσικά κεραμίδια δεν είναι ιδανικά σε μέρη που έχει πολύ χιόνι τον χειμώνα.

Τα κατάλληλα κεραμίδια για το χιόνι είναι άλλα με σύνθεση από τσιμέντο ή αντι για κεραμίδια τοποθετούνται πέτρες που έχουμε δει σε πολλά ορεινά χωριά.

Γενικά η τελική επίστρωση της στέγης με το κατάλληλο υλικό είναι πολύ βασικός παράγοντας επιτυχημένης κεραμοσκεπής.

κατασκευή στέγης με πέτρες

Σε μια κεραμοσκεπή παίζει βασικό ρόλο και η κλίση που έχει η κεραμοσκεπή. Τα κεραμίδια που κατασκευάζονται στα εργοστάσια παραγωγής προτείνουν οι στέγες να έχουν κλίση τουλάχιστον 33% για να έχουν την σωστή λειτουργία απορροής των βρόχινων νερών. Σε διαφορετική περίπτωση όταν έχουμε μικρότερες κλίσεις δημιουργούνται προβλήματα διότι τα νερά μπορούν να περάσουν ανάμεσα από τα κεραμίδια. Σε αυτή την περίπτωση το νερό θα περάσει στα ξύλα αν η υγρομόνωση που έχουμε κάνει δεν είναι σωστή.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα κεραμίδια δεν μπορούν να στεγανοποιηθούν στο πάνω μέρος τους διότι δεν είναι μια ίσια ενιαία επιφάνεια. Με έχουν καλέσει να δω στέγες με προβλήματα υγρασίας και διαπιστώνω ότι έχουν πολύ μικρές κλίσεις. Ορισμένοι μου ζητούν να κάνω στεγάνωση από πάνω που είναι λάθος έτσι τους ενημερώνω και δεν προχωρώ την συνεργασία με τον πελάτη.

Επίσης έχω δει σε όλα τα κεραμίδια από πάνω να έχει γίνει στεγάνωση χωρίς αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε αυτή την περίπτωση και η γνώμη μου είναι να δημιουργείται κάτω από τα κεραμίδια μια ενιαία τσιμεντένια επιφάνεια όπου θα μονωθεί πλήρως. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα στεγάνωσης της κατασκευής.

Προβλήματα υγρασίας σε κεραμοσκεπή

Γενικά κάθε κεραμοσκεπή έχει και τις ιδιαιτερότητες της , τον σχεδιασμό της και τα χαρακτηριστικά της. Θα πούμε παρακάτω και θα αναλύσουμε τα 6 σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε σωστή στεγάνωση κεραμοσκεπής.

6 Σημεία που προσέχουμε στην στεγάνωση κεραμοσκεπής

  1. Τοποθετούμε ένα πισόχαρτο , μια μεμβράνη υγρομόνωσης κάτω από τα κεραμίδια και πάνω από την ξύλινη κατασκευή. Για να τοποθετηθεί αυτή η μεμβράνη θα πρέπει να είναι τοποθετημένη πάνω σε ξυλοκατασκευή και όχι στον αέρα. Παράλληλα θα πρέπει να τοποθετούνται σκουρέτα (λεπτά ξύλα) για να δημιουργούνται μικρές σκάφες ώστε τα υπάρχουν ψηλά και χαμηλά σημεία στην κατασκευή. Στα ψηλά σημεία θα πατήσουν και θα καρφωθούν τα καδρόνια ώστε η απορροή αν περάσει το νερό να είναι στεγανή στα χαμηλά σημεία.
  2. Οι κατασκευή ντερέδων θα πρέπει να αποφεύγεται όσο αυτό είναι δυνατόν ανάλογα με το σχέδιο της κεραμοσκεπής. Οι ντερέδες στην ουσία είναι τα λούκια που καταλήγουν όλα τα νερά των φύλλων της σκεπής. Σε μια πολύριχτη κεραμοσκεπή τα λούκια είναι απαραίτητα ώστε τα νερά να οδηγούνται εκτός κεραμοσκεπής. Από την στιγμή που κατασκευάζουμε ντερέδες προσέχουμε τα λούκια να είναι βαθιά ανάλογα με το μήκος τους ώστε να μην γεμίζουν εύκολα. Παράλληλα τα κεραμίδια που καταλήγουν στους ντερέδες πρέπει να είναι καλά μονωμένα ώστε το νερό να μην περνάει από αυτά. Το κλείσιμο με αφρό πολυουρεθάνης στις τρύπες των κεραμιδιών δεν αποτελεί στεγάνωση των σημείων και το νερό περνάει εύκολα.
  3. Οι κορφιάδες της κεραμοσκεπής είναι άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέχουμε. Πρέπει να είναι πολύ καλά σφραγισμένοι με λάσπη και να μην έχουν τρύπες ώστε να περνάει το νερό. Οι λάσπες που φαίνονται στα πλαινά των κορφιάδων θα πρέπει να είναι υγρομονωμένες με ένα επαλληφόμενο στεγανωτικό υλικό. Σε περιπτώσεις χωρίς υγρομόνωση με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη βροχόπτωση η υγρασία ποτίζει τις λάσπες και με χαμηλές θερμοκρασίες παγετό μπορεί να ξεκολλήσει τους κορφιάδες.
  4. Στα σημεία που υπάρχουν κεραίες , βάσεις ηλιακών , εξαερισμοί αποχετεύσεων και διάφορες άλλες περιπτώσεις προσέχουμε να έχουν μονωθεί καλά γύρω γύρω από το αντίστοιχο υλικό.
  5. Η κεραμοσκεπή του κτιρίου όταν συνορεύει και ακουμπάει σε άλλο κτίριο θα πρέπει στην ένωση των δυο κτιρίων να υπάρχει πολύ καλή στεγάνωση διότι η ένωση των κτιρίων με τις συστολοδιαστολές θα ανοίξει και θα περνάει το νερό εσωτερικά στους τοίχους. Το έχουμε δει το πρόβλημα αυτό συχνά και το έχουμε αντιμετωπίσει με υλικά που έχουν ιδιότητες σφράγισης αρμών με μεγάλη ελαστικότητα.
  6. Τώρα για όλα τα παραπάνω απαραίτητη είναι και η σωστή συντήρηση της κεραμοσκεπής. Χωρίς τον συχνό έλεγχο και συντήρηση της κεραμοσκεπής όπου απαιτείται δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι καλά στην στεγάνωση κεραμοσκεπής.

Αν θέλετε να κάνετε σωστή στεγάνωση κεραμοσκεπής καλέστε μας

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας και να επικοινωνήσουμε σύντομα

Όνομα
Email
Μήνυμα
The form has been submitted successfully!
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Υγρομόνωση ντερέδες – υγρομόνωση κεραμοσκεπής
μεμβράνη κεραμοσκεπής

Υγρομόνωση κεραμοσκεπής