Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού;

Ποια είναι τα κριτήρια για την σωστή επιλογή τους;

Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που έχουμε όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ανακαίνιση στο σπίτι μας. Εδώ θα βρείτε τον οδηγό υλικών που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά ανακαίνισης διότι τα υλικά μαζί με την σωστή εργασία αναβαθμίζουν το σπίτι σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά πρώτα

Χωρίσματα – Τοιχοποιίες

Στα χωρίσματα έχουμε διάφορες επιλογές ανάλογα με την χρήση του τοίχου δηλαδή αν είναι τοίχος μπάνιου , κουζίνας , δωματίου.

Γυψοσανίδα είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην ανακαίνιση σπιτιού. Όταν θέλουμε ταχύτητα και καθαρότερη λύση χωρίς λάσπες και μπάζα σίγουρα είναι η ιδανική επιλογή. Μετά την εφαρμογή του απαιτούνται μόνο εργασίες ελαιοχρωματισμού. Όπου χρησιμοποιείται θα πρέπει να τοποθετείται με τον σωστό τρόπο που απαιτούν οι προδιαγραφές του υλικού.

Πορομπετόν ytong alfablock Το πορομπετόν είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στις κατασκευές τοίχων. Το ytong ή alfablock είναι εμπορικές ονομασίες που υπάρχουν στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Το πορομπετόν είναι υλικό κατάλληλο για εσωτερικούς τοίχους μπάνιου και κουζίνας που δέχονται πολλά φορτία όπως ντουλάπια κλπ. Είναι ελαφρύ υλικό και εύκολο στην τοποθέτηση του με χρήση κόλλας. Απαιτείται μια λεπτή στρώση έτοιμου λεπτόκοκκου σοβά και στην συνέχεια οι εργασίες ελαιοχρωματισμού.

Κατασκευή χωρίσματος από γυψοσανίδα
χώρισμα από γυψοσανίδα

Δάπεδο – Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Εδώ οι επιλογές για υλικά είναι αρκετές για όλα τα γούστα και τις ανάγκες μας.

Πλακάκι το υλικό με τις περισσότερες εφαρμογές τα τελευταία χρόνια. Λόγω της ευκολίας στην εφαρμογή τους και της προσιτής τιμής τα χρησιμοποιούμε περισσότερο. Η αντοχή του υλικού είναι επίσης ένα υπέρ ώστε να τα επιλέξουμε στο δάπεδο του σπιτιού μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πλακάκια με μεγάλες διαστάσεις που βγάζουν τα εργοστάσια αλλά είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα μεγέθη.

Στα πλακάκια θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Βασικός κανόνας είναι το υπόστρωμα η τσιμεντοκονία δηλαδή να είναι κατασκευασμένη με τις σωστές αναλογίες ώστε η τελική επιφάνεια της να έχει αντοχές. Δηλαδή να μην τρίβεται και γίνεται σκόνη διότι τα πλακάκια θα ξεκολλήσουν. Τα πλακάκια όταν τα τοποθετούμε σε όλο το σπίτι θα πρέπει να δημιουργούμε αρμούς διαστολής.

Τα μεγάλα πλακάκια ιδιαίτερα αυτά που είναι οικονομικά έχουν μικρές αποκλίσεις στην επιπεδότητα τους χιλιοστό μεν αλλά έχουν. Μην ακούτε τους πωλητές που λένε δεν έχουν καμιά απόκλιση οπότε αν είναι έτσι μην τα βάλετε με τους μαστόρους όταν τα τοποθετούν. Έχω πολλά παραδείγματα από μεγάλες εταιρείες πώλησης πλακιδίων που υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά το τεστ με ένα αλφάδι άλλα δείχνει.

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό στο μάτι δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά αλλά ισχύει. Κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι όταν έχουμε απότομες ρύσεις π.χ. σε ένα δάπεδο μπάνιου δεν τοποθετούμε μεγάλα πλακάκια. Τα μεγάλα πλακάκια δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά σε μεγάλες κλίσεις εκτός και αν κοπούν σε μικρότερα κομμάτια.

τοποθέτηση πλακιδίων προβλήματα και λύσεις

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Laminate ιδιαίτερα διαδεδομένο υλικό με τα υπέρ και τα κατά του.

Γενικά είναι ένα υλικό που είναι εύκολη και γρήγορη λύση για να αλλάξετε το δάπεδο σας. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα δωμάτιο ή και σε όλο το σπίτι σε 3 ημέρες και να ξεμπερδέψετε γρήγορα και οικονομικά.

Αν το τοποθετήσετε σε ένα δωμάτιο χωρίς να ξηλώσετε το παλιό δάπεδο θα δημιουργήσετε σκαλοπάτι στο σημείο που θα τελειώνει. Εκεί θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα μεταλλικό προφίλ ώστε να σβήσει το σκαλοπάτι σε σχέση με το υπόλοιπο δάπεδο του σπιτιού.

Μην επιλέξετε την χαμηλότερη κατηγορία διότι η αντοχή του υλικού είναι περιορισμένη και θα σας βγάλει προβλήματα στο μέλλον. Επιλέξτε κατηγορίας AC4 και άνω όπου είναι ανθεκτικό σε τριβές και επιλέξτε μια αξιόπιστη εταιρεία.

Βινυλικό δάπεδο είναι κάτι αντίστοιχο περίπου με το laminate στον τρόπο εφαρμογής. Το υλικό είναι πλαστικό ως επιφάνεια κάτι που το κάνει αρκετά ανθεκτικό σε τριβές και χτυπήματα. Η τιμή είναι αρκετά πιο ακριβή σε σχέση με ένα απλό πλακάκι και ένα laminate.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιπεδότητα του παλιού δαπέδου διότι αν έχει αποκλίσεις περισσότερο από 2-3 χιλιοστά υπάρχει πρόβλημα στην τοποθέτηση.

βινυλικό δάπεδο υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού
Βινυλικό δάπεδο

Εποξειδικό δάπεδο ιδιαίτερο υλικό που το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε ένα διαφορετικό δάπεδο από τα συνηθισμένα. Δίνει ως τελικό αποτέλεσμα μια ενιαία επιφάνεια σε απόχρωση που μπορούμε να επιλέξουμε. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό και το πολύ μικρό πάχος του χιλιοστά δίνει λύση όταν υπάρχει πρόβλημα ύψους πχ. δεν μπορούν να κοπούν πόρτες δεν χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές στην κουζίνα κλπ. Το κόστος τοποθέτησης και το υλικό είναι σημαντικό για αυτό δεν επιλέγεται συχνά.

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Ξύλο προγυαλισμένο μασίφ εξαιρετικό υλικό για να αναβαθμίσεις αισθητικά και ποιοτικά έναν χώρο.

Τα σχέδια που υπάρχουν στο εμπόριο , οι χρωματισμοί , το φινίρισμα είναι από τα υπέρ του συγκεκριμένου υλικού. Η τοποθέτηση τους μπορεί να γίνει κολλητά ή πλωτά και θέλει συνεργείο σωστό στην εφαρμογή για να αναδείξει το υλικό. Η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή ανάλογα βέβαια και τι θα επιλέξετε ως σχέδιο , μέγεθος σανίδας κλπ.

Διακοσμητικό μωσαικό είναι ένα υλικό παρόμοιο με το κλασικό μωσαικό εφαρμόζεται σε υπάρχον δάπεδο σε πάχος περίπου 10 χιλιοστών και δέχεται μηχανική επεξεργασία

Κουφώματα

Κουφώματα αλουμινίου είναι η επιλογή που κάνουμε όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε εξωτερικά κουφώματα σε μια ανακαίνιση σπιτιού. Τα υπέρ είναι πάρα πολλά απλά τα αναφέρω αντοχή υλικού , αξιοπιστία , θερμομόνωση , ηχομόνωση , προσιτή τιμή. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες κουφωμάτων αλουμινίου καθώς και πολλές εταιρείες παραγωγής αλουμινίων. Εδώ και αρκετά χρόνια μπορούμε να έχουμε και όποια απόχρωση αλουμινίου θέλουμε ακόμη και σε απομιμήσεις ξύλου.

Κουφώματα PVC μια επιλογή που έχει αρκετά υπέρ αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Τα κουφώματα pvc είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα αλουμινίου οπότε αυτό είναι ένα συν στην επιλογή αυτή. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι είναι καλύτερο θερμομονωτικό υλικό από το αλουμίνιο. Ένα μείον όπου αυτό βέβαια εξαρτάται από την κατηγορία του υλικού και την εταιρεία παραγωγής είναι η παραμόρφωση που έχει μετά από κάποια χρόνια. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει σε μεγάλα ανοίγματα που παρουσιάζουν συχνότερα προβλήματα.

Εσωτερικά κουφώματα πόρτες

Εδώ η επιλογή μας είναι οι laminate πόρτες που είναι σχετικά οικονομικές σε σχέση με τις μασίφ ξύλινες πόρτες. Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και αποχρώσεις ανάλογα με το γούστο μας.

Κουφώματα αλουμινίου χρωματιστά

Χρώματα – υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Πλαστικά χρώματα είναι η βασική επιλογή μας όταν μιλάμε για το βάψιμο του σπιτιού εσωτερικά. Είναι πολύ ανθεκτικά έχουν χιλιάδες αποχρώσεις και η τιμή τους είναι προσιτή. Αν θέλουμε επιλέγουμε οικολογικά χρώματα που είναι τελείως άοσμα και δημιουργούν ένα πιο υγιεινό χώρο διαβίωσης.

Εκτός από τα πλαστικά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που είναι πιο βελουτέ στην αφή υποαλλεργικά και αντιμικροβιακά.

Άλλη μια κατηγορία είναι τα αντιμυκητιακά χρώματα που τα χρησιμοποιούμε στα μπάνια και τις κουζίνες.

Για την βαφή των ξύλινων επιφανειών επιλέγουμε ριπολίνες νερού που είναι άοσμες και δεν κιτρινίζουν.

Αν έχουμε παλιά καλοριφέρ και θέλουμε να τα βάψουμε υπάρχει η κατάλληλη βαφή για καλοριφέρ με αντοχή στον χρόνο.

Εφόσον μιλάμε για χρώματα έχουμε και την κατηγορία των διακοσμητικών χρωμάτων και των τεχνοτροπιών που μπορείτε να εφαρμόσετε σε ένα ή περισσότερους τοίχους.

Μπορούμε έναν τοίχο να τον μετατρέψουμε σε μαυροπίνακα με το αντίστοιχο χρώμα.

Στις τεχνοτροπίες τοίχου έχουμε τα αντίστοιχα προϊόντα για τεχνοτροπία με σφουγγάρι ή για το λεγόμενο stucco veneziano.

τεχνοτροπία με σφουγγάρι
τεχνοτροπία με σφουγγάρι

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Κουζίνα

Η κουζίνα πλέον έχει τόσες πολλές επιλογές υλικών , χρωματισμών , σχεδίων , μηχανισμών που είναι από μόνη της ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στην ανακαίνιση σπιτιού.

Ανακαίνιση της υπάρχουσας κουζίνας είναι μια λύση που επιλέγουμε όταν δεν θέλουμε να αλλάξουμε το ύφος της κουζίνας αλλά πιθανόν το χρώμα της. Στην ουσία αφήνουμε άθικτα τα κουτιά εσωτερικά που είναι από μελαμίνη και επεξεργαζόμαστε τα πορτάκια της κουζίνας αλλάζοντας το χρώμα.

Αλλαγή πορτάκια κουζίνας είναι μια λύση οικονομική και ουσιαστικά αναβαθμίζουμε την παλιά μας κουζίνα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι τα ντουλάπια , ο σκελετός της κουζίνας είναι σε καλή κατάσταση. Τα πορτάκια μπορεί να είναι από μελαμίνη σε διάφορες αποχρώσεις και σχέδια ανάλογα με το γούστο σας.

βάψιμο ντουλάπια κουζίνας
Η κουζίνα πριν και μετά

Μηχανισμοί ντουλαπιών κουζίνας εδώ είναι κυρίως η εξέλιξη σε μια κουζίνα , οι μηχανισμοί που προσφέρουν λύσεις στην εργονομία , λειτουργικότητα μας κουζίνας. Ανάλογα με το σχεδιασμό της κουζίνας και την λειτουργικότητα επιλέγουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Μελαμίνες χρωματιστές βασικό υλικό στην κατασκευή της κουζίνας τα ντουλάπια , τα πορτάκια κλπ. Υπάρχει σε διάφορα σχέδια και χρώματα για όλα τα γούστα σε διάφορα πάχη.

Βακελίτης άλλο ένα υλικό που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή κουζίνας για πορτάκια , επενδύσεις , πάγκους. Είναι ανθεκτικότερο υλικό σε σχέση με την μελαμίνη.

Corian υλικό που χρησιμοποιούμε κυρίως στην κατασκευή πάγκων αλλά και επενδύσεων τοίχων. Είναι υλικό που ξεφεύγει λίγο στην τιμή από τα συνηθισμένα.

ανακαίνιση κουζίνας

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Κουζίνα υλικά για την ανακαίνιση του σπιτιού σας
Κατασκευή νέας κουζίνας
Ανακαίνιση κουζίναςΑνακαίνιση κουζίνας
Κουζίνα πριν και μετά

Υλικά για την ανακαίνιση σπιτιού

Μπάνιο

Στην ανακαίνιση του μπάνιου τα υλικά του χρησιμοποιούμε είναι πιο συγκεκριμένα και ανάλογα με το ύφος του θέλουμε να δώσουμε επιλέγουμε και τα υλικά.

Πλακάκι το βασικότερο υλικό που χρησιμοποιούμε στην ανακατασκευή ενός μπάνιο. Το τοποθετούμε σε τοίχο ή σε δάπεδο. Εχει τεράστια ποικιλία σε χρώματα και σε σχέδια. Τελευταία τοποθετούμε πλακάκια σε μεγάλες διαστάσεις.

Πατητή τσιμεντοκονία είναι από τις επιλογές που βρίσκουμε πολύ συχνά στην κατασκευή μπάνιων στα νησιά μας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της διότι αν γίνουν λάθη η τσιμεντοκονία θα αλλοιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης δεν κάνουν όλες πατητές τσιμεντοκονίες της αγοράς για εφαρμογές σε μπάνια.

Κατασκευή πάγκων – ραφιών εδώ έχουμε δυο υλικά που χρησιμοποιούμε κυρίως στην κατασκευή τους. Την τσιμεντοσανίδα που είναι γνωστή σε όλους και με την δομική σανίδα rowmat που είναι ένα σχετικά νέο υλικό με πολλές πρακτικές λύσεις.

Ανακαίνιση μπάνιου τα σωστά βήματα
Κατασκευή πάγκου σε μπάνιο με μεταλλικό σκελετό και τσιμεντοσανίδα
Ανακαίνιση μπάνιου 6
υλικά για την ανακαίνιση του σπιτιού σας τοποθέτηση επικαθήμενου νιπτήρα

Processing…
Επιτυχία είσαι στην λίστα μας

Αν θέλετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση του σπιτιού επικοινωνήστε μαζί μας για να δώσουμε αξία με τα σωστά υλικά για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

οι εργασίες σε ανακαίνιση σπιτιού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *