Βοτσαλωτό δάπεδο

Βοτσαλωτό δάπεδο κατασκευή και αποκατάσταση 

Καλοκαιράκι πλέον για τα καλά και οι περισσότεροι από μας έχουμε επισκεφτεί μια παραλία που έχει βοτσαλάκι ή έχουμε δει σε νησιά μερικά υπέροχα βοτσαλωτά δάπεδα .

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να μάθετε πως γίνονται αυτά τα πολύ όμορφα βοτσαλωτά δάπεδα.

Η τέχνη του βοτσαλωτού ξεκινάει από την αρχαιότητα και όλα δείχνουν ότι η κατασκευή του υπήρξε απλή . Χρειαζόταν μόνο να στερεωθεί το χωμάτινο υπόστρωμα , να γίνει συμπαγές και στην συνέχεια να πακτωθούν επάνω του τα βότσαλα .

Όταν όμως άρχισε να γίνεται ένα είδος μωσαϊκού , να συντίθενται δηλαδή  χρώματα και σχέδια , η κατασκευή του απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή και δεξιοτεχνία . Στην συνέχεια το χώμα αντικαταστάθηκε με το τσιμέντο για να έχουν αντοχή τα δάπεδα στις καιρικές συνθήκες .

Για την κατασκευή ενός βοτσαλωτού δαπέδου χρειάζονται φυσικά τα βότσαλα . Αυτά ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε μαζεύετε και τα αντίστοιχα από την παραλία που είναι μια ιδιαίτερα κοπιαστική δουλειά . Τα καλύτερα βότσαλα για τέτοιες κατασκευές θεωρούνται τα πλατιά και οβάλ βότσαλα , για το χρώμα επιλέγονται τα άσπρα και τα μαύρα . Αυτά κυρίως τα βρίσκουμε πιο εύκολα και είναι έντονη η χρωματική τους αντίθεση που είναι καλό για να φτιάξουμε ένα όμορφο Βοτσαλωτό δάπεδο .

Ανάλογα με τις περιοχές του τόπου μας τα βότσαλα διαφέρουν  στο μέγεθος . Το σχέδιο είναι συνήθως αυτό που καθορίζει το μέγεθος της ψηφίδας .

Για να κατασκευαστεί ένα τετραγωνικό μέτρο χρειάζονται περίπου τρεις τενεκέδες βότσαλα (ισάριθμα με τρία πλαστικά σακουλάκια) σε περίπτωση που τα αγοράσετε από μια μάντρα οικοδομικών υλικών  .

Η τοποθέτηση δεν γίνεται κατευθείαν σε μεγάλη επιφάνεια διότι θα στεγνώσει η λάσπη. Υπολογίσετε ότι ένας τεχνίτης χρειάζεται για να κατασκευάσει ένα τετραγωνικό μια ημέρα άρα υπολογίστε και την λάσπη που χρειάζεται .

Όταν τοποθετούνται τα βότσαλα , χτυπιούνται με ένα πλατύ και βαρύ ξύλο τον (κόπανο) . Η λάσπη που πιθανόν να έχει ανέβει μετά το κοπάνισμα αφαιρείται με ένα αιχμηρό αντικείμενο το οποίο μπορεί να είναι ένα καρφί ή η άκρη ενός μικρού μυστριού.

Τα σχέδια χαράσσονται επάνω στο κονίαμα πριν την τοποθέτηση των βότσαλων ή κόβονται σε φόρμες πατρόν .

Για την αποκατάσταση τους πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει το δάπεδο να φωτογραφηθεί εφόσον υπάρχει σχέδιο και στην συνέχεια πολύ προσεκτικά να αφαιρέσουμε τα βότσαλα που έχουν αποκολληθεί . Αυτό γίνεται με ένα μικρό καλέμι και σφυρί . Αν κατά την αποξήλωση βγει και το υπόστρωμα μαζί αποκαταστήστε το και μετά προχωρήστε στην τοποθέτηση των βότσαλων .

Δείτε επίσης Η Σαντορίνη και η μοναδική της Αρχιτεκτονική

Βοτσαλωτό δάπεδο
Σαντορίνη 2015
Βοτσαλωτό δάπεδο
Σαντορίνη 2015

IMAG3674

IMAG3675

IMAG3676

IMAG3677

πηγή βιβλίο Η τεχνική της συντήρησης και αποκατάστασης βοτσαλωτών δαπέδων Γιάννης Λουκιανός

1 σκέψη για το “Βοτσαλωτό δάπεδο κατασκευή και αποκατάσταση”

  1. Παράθεση: Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων - δάπεδα - anakainisikatoikias.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *