Ανερχόμενη υγρασία προβλήματα και λύσεις

Ανερχόμενη (ανιούσα) υγρασία είναι το φαινόμενο αυτό  που εμφανίζεται τους τοίχους είτε αυτοί είναι από τούβλα , μπετόν η και άλλης μορφής τοιχοποιία . Συνήθως φαίνεται στο χαμηλό σημείο του τοίχου κοντά στο δάπεδο .

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από την υγρασία που υπάρχει σε χαμηλότερο σημείο του τοίχου όπου δεν είναι εμφανές (τοίχος μπαζωμένος , θεμελίωση κτιρίου κλπ ) και μέσω της εξάτμισης και ως ατμός ανέρχεται στα υψηλότερα σημεία της τοιχοποιίας προσπαθώντας να βρει διέξοδο μέσω των τριχοειδών ρωγμών των υλικών .

Έτσι και με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται χαμηλά στους τοίχους με αποτέλεσμα προσπαθώντας να διαφύγει στο εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί την αλλοίωση των υλικών εξωτερικά .

Άλλη περίπτωση ανερχόμενης υγρασίας είναι αυτή που που προέρχεται από το φυσικό έδαφος . Όταν σε μια κατοικία εσωτερικά υπάρχει πλάκα που έρχεται σε επαφή με το φυσικό έδαφος (πλάκα υπογείου , ισογείου) τότε γίνεται αισθητή η υγρασία του φυσικού εδάφους στο δάπεδο όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα .

Γενικά υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις με προβλήματα ανερχόμενης υγρασίας και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος . Παρακάτω αναφέρω κάποιες λύσεις .

Υγρασία από τοίχο σκυροδέματος (μπετόν)  

Σε αυτή την περίπτωση το αντιμετωπίζουμε ως εξής . Χαμηλά στον τοίχο περίπου σε απόσταση 15-20 εκατοστών από το δάπεδο ανοίγουμε τρύπες με τρυπάνι Φ 6-8 χιλιοστών. Σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 20 εκατοστά και σε όλο το μήκος της τοιχοποιίας που έχουμε το πρόβλημα . Οι τρύπες γίνονται υπό γωνία (λοξά) 30-45 μοίρες . Στην συνέχεια ρίχνουμε  μέσα ένα υγρό κατάλληλο όπου δημιουργεί ένα φράγμα στην υγρασία εσωτερικά στην τοιχοποιία , εγώ εφάρμοσα πρόσφατα το Aquamat-F της Isomat αλλά υπάρχουν και άλλες εταιρείες . Στο τέλος σφραγίζουμε με εποξειδική πάστα δυο συστατικών . Μπορείτε εδώ να δείτε την εφαρμογή αυτής της λύσης

Ανερχόμενη υγρασία και αντιμετώπιση με φύσιγγα Speedy

Στην ουσία ανοίγονται τρύπες στον τοίχο που έχει το πρόβλημα χαμηλά και μέσα στις τρύπες μπαίνουν αυτές οι φύσιγγες .  Η λειτουργία τους βασίζεται στην  κυκλοφορία ξηρού αέρα και την ανταλλαγή του με τον υγρό αέρα  η  οποία κάνει τον τοίχο να στεγνώσει και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Υγρασία από το φυσικό έδαφος 

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εξ αρχής το πρόβλημα και κατά την φάση της κατασκευής του κτιρίου . Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αλλά ξεχωρίζουν ανάλογα με την περίπτωση .

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο

Για περισσότερες πληροφορίες και αντιμετώπιση του προβλήματος παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου .

Λευτέρης Σιώμος

Περιγράψτε μας το έργο που θέλετε να εκτελέσετε

Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία
Ανερχόμενη υγρασία