Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία

Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία

Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία

Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία
Εξωτερική θερμοπρόσοψη

 

Θα ήθελα να μοιραστώ κάποια πράγματα μαζί σας , που έχουμε ζήσει όλοι μαζί στην Ελλάδα  της κρίσης .

Θα μιλήσω για πράγματα του κλάδου μου που γνωρίζω καλύτερα και θα αφήσω τα γενικά σχόλια που όλοι ξέρουμε τι έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στην πατρίδα μας.

Θέλω να αναφερθώ για τα περίφημα προγράμματα εξοικονόμηση κατ ΄ οίκον των χρηματοδοτικών πακέτων ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Ναι αυτά τα περίφημα πακέτα που θα βοηθούσαν μέρος της ελληνικής αγοράς να ανακάμψει και να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.  Που θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους , τα κτίρια τους και θα δώσει επιτέλους  δουλειά σε κάποιους επαγγελματίες που τόσο το έχουν ανάγκη οι ίδιοι και κατ επέκταση ο κλάδος της οικοδομής .

Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για την αναγκαιότητα του να τρέξουν τέτοια προγράμματα στην χώρα μας . Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων παγκοσμίως είναι τεράστια όσο ποτέ άλλοτε . Ακούμε καθημερινά  τέτοιες διαπιστώσεις και συμπεράσματα από όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα . Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μελέτες για το που καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια και έχει καταλήξει  ότι η  μεγαλύτερη  κατανάλωση ενέργειας γίνεται στα κτίρια .

Έτσι λοιπόν εκπόνησε κάποια σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας αυτών. Σε αυτή την βάση είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν στην χώρα μας και βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά προγράμματα  , λύνουν ενεργειακά το πρόβλημα στα γερασμένα κτίρια , δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο αλλά όλα αυτά στα χαρτιά .

Στην πραγματικότητα το πρόγραμμα έχει απαξιωθεί και από τις δύο πλευρές . Δηλαδή δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών και των επαγγελματιών διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους δύο . Μπορώ να σας γράψω σελίδες για το θέμα αλλά περισσότερο θα σας κουράσω και εγώ θέλω μόνο να επισημάνω το πρόβλημα .

Το μεγάλο αγκάθι πέρα πολλών άλλων είναι η χρηματοδότηση. Έχεις ένα πρόγραμμα που το έχει λύσει αυτό το θέμα με τη χρηματοδότηση του απευθείας από την ευρωπαϊκή ένωση και προβλέπει ότι εντός το πολύ τριών  μηνών η εξόφληση πρέπει να έχει γίνει. Δυστυχώς στην πραγματικότητα η εξόφληση μπορεί να γίνει από τις τράπεζες που έχουν και την ευθύνη του προγράμματος μετά από 12 μήνες και παλιότερα ίσως και 16 – 18 μήνες .

Ποιος λοιπόν θα χρηματοδοτήσει το έργο ο ιδιοκτήτης που κυρίως βάσει του προγράμματος είναι χαμηλού εισοδήματος  ή ο επαγγελματίας που ο τζίρος του γενικά από τις άλλες δουλειές που εκτελεί είναι πολύ μικρός έως μηδαμινός .

Έτσι λοιπόν το πολύ καλό αυτό πρόγραμμα δεν εκτελείται σωστά και μένει στα αζήτητα από την αγορά δυστυχώς . Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που ακούμε στις ειδήσεις με τα χοντρά χρήματα από το ΕΣΠΑ να τα παίρνουν λαμόγια και κομπιναδόροι παρέα με τους γνωστούς τους φίλους στις θέσεις του δημοσίου.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα αστεία και τις εξαγγελίες  και να κοιτάξουν να λύσουν τα προβλήματα της αγοράς και κατ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας

1 σκέψη για το “Προγράμματα ΕΣΠΑ , ανάπτυξη και άλλα αστεία”

  1. Παράθεση: Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίου στον Αγ.Στέφανο - eletech

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *