5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης που θα σας βοηθήσουν ώστε να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε από την μόνωση του σπιτιού.

Η εφαρμογή θερμοπρόσοψης στο κέλυφος ενός κτιρίου μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για το ίδιο το κτίριο αλλά και για τους ένοικους που διαμένουν μέσα σε αυτό.

Τα οφέλη από μια εξωτερική θερμομόνωση είναι πολλά και μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ

Για να φτάσουμε όμως να έχουμε οφέλη από την εφαρμογή μιας θερμοπρόσοψης σε ένα κτίριο θα πρέπει να προσέξουμε τις 5 συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης που σας αναφέρω παρακάτω

1 Συμβουλή εφαρμόζουμε το σύστημα ETICS

Τα υλικά που θα πρέπει να εφαρμόσουμε σε μια εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από ευρωπαικούς και εγχώριους οργανισμούς ως σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης (ETICS).

Τι σημαίνει αυτό στην ουσία για να γνωρίζουν όλοι

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μια εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης θα πρέπει να είναι κατάλληλα για να εφαρμοστούν σε εξωτερική θερμομόνωση. Δεν αρκεί η κόλλα που εφαρμόζεται αρχικά για την στήριξη των θερμομονωτικών πλακών να είναι πιστοποιημένη. Θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί σε συνδυασμό με όλα τα υλικά της εξωτερικής θερμοπρόσοψης και να έχει τα σωστά αποτελέσματα.

Η κόλλα για την στήριξη , τα πλαστικά βύσματα , το πλέγμα και τα τελικά επιχρίσματα θα πρέπει να δουλεύουν μαζί και όχι ξεχωριστά. Υπάρχουν πολύ καλά υλικά στην αγορά για διάφορες κατηγορίες έργων αλλά δεν σημαίνει ότι κάνουν και για συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

Συμπέρασμα λοιπόν εφαρμόζουμε μόνο πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

εξωτερική θερμοπρόσοψη ETICS

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

2 Συμβουλή επιλέγουμε το κατάλληλο είδος θερμοπρόσοψης

Στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές εταιρείες παραγωγής υλικών εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες υλικών που εφαρμόζουμε ανάλογα με την περιοχή , τις ανάγκες του κτιρίου και την αντοχή του στον χρόνο.

Η πρώτη επιλογή που πρέπει να κάνουμε είναι το μονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε στο κτίριο μας. Να σας ενημερώσω για τις τάσεις που υπάρχουν στην ελληνική και ευρωπαική αγορά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό το κατέχει η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) με ποσοστό 75%-80% και γιατί συμβαίνει αυτό. Η διογκωμένη πολυστερίνη έχει πολύ καλή διαπνοή ως υλικό που βοηθάει γενικότερα στην συμπεριφορά των κτιρίων σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η διογκωμένη πολυστερίνη διακρίνεται στην κλασική λευκή και στην μαύρη γραφιτούχα.

Τώρα υπάρχει και ένα ποσοστό 10%-12% που εφαρμόζει συστήματα με πετροβάμβακα μάλιστα το ποσοστό αυτό έχει αυξητικές τάσεις.

Τέλος το υπόλοιπο ποσοστό είναι από εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) μπλέ που επιλέγεται ως υλικό στα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης. Αυτό συμβαίνει διότι η εξηλασμένη πολυστερίνη δεν έχει καλή διαπνοή όταν εφαρμόζεται στο κέλυφος του κτιρίου.

Όλα αυτά δεν είναι δικά μου συμπεράσματα αλλά ευρωπαικά μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών των συστημάτων.

Συμπέρασμα νούμερο ένα επιλογή μονωτικού υλικού η διογκωμένη πολυστερίνη για εξωτερική θερμομόνωση.

Η δεύτερη επιλογή που πρέπει να κάνουμε είναι το τελικό επίχρισμα του συστήματος θερμομόνωσης. Το τελικό επίχρισμα διαχωρίζεται σε δυο κατηγορίες , στα οργανικά επιχρίσματα και στα ανόργανα επιχρίσματα.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ των δυο επιχρισμάτων. Είναι καθαρά στην σύσταση που έχουν τα υλικά αυτά.

Υπάρχουν τα τσιμεντοειδή υλικά που είναι η απλή και παράλληλα οικονομική λύση και υπάρχουν τα παστώδη έτοιμα επιχρίσματα που έχουν μεγαλύτερες αντοχές στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Η επιλογή είναι δική σας.

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

3 Συμβουλή σωστή εφαρμογή της θερμοπρόσοψης

Πολύ σημαντικός παράγοντας στην θερμοπρόσοψη είναι η σωστή εφαρμογή των υλικών ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.

Τα ίδια υλικά με την σωστή εφαρμογή θα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα , ενώ σε αντίθετη περίπτωση με λάθος εφαρμογή θα έχουμε πετάξει τα χρήματα μας χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Γενικά οι εταιρείες βγάζουν έναν οδηγό που δείχνει τον σωστό τρόπο τοποθέτησης των υλικών που σε γενικές γραμμές λένε τον σωστό τρόπο. Τώρα αν το συνεργείο κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο δεν ευθύνονται οι εταιρείες για το αποτέλεσμα αλλά το συνεργείο που το τοποθέτησε.

Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις κακής εφαρμογής των υλικών στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ας αναφέρω μερικά λάθη στην εφαρμογή των υλικών

-Λάθος εφαρμογή της κόλλας κατά την επικόλληση των μονωτικών φύλλων στον τοίχο

-Κακή στήριξη των μονωτικών πλακών με τα πλαστικά βύσματα

-Μεγάλα κενά μεταξύ των μονωτικών φύλλων που γεμίζονται με κόλλα αντί για για αφρό πλήρωσης των κενών

-Κακή επιπέδωση των μονωτικών φύλλων

-Λάθος εφαρμογή των μονωτικών φύλλων γύρω από παράθυρα και πόρτες

-Δεν τοποθετούνται γωνιόκρανα και άλλα υλικά ενίσχυσης των ανοιγμάτων

-Κακή επίστρωση 1ης στρώσης με το πλέγμα και της τελικής στρώσης επιχρίσματος

Συμπέρασμα οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή του συστήματος κάνουν την διαφορά.

5 συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

4 Συμβουλή το υπόστρωμα εφαρμογής να είναι κατάλληλο

Πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι το υπόστρωμα κατάλληλο.

Τι εννοώ με αυτό , ότι οι τοίχοι που θα τοποθετήσουμε τα υλικά πρέπει να είναι σταθεροί χωρίς σαθρά υλικά σοβάδες ή χρώματα.

Όταν ξεκινήσουμε για παράδειγμα να κολλάμε τις μονωτικές πλάκες (φελιζόλ) σε σαθρούς σοβάδες το σίγουρο είναι πως κάποια μέρα θα ξεκολλήσουν όλα μαζί και θα έχουμε πτώση υλικών. Πρώτα επισκευάζουμε τους φουσκωμένους σοβάδες και μετά τοποθετούμε τα υλικά θερμομόνωσης.

Το ίδιο ισχύει σε όλους τους βαμμένους τοίχους , θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο αν έχει καλή πρόσφυση το χρώμα στον τοίχο και μετά να εφαρμόσουμε την θερμοπρόσοψη.

Η υγρασία επίσης είναι πολύ κακός παράγοντας σε ένα σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης. Οι τοίχοι θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνοί.

Συμπέρασμα πάντα ελέγχουμε το υπόστρωμα πριν την εφαρμογή θερμοπρόσοψης.

εφαρμογή θερμοπρόσοψη

5 Συμβουλή δεν θάβουμε πράγματα στην θερμοπρόσοψη

Αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε εργασίες θερμομόνωσης του κτιρίου. Οι τοίχοι μας έχουν διάφορα πράγματα τοποθετημένα όπως καλώδια ηλεκτρολογικά , σωλήνες ύδρευσης , σωλήνες αποχέτευσης κλπ.

Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να τοποθετηθούν μπροστά από την εξωτερική θερμομόνωση για να ελέγχονται και να επισκευάζονται σε περίπτωση βλάβης τους.

Υπάρχει μια θεωρία ότι μετά την εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους στήριξη στην μόνωση. Αυτό είναι λάθος υπάρχουν τα κατάλληλα βύσματα για κάθε στήριξη πάνω στην μόνωση χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Συμπέρασμα καλή προετοιμασία πριν την τοποθέτηση των συστημάτων θερμομόνωσης.

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης

Επιλέξτε μας για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή της θερμοπρόσοψης στο κτίριο σας. Έχουμε τις γνώσεις γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο εφαρμογής

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε άμεσα.

5 Συμβουλές για εφαρμογή θερμοπρόσοψης – Ζούμε τις κατασκευές

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *