Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε τοιχοποιίας , ποια χαρακτηρίζεται φέρουσα τοιχοποιία , τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε τοιχοποιία.

Έχουμε δυο κατηγορίες που διαχωρίζονται οι τοιχοποιίες , στην φέρουσα τοιχοποιία και στην τοιχοποιία πλήρωσης.

Η φέρουσα τοιχοποιία είναι αυτή που έχει κατασκευαστεί για να δεχτεί φορτία δηλαδή μια πλάκα σε μία κατασκευή κατοικίας ή ένα δοκάρι ή σενάζ ώστε να εδράσει μια στέγη. Συνήθως την κατασκευάζαμε παλαιότερα στα σπίτια που δεν υπήρχε όπως τώρα ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα σπίτια με φέρουσα τοιχοποιίας συνήθως είναι ισόγεια ή έχουν και άλλον έναν όροφο.

Οι φέρουσες τοιχοποιίες είναι συνήθως κατασκευασμένες από πλίνθους και το συνδετικό κονίαμα που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο τους. Οι πλίνθοι μπορεί να είναι φυσικά πετρώματα ή τεχνητά άλλα υλικά , συμπαγή τούβλα κλπ.

Το πάχος τέτοιου είδους τοιχοποιιών δηλαδή φέρουσα τοιχοποιία συνήθως ξεκινάει από 25 εκ. και μπορεί φτάσει τα 60-70 εκ. που συναντάμε σε παλιές κατοικίες.

Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Φέρουσα τοιχοποιία σε παλαιό κτίριο
Φέρουσα τοιχοποιία σε παλαιό κτίριο στην Αθήνα σε διαδικασία ενίσχυσης

Στην εποχή μας φέρουσα τοιχοποιία μπορούμε να κατασκευάσουμε με το τούβλο κλασική διάσταση 9Χ12Χ19 τριπλό τοίχο ή υπερμπατικό τοίχο όπως τον λέμε χαρακτηριστικά.

Φέρουσα τοιχοποιία μπορούμε να φτιάξουμε και από πορομπετόν σε πάχος 25 εκατοστών και άνω και συγκεκριμένης ποιότητας.

Σε παραδοσιακούς οικισμούς μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε την πέτρα που είναι και η παλαιότερη φέρουσα τοιχοποιία.

Η φέρουσα τοιχοποιία επειδή ακριβώς δέχεται όλα τα φορτία μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα σε ένα σεισμό όπως όλα τα δομικά συστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι επισκευής ή ενίσχυσης τοιχοποιιών.

χτίσιμο με πορομπετόν είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Τοιχοποιίες πλήρωσης είναι αυτές που κατασκευάζονται ως εξωτερικές τοιχοποιίες ή εσωτερικές τοιχοποιίες. Οι τοιχοποιίες αυτές κατασκευάζονται για να πληρώσουν – γεμίσουν ένα κενό του σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δηλαδή να συμπληρωθούν – χτιστούν οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού και θα διαμορφωθούν τα εσωτερικά χωρίσματα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τις τοιχοποιίες πλήρωσης είναι αρκετά πλέον και τα επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε.

Το τούβλο ή οπτοπλινθοδομή όπως λέγονται είναι το κλασικό υλικό που χρησιμοποιούμε για να χτίσουμε έναν τοίχο. Όταν χρησιμοποιούμε τα κλασικά τούβλα συνήθως οι τοιχοποιίες διαχωρίζονται ως δρομικές τοιχοποιίες (μονό τούβλο) , μπατικές τοιχοποιίες (διπλό τούβλο) και υπερμπατικές τοιχοποιίες (τριπλό τούβλο). Οι υπερμπατικές δεν κατασκευάζονται συχνά και κυρίως ως φέρουσες τοιχοποιίες.

Η τσιμεντοσανίδα χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή εξωτερικών χωρισμάτων σε επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες.

τοιχοποιία με τσιμεντοσανίδα

Η γυψοσανίδα είναι ένα υλικό και την κατασκευή εσωτερικών τοιχοποιιών με αρκετά πλεονεκτήματα όπως η ταχύτητα και η ευκολία στην κατασκευής της.

Το πορομπετόν (ytong , alfablock) είναι ακόμη ένα υλικό στην κατασκευή των τοιχοποιιών πλήρωσης. Υπάρχει σε διάφορα πάχη από 7,5 εκατοστά έως 30 εκατοστά.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα υλικά που χρησιμοποιούμε σε μια κατασκευή τοιχοποιίας καλέστε μας.

Κατασκευή τοιχοποιίας από γυψοσανίδα
Κατασκευή τοίχου με πορομπετόν
Κατασκευή τοιχοποιίας με πορομπετόν
τοιχοποιίες πλήρωσης
κτίριο με φέρουσα τοιχοποιία είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά
Κατοικία με φέρουσα τοιχοποιία όπου έγιναν εργασίες ενίσχυσης

Processing…
Επιτυχία είσαι στην λίστα μας

3 σκέψεις για το “Είδη τοιχοποιίας ποια είναι τα χαρακτηριστικά”

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΙΤΟΓΛΟΥ

    καλημέρα.
    Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πορομπετόν για να καλύψω – στην αυλή μου- έναν φούρνο υγραερίου χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο και επιπλέον να είναι ανθεκτικό στις βροχές κτλ; Ευχαριστώ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *